Poslední články v magazínu
Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu.
S tím sněhem to možná nebude tak horké, ačkoliv občas se opravdu na svatého Martina, tj. 11. listopadu, první sněhové vlo...
Arónie, šípky i jeřabiny: znáte podzimní zdroje vitamínu C?
S přicházejícím podzimem je kladen větší důraz na imunitu, protože viry díky nižším teplotám útočí více než v teplých obd...
Proč je vláknina v potravě tak důležitá a kde ji najdeme
V jídle bychom měli přijímat nejen dostatečné množství bílkovin, vitamínů, minerálních látek ale také vlákniny. Tato nest...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
Halloweenské mlsání. Čím si zpestřit nejstrašidelnější noc v roce?
Svátek Halloween u nás za poslední roky docela zdomácněl a baví především malé děti. U nás se sice nechodí koledovat jak ...
Říjen – pouštění draků, změna času, Halloween, sázení stromů, podzimní prázdniny
A je to tady. Říjnem končí čas prosvětlovaný dlouhým slunečním svitem, brzy se stmívá jak světla ubývá, dny jsou kratší a...
4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu
Vzhledem připomíná špenát, a také podobně chutná. Mangold stále není v našich kuchyních příliš zabydlený, přitom jde o ze...
Mezinárodní den kuchařů – slavnostní jídlo trochu jinak. Fakt jinak
Čtvrtek 20. 10. bude ve znamení vaření! Proběhne Mezinárodní den kuchařů, který patří všem profíkům, poloprofíkům i nám v...
Návrat remosky do našich kuchyní?
Někteří si jistě pamatujete tu malou přenosnou pečící troubu ze svého dětství. Někteří z nás ji dokonce ještě mají, a i k...
Lněný olej pro zdraví a krásu
Rostlinné oleje jsou oblíbené v kuchyni, benefity však přinášejí i v jiných oblastech než v gastronomii. Lněný olej je ce...
Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...
Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...
Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Jedním z francouzských pokrmů proslavených po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento rec...
Módní trendy v gastronomii
Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...
Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?
Kysané zelí platí za jednu z nejstarších trvanlivých potravin a na jídelníčku se udrželo až do dnešních dob. Přínosy kysa...
Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...
Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...
S burčákem se neťuká!
Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...
Top houbové recepty: vyzkoušejte řeckou musaku s houbami
Na růst hub má vliv především počasí. Když prší a teploty jsou příznivé, bývají úlovky z lesa bohaté. V posledních dnech ...
Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...
Guacamole: zelená omáčka, kterou milují celebrity
Základ populárního zeleného dipu tvoří avokádo. O tom, že se jedná o potravinu velmi chutnou napovídá i fakt, že je avoká...
Top recepty pro začátečníky
Pro všechny, pro které není vaření jejich doménou, ale přesto se chtějí blýsknout před svými blízkými nebo návštěvou, jso...
Jak si vybrat ten správný chléb?
Chléb, nebo hovorově chleba, je něco, co nás provází už od dětství celým našim životem. Je to potravina která vzniká peče...
Barvy podzimu na talíři. Vyzkoušejte dýňový cheesecake!
Konec léta a začátek podzimu patří zelenině, která poutá pozornost neobvyklými tvary a nádhernými barvami. Dýně mají v ku...
Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí
V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nad...
Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnějš...
Je cyklistika zdravý sport?
Jezdit na kole umí každý. Tedy asi téměř každý. Většina z nás se to naučí už v dětství a i když s tím pak na nějaké roky ...
Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?
Žádné jiné koření snad tolik nerozděluje společnost na dvě poloviny jako kopr. Buď totiž kopr milujete, nebo ho nesnášíte...
Podzimní plískanice? I jídlo vám pomůže se zahřát.
Nebude to dlouho trvat a zase vytáhneme ze skříní svetry, bundy, čepice a kabáty. Podzim se pomalu, ale neúprosně blíží a...
Grilujete jen maso? Zkuste výtečnou grilovanou zeleninu!
Samozřejmě že to, co nás v souvislosti s grilováním jako první napadne, je maso. Ale ti, kteří už ochutnali grilovanou ze...
Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny
Košťálová zelenina, je zelenina se silnou lodyhou, neboli košťálem. Patří sem především květák, kapusta, růžičková kapust...
Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?
Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší naše...
V hlavní roli cukety: vyzkoušejte recept na netradiční přílohu!
Vzhledem připomínají větší okurky, ale cukety jsou v příbuzenské vztahu s dýněmi. Cukety patří mezi oblíbenou letní zelen...
Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!
K létu zavařování prostě patří a Češi jsou v této disciplíně opravdovými mistry. Naložit zeleninu, uvařit z ní omáčky a p...
Bohatá úroda bazalky na zahradě? Vyrobte si domácí pesto!
Bazalka, pražené piniové oříšky, olivový olej, česnek a parmazán – to je základ asi nejznámějšího italského pesta, které ...
Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Léto se přehouplo do druhé poloviny a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá...
Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.
I když už jsou rána chladnější, jak praví snad jedna z nejznámějších pranostik, dny jsou pořád ještě teplé a před námi je...
Blíží se veletrh FOR GASTRO & HOTEL
Veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL letos zaplní haly výstaviště...
Top letní nepečené dobroty
Mlsání v létě má tu výhodu, že je k dostání spousta báječného ovoce, z něhož lze vyrobit řadu výtečných dezertů - ať už p...
Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, který...
Co jíst a pít v horkém létě?
Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčk...
Tipy na originální pohoštění na zahradní párty
Léto je v plném proudu a všichni si tak konečně můžeme užívat zasloužený čas dovolené, se kterou jsou neodmyslitelně spja...
Amatérští pekaři zbystřete. Blíží se konkurz do Peče celá země!
Obliba pořadů o pečení a vaření je stále velmi vysoká, což dokazuje i show Peče celá země, která v květnu uzavřela svou d...
Plýtvání potravinami je celosvětový problém, kterým bychom se měli zabývat všichni
Vyhodí nebo znehodnotí se třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě. Z toho nejčastěji se to děje v domácnostech....
Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu js...
Jak na to, aby bylo grilování co nejzdravější
Grilování se dávno stalo oblíbenou součástí naší kuchyně. Při pěkném počasí, na jaře, v létě a na podzim, grilujeme na s...
Káva z Indie roste ve stínu
Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také toti...
Grilovací hit: BBQ omáčka podle Jamieho Olivera
Její chuť je sladkokyselá, barva načervenalá a díky ní si maso uchová šťavnatost. Barbecue omáčka je klasika, kterou znám...
Cibulové kroužky: smažená chuťovka k pivu a vínu
Pikantní, křupavá a do zlatohněda vypečená chuťovka, to jsou populární cibulové kroužky. Jejich největším producentem je ...
Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...