Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

K létu zavařování prostě patří a Češi jsou v této disciplíně opravdovými mistry. Naložit zeleninu, uvařit z ní omáčky a protlaky, z ovoce připravit marmelády nebo kompoty... Je toho hodně, co lze se sezónním ovocem a zeleninou provádět. Letošní počasí úrodě dost přeje a kdo se raduje z přebytků rajčat, může si doma připravit například domácí kečup.  Oblíbené dochucovadlo lze vyrobit i v low carb variantě, bez cukru.

Domácí kečup chutná o dost lépe než ten z obchodu a kdo dbá na zdravou výživu nebo chce zhubnout nějaké to kilo navíc, může ho připravit i ve variantě bez cukru. Low carb kečup z čerstvých rajčat má mnohem výraznější aroma než kečup kupovaný, a také je o něco zdravější.

Jak dlouho kečup vydrží?

Ve sklenici doma vyrobeného kečupu podle našeho receptu není žádný cukr, a proto obsahuje i méně kalorií. Nabízí se však otázka jak dlouho kečup vydrží čerstvý. Kdo nechce pokaždé připravovat novou dávku této červené omáčky, ten může kečup jednoduše zavařit. Stačí k tomu sterilní sklenice se šroubovacím uzávěrem a zavařovací hrnec s teploměrem (případně běžný hrnec a teploměr). Při dodržení čistoty při zavařování a správné sterilizaci sklenic se nemusíte ničeho bát a konzervovaný kečup uložený na chladném temném místě vydrží několik týdnů, i měsíců.

Po otevření

Jakmile sklenici s kečupem otevřete, je třeba ji dále skladovat v lednici. Kečup je dobré spotřebovat do pěti dnů, proto je lepší volit sklenice s obsahem do 200 ml. Oblíbené dochucovadlo na těstoviny a hranolky lze připravit v jemné i ostřejší variantě. Kdo preferuje pikantnější chuť, přidá do receptu trochu pálivé papriky a sušeného česneku.


Recept na kečup bez cukru


Potřebujete: 

1200 g zralých rajčat

250 g žluté cibule

120 g jablečného octa

80 g želírovacího cukru se stévií (např. od Dr. Oetkera)

1 lžíce mleté sladké papriky

1 lžíce tymiánu

1 lžíce soli


Postup:

1. Cibule očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata umyjeme a nakrájíme na malé kousky.

2. Cibuli, rajčata i zbylé ingredience kromě želírovacího cukru nasypeme do hrnce, zahřejeme je a tři čtvrtě hodiny povaříme. Směs je třeba průběžně promíchávat, aby se nepřipálila.

3. Kečup propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, přisypeme želírovací cukr a jakmile se rozpustí, povaříme směs při nižší teplotě dalších 20 minut.

4. Hotový kečup plníme do připravených sklenic, které uzavřeme víčky. Sklenice sterilizujeme 10 minut při teplotě 85°C.

Rajčatová omáčka sugo

Rajčatová omáčka sugo


Z úrody rajčat lze připravit také výtečnou omáčku. Italské sugo je základem pro omáčky na těstoviny i pizzu.


Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Kdo raději rajčata v čerstvém stavu, ten ať ochutná svěží rajčatový salát, dochucený zakysanou smetanou.


Italská rajčatová polévka

Italská rajčatová polévka


Polévka z rajčat? Italská klasika, která chutná nejlépe v létě, když je sezona této zeleniny.


Sušená rajčata v sušičce

Sušená rajčata v sušičce


Rajčata můžeme zavařovat, ale také sušit. V sušičce na ovoce a zeleninu je to velmi snadné.


Rajská omáčka s masovými kuličkami

Rajská omáčka s masovými kuličkami


Masové kuličky chutnají dospělým i dětem. V rajské omáčce prostě nemají chybu!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Domácí kečup snadno a rychle. A bez cukru! .
Nebo hledejte podobné podle části názvu: domácí, kečup, snadno, rychle., bez, cukru!.

Kde najít informace



×