Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!
K létu zavařování prostě patří a Češi jsou v této disciplíně opravdovými mistry. Naložit zeleninu, uvařit z ní omáčky a protlaky, z ovoce připravit marmelády nebo kompoty... Je toho hodně, co lze se sezónním ovocem a zeleninou provádět. Letošní počasí úrodě dost přeje a kdo se raduje z přebytků rajčat, může si doma připravit například domácí kečup. Oblíbené dochucovadlo lze vyrobit i v low carb variantě, bez cukru.
Domácí kečup chutná o dost lépe než ten z obchodu a kdo dbá na zdravou výživu nebo chce zhubnout nějaké to kilo navíc, může ho připravit i ve variantě bez cukru. Low carb kečup z čerstvých rajčat má mnohem výraznější aroma než kečup kupovaný, a také je o něco zdravější.
Jak dlouho kečup vydrží?
Ve sklenici doma vyrobeného kečupu podle našeho receptu není žádný cukr, a proto obsahuje i méně kalorií. Nabízí se však otázka jak dlouho kečup vydrží čerstvý. Kdo nechce pokaždé připravovat novou dávku této červené omáčky, ten může kečup jednoduše zavařit. Stačí k tomu sterilní sklenice se šroubovacím uzávěrem a zavařovací hrnec s teploměrem (případně běžný hrnec a teploměr). Při dodržení čistoty při zavařování a správné sterilizaci sklenic se nemusíte ničeho bát a konzervovaný kečup uložený na chladném temném místě vydrží několik týdnů, i měsíců.
Po otevření
Jakmile sklenici s kečupem otevřete, je třeba ji dále skladovat v lednici. Kečup je dobré spotřebovat do pěti dnů, proto je lepší volit sklenice s obsahem do 200 ml. Oblíbené dochucovadlo na těstoviny a hranolky lze připravit v jemné i ostřejší variantě. Kdo preferuje pikantnější chuť, přidá do receptu trochu pálivé papriky a sušeného česneku.
Recept na kečup bez cukru
Potřebujete:
1200 g zralých rajčat
250 g žluté cibule
120 g jablečného octa
80 g želírovacího cukru se stévií (např. od Dr. Oetkera)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce tymiánu
1 lžíce soli
Postup:
1. Cibule očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata umyjeme a nakrájíme na malé kousky.
2. Cibuli, rajčata i zbylé ingredience kromě želírovacího cukru nasypeme do hrnce, zahřejeme je a tři čtvrtě hodiny povaříme. Směs je třeba průběžně promíchávat, aby se nepřipálila.
3. Kečup propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, přisypeme želírovací cukr a jakmile se rozpustí, povaříme směs při nižší teplotě dalších 20 minut.
4. Hotový kečup plníme do připravených sklenic, které uzavřeme víčky. Sklenice sterilizujeme 10 minut při teplotě 85°C.
Rajčatová omáčka sugo
Z úrody rajčat lze připravit také výtečnou omáčku. Italské sugo je základem pro omáčky na těstoviny i pizzu.
Rajčatový salát se zakysanou smetanou
Kdo raději rajčata v čerstvém stavu, ten ať ochutná svěží rajčatový salát, dochucený zakysanou smetanou.
Italská rajčatová polévka
Polévka z rajčat? Italská klasika, která chutná nejlépe v létě, když je sezona této zeleniny.
Sušená rajčata v sušičce
Rajčata můžeme zavařovat, ale také sušit. V sušičce na ovoce a zeleninu je to velmi snadné.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Masové kuličky chutnají dospělým i dětem. V rajské omáčce prostě nemají chybu!