4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vzhledem připomíná špenát, a také podobně chutná. Mangold stále není v našich kuchyních příliš zabydlený, přitom jde o zeleninu, která má nejen široké využití, ale je také zdraví prospěšná. Představíme vám několik argumentů, proč mangold zařadit na jídelníček.

Sezona mangoldu startuje v květnu a na zahrádkách si ho můžeme užívat až do začátku listopadu. Mangold má většinou pevné zelené listy a tlustý bílý stonek. Vyvedený však může být i v jiných odstínech než je zelená. Jeho listy mohou zářit žlutou, oranžovou či dokonce růžovou. Jedlé jsou jak listy, tak stonky, a díky vizuální atraktivitě se mangold pěstuje nejen na jídlo, ale také jako okrasná rostlina.

Široké využití v kuchyni

Mangold je dvouletka, latinsky se nazývá Beta vulgaris a příbuzný je například s červenou řepou. Jeho jemně oříšková chuť má podobně jako řepa zemitý podtón a hodí se pro přípravu zeleninových příloh, salátů i polévek. Mangold se dá dusit i zapékat.

Bohatý zdroj vitamínů a minerálů

Některé zdroje mangold označují za jednu z nejzdravějších zelenin na světě. Ve 100 g této potraviny je obsaženo 39 miligramů vitamínu C, což je více než polovina denní doporučené dávky. Kromě „céčka“ zde nalezneme také vitamín B, A a minerály jako draslík, železo, fosfor nebo vápník. U listové zeleniny nelze opomenout ani chlorofyl, který mimo jiné posiluje imunitní systém.


Pro dietáře

Dalším zajímavých údajem o mangoldu je obsah tuku. Nenalezneme v něm totiž skoro žádný – pouhé 0,3 g ve 100 g potraviny, což z mangoldu dělá jednu z nejdietnějších zelenin vůbec. Kromě stopového množství tuku obsahuje mangold ve sto gramech 2 g bílkovin, 3 g sacharidů a stejné množství vlákniny, která zvyšuje pocit nasycení a je prospěšná pro zažívací trakt.

Skladování

Tuto listovou zeleninu je třeba zkonzumovat co nejdříve. Když se mangold zabalí do jemně navlhčené utěrky a uloží do lednice, vydrží o něco déle. Sympatické však je to, že je to potravina vhodná k zamrazování. Staří ho 5 - 6 minut povařit, poté přelít ledovou vodou, jemně osušit, nasekat na kousky a uložit v uzavíratelném pytlíku do mrazáku. Takto vydrží i několik měsíců čerstvý a jeho následná úprava je díky předvaření velmi jednoduchá.


Mangold na kari

Mangold na kari


Do asijské kuchyně laděný pokrm, to je dušený mangold na kari. Skvělá příloha k masu!


Těstoviny s mangoldem

Těstoviny s mangoldem


Podobně jako špenát, i mangold se hodí jako doplněk k těstovinám.


Špenátová polévka

Špenátová polévka


Nejen dušený, ale také jako polévka je špenát výtečný a chuťově zajímavý.


Zapečená červená řepa

Zapečená červená řepa


Červená řepa je příbuznou mangoldu. Cení se hlavně díky bohatému obsahu minerálů a velmi chutná je například v zapečené variantě.


Slané muffiny ze špenátu, cukety a sýru feta

Slané muffiny ze špenátu, cukety a sýru feta


Přidat špenát do těsta na muffiny? Skvělá volba! Slaná varianta oblíbeného dezertu je skvělou snídaní nebo svačinou.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: zajímavosti,, které, byste, měli, vědět, mangoldu.


×