Sdílet:

Magazín o jídle


Magazín o jídle pravidelně přináší zajímavé informace o vaření a surovinách, rozhovory s osobnostmi a další praktické informace. Na své si přijdou i příznivci zdravé výživy a zdravého životního stylu. Přejeme inspirativní čtení.

Poslední články v magazínu

Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu.
Uložit recept!
článek
článek

Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu.

S tím sněhem to možná nebude tak horké, ačkoliv občas se opravdu na svatého Martina, tj. 11. listopadu, první sněhové vlo...

Arónie, šípky i jeřabiny: znáte podzimní zdroje vitamínu C?
Uložit recept!
článek
článek

Arónie, šípky i jeřabiny: znáte podzimní zdroje vitamínu C?

S přicházejícím podzimem je kladen větší důraz na imunitu, protože viry díky nižším teplotám útočí více než v teplých obd...

Proč je vláknina v potravě tak důležitá a kde ji najdeme
Uložit recept!
článek
článek

Proč je vláknina v potravě tak důležitá a kde ji najdeme

V jídle bychom měli přijímat nejen dostatečné množství bílkovin, vitamínů, minerálních látek ale také vlákniny. Tato nest...

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
Uložit recept!
článek
článek

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle

K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...

Halloweenské mlsání. Čím si zpestřit nejstrašidelnější noc v roce?
Uložit recept!
článek
článek

Halloweenské mlsání. Čím si zpestřit nejstrašidelnější noc v roce?

Svátek Halloween u nás za poslední roky docela zdomácněl a baví především malé děti. U nás se sice nechodí koledovat jak ...

Říjen – pouštění draků, změna času, Halloween, sázení stromů, podzimní prázdniny
Uložit recept!
článek
článek

Říjen – pouštění draků, změna času, Halloween, sázení stromů, podzimní prázdniny

A je to tady. Říjnem končí čas prosvětlovaný dlouhým slunečním svitem, brzy se stmívá jak světla ubývá, dny jsou kratší a...

4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu
Uložit recept!
článek
článek

4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu

Vzhledem připomíná špenát, a také podobně chutná. Mangold stále není v našich kuchyních příliš zabydlený, přitom jde o ze...

Mezinárodní den kuchařů – slavnostní jídlo trochu jinak. Fakt jinak
Uložit recept!
článek
článek

Mezinárodní den kuchařů – slavnostní jídlo trochu jinak. Fakt jinak

Čtvrtek 20. 10. bude ve znamení vaření! Proběhne Mezinárodní den kuchařů, který patří všem profíkům, poloprofíkům i nám v...

Návrat remosky do našich kuchyní?
Uložit recept!
článek
článek

Návrat remosky do našich kuchyní?

Někteří si jistě pamatujete tu malou přenosnou pečící troubu ze svého dětství. Někteří z nás ji dokonce ještě mají, a i k...

Lněný olej pro zdraví a krásu
Uložit recept!
článek
článek

Lněný olej pro zdraví a krásu

Rostlinné oleje jsou oblíbené v kuchyni, benefity však přinášejí i v jiných oblastech než v gastronomii. Lněný olej je ce...

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Uložit recept!
článek
článek

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?

Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...

Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Uložit recept!
článek
článek

Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor

Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Uložit recept!
článek
článek

Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child

Jedním z francouzských pokrmů proslavených po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento rec...

Módní trendy  v gastronomii
Uložit recept!
článek
článek

Módní trendy v gastronomii

Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...

Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?
Uložit recept!
článek
článek

Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?

Kysané zelí platí za jednu z nejstarších trvanlivých potravin a na jídelníčku se udrželo až do dnešních dob. Přínosy kysa...

Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
Uložit recept!
článek
článek

Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!

V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...

Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Uložit recept!
článek
článek

Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?

Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...

S burčákem se neťuká!
Uložit recept!
článek
článek

S burčákem se neťuká!

Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...

Top houbové recepty: vyzkoušejte řeckou musaku s houbami
Uložit recept!
článek
článek

Top houbové recepty: vyzkoušejte řeckou musaku s houbami

Na růst hub má vliv především počasí. Když prší a teploty jsou příznivé, bývají úlovky z lesa bohaté. V posledních dnech ...

Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Uložit recept!
článek
článek

Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?

Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...

Guacamole: zelená omáčka, kterou milují celebrity
Uložit recept!
článek
článek

Guacamole: zelená omáčka, kterou milují celebrity

Základ populárního zeleného dipu tvoří avokádo. O tom, že se jedná o potravinu velmi chutnou napovídá i fakt, že je avoká...

Top recepty pro začátečníky
Uložit recept!
článek
článek

Top recepty pro začátečníky

Pro všechny, pro které není vaření jejich doménou, ale přesto se chtějí blýsknout před svými blízkými nebo návštěvou, jso...

Jak si vybrat ten správný chléb?
Uložit recept!
článek
článek

Jak si vybrat ten správný chléb?

Chléb, nebo hovorově chleba, je něco, co nás provází už od dětství celým našim životem. Je to potravina která vzniká peče...

Barvy podzimu na talíři. Vyzkoušejte dýňový cheesecake!
Uložit recept!
článek
článek

Barvy podzimu na talíři. Vyzkoušejte dýňový cheesecake!

Konec léta a začátek podzimu patří zelenině, která poutá pozornost neobvyklými tvary a nádhernými barvami. Dýně mají v ku...

Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí
Uložit recept!
článek
článek

Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí

V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nad...

Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Uložit recept!
článek
článek

Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí

Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnějš...

Je cyklistika zdravý sport?
Uložit recept!
článek
článek

Je cyklistika zdravý sport?

Jezdit na kole umí každý. Tedy asi téměř každý. Většina z nás se to naučí už v dětství a i když s tím pak na nějaké roky ...

Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?
Uložit recept!
článek
článek

Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?

Žádné jiné koření snad tolik nerozděluje společnost na dvě poloviny jako kopr. Buď totiž kopr milujete, nebo ho nesnášíte...

Podzimní plískanice? I jídlo vám pomůže se zahřát.
Uložit recept!
článek
článek

Podzimní plískanice? I jídlo vám pomůže se zahřát.

Nebude to dlouho trvat a zase vytáhneme ze skříní svetry, bundy, čepice a kabáty. Podzim se pomalu, ale neúprosně blíží a...

Grilujete jen maso? Zkuste výtečnou grilovanou zeleninu!
Uložit recept!
článek
článek

Grilujete jen maso? Zkuste výtečnou grilovanou zeleninu!

Samozřejmě že to, co nás v souvislosti s grilováním jako první napadne, je maso. Ale ti, kteří už ochutnali grilovanou ze...

Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny
Uložit recept!
článek
článek

Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny

Košťálová zelenina, je zelenina se silnou lodyhou, neboli košťálem. Patří sem především květák, kapusta, růžičková kapust...

Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?
Uložit recept!
článek
článek

Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?

Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší naše...

V hlavní roli cukety: vyzkoušejte recept na netradiční přílohu!
Uložit recept!
článek
článek

V hlavní roli cukety: vyzkoušejte recept na netradiční přílohu!

Vzhledem připomínají větší okurky, ale cukety jsou v příbuzenské vztahu s dýněmi. Cukety patří mezi oblíbenou letní zelen...

Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!
Uložit recept!
článek
článek

Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!

K létu zavařování prostě patří a Češi jsou v této disciplíně opravdovými mistry. Naložit zeleninu, uvařit z ní omáčky a p...

Bohatá úroda bazalky na zahradě? Vyrobte si domácí pesto!
Uložit recept!
článek
článek

Bohatá úroda bazalky na zahradě? Vyrobte si domácí pesto!

Bazalka, pražené piniové oříšky, olivový olej, česnek a parmazán – to je základ asi nejznámějšího italského pesta, které ...

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Uložit recept!
článek
článek

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?

Léto se přehouplo do druhé poloviny a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá...

Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.
Uložit recept!
článek
článek

Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.

I když už jsou rána chladnější, jak praví snad jedna z nejznámějších pranostik, dny jsou pořád ještě teplé a před námi je...

Blíží se veletrh FOR GASTRO & HOTEL
Uložit recept!
článek
článek

Blíží se veletrh FOR GASTRO & HOTEL

Veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL letos zaplní haly výstaviště...

Top letní nepečené dobroty
Uložit recept!
článek
článek

Top letní nepečené dobroty

Mlsání v létě má tu výhodu, že je k dostání spousta báječného ovoce, z něhož lze vyrobit řadu výtečných dezertů - ať už p...

Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Uložit recept!
článek
článek

Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty

Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, který...

Co jíst a pít v horkém létě?
Uložit recept!
článek
článek

Co jíst a pít v horkém létě?

Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčk...

Tipy na originální pohoštění na zahradní párty
Uložit recept!
článek
článek

Tipy na originální pohoštění na zahradní párty

Léto je v plném proudu a všichni si tak konečně můžeme užívat zasloužený čas dovolené, se kterou jsou neodmyslitelně spja...

Amatérští pekaři zbystřete. Blíží se konkurz do Peče celá země!
Uložit recept!
článek
článek

Amatérští pekaři zbystřete. Blíží se konkurz do Peče celá země!

Obliba pořadů o pečení a vaření je stále velmi vysoká, což dokazuje i show Peče celá země, která v květnu uzavřela svou d...

Plýtvání potravinami je celosvětový problém, kterým bychom se měli zabývat všichni
Uložit recept!
článek
článek

Plýtvání potravinami je celosvětový problém, kterým bychom se měli zabývat všichni

Vyhodí nebo znehodnotí se třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě. Z toho nejčastěji se to děje v domácnostech....

Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Uložit recept!
článek
článek

Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?

Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu js...

Jak na to, aby bylo grilování co nejzdravější
Uložit recept!
článek
článek

Jak na to, aby bylo grilování co nejzdravější

Grilování se dávno stalo oblíbenou součástí naší kuchyně. Při pěkném počasí, na jaře, v létě a na podzim, grilujeme na s...

Káva z Indie roste ve stínu
Uložit recept!
článek
článek

Káva z Indie roste ve stínu

Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také toti...

Grilovací hit: BBQ omáčka podle Jamieho Olivera
Uložit recept!
článek
článek

Grilovací hit: BBQ omáčka podle Jamieho Olivera

Její chuť je sladkokyselá, barva načervenalá a díky ní si maso uchová šťavnatost. Barbecue omáčka je klasika, kterou znám...

Cibulové kroužky: smažená chuťovka k pivu a vínu
Uložit recept!
článek
článek

Cibulové kroužky: smažená chuťovka k pivu a vínu

Pikantní, křupavá a do zlatohněda vypečená chuťovka, to jsou populární cibulové kroužky. Jejich největším producentem je ...

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Uložit recept!
článek
článek

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?

Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...



×