Poslední články v magazínu
Hříšné mlsání: 3 recepty na dezerty s oblíbenými likéry
Nepohrdnete sklenkou dobrého pití a milujete sladké? Pak vás určitě zaujmou dezerty, v nichž je tajnou přísadou některý z...
Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu
Zimní období je sice v plném proudu, ale jaro se pomalu a jistě blíží. Pro žáky devátých tříd základních škol to znamená,...
Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.
Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ...
Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?
Málo tuku, málo kalorií a celozrnný základ, i tak lze popsat oblíbené kukuřičné pukance, které známe pod názvem popcorn. ...
Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbo...
Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet
Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky ...
Těstoviny při dietě? Víme, jak na to!
Nejkrásnější a na dobré jídlo a pití bohaté svátky máme za sebou. Na pořadu dne je shazování nabraných kil a slovo dieta ...
Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky...
Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!
Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a ...
Top večeře pro měsíc leden, které zahřejí i zasytí
V létě jsou na jídelníčku populární zejména jídla lehčí, která organismus spíše ochlazují. Naopak v zimě vyhledáváme pokr...
S chutí do nového roku
Je čas bilancování, čas novoročních předsevzetí, čas nových plánů. Začíná další rok a my bychom chtěli, aby byl šťastný. ...
Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře
Nadměrné pití o silvestrovské noci může vést k bolestivému ránu. Kde nic není, ani kuře nehrabe, světlo na konci tunelu n...
Vánoční štola: vyzkoušejte německou verzi klasické vánočky
V Čechách se o vánočních svátcích tradičně peče vánočka z kynutého těsta. Nadýchané pečivo plné rozinek, ozdobené mandlem...
Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti
Nejkrásnější svátky roku, tak se Vánocům často přezdívá, jsou konečně tady. Kromě pohádek a cukroví k nim patří také svíč...
Kapr smažený nebo načerno?
Plné sádky vánočních kaprů a promrzlí prodavači s podběráky snažící se vylovit právě toho co jste si vybrali, i to patří ...
Masterchef Česko 2022 zná svého vítěze. Vyhrály recepty z podřadných surovin
Tak to máme za sebou. Masterchef Česko 2022, neboli třetí pokračovaní oblíbené kuchařské soutěže vyhrál typograf z Prahy ...
Top recepty na vánoční pečení s dětmi
V době adventu mají napilno zejména ženy, které se starají o to, aby domácnost zářila čistotou, byla krásně nazdobená, al...
Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!
Kvašené potraviny se po letech v ústraní opět vrátili na náš jídelníček, a to je moc dobře. Receptů na tzv. pickles je ne...
Vánočka - sladký symbol českých Vánoc
Kdo z nás by si rád nepochutnal na vláčné vánočce plné mandlí a rozinek. Vánočka neodmyslitelně patří hlavně k českým ván...
Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?
Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat ob...
Perníčky bez čekání. Ověřený recept na oblíbené cukroví
Už je to tady! Doba adventu je v plném proudu a s tím je spojený úklid i pečení vánočního cukroví. Mezi první dobroty, kt...
Domácí svařené víno jako z vánočního trhu
Zimní období máme spojené nejen s vánočními svátky, ale také se spoustou dobrého jídla a pití. Kromě cukroví a bramborové...
Jak na sekanou a z jakého masa je nejlepší?
Sekanou všichni důvěrně známe. Pečeme ji z mletého masa, přidáváme různé druhy koření, někdy i další ingredience, jako je...
Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?
Na přelomu listopadu a prosince začíná advent, který odpočítává dobu do Vánoc. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto čtyř...
Cider: lahodný nápoj pro dobrou náladu i pro zdraví
Alkoholický cider je nápoj prověřený staletími. Oblíbený byl už u Keltů a dnes je nejpopulárnější v Anglii, kde ho vypijí...
Zima v kuchyni – top recepty na zahřátí
Vaření je zábava a na zimu se většina z nás zavírá v kuchyni, z níž vycházejí úžasná jídla, která ocení celá rodina. Peče...
Aktuální epidemiologická situace v oblasti respiračních nákaz, vývoj covidu a výhledy na blížící se chřipkovou sezónu.
Covid - 19 Protože se rychle přibližuje nejstudenější období roku a očekáváme tudíž příchod chladnějšího počasí, je třeb...
Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas
Ke svatému Martinovi tradičně patří masová pečínka z opeřence, konkrétně z husy. V tento svátek se však podávaly pokrmy n...
Dušičky, první sníh, svatomartinská husa a první letošní vína, to všechno nás čeká v listopadu.
S tím sněhem to možná nebude tak horké, ačkoliv občas se opravdu na svatého Martina, tj. 11. listopadu, první sněhové vlo...
Arónie, šípky i jeřabiny: znáte podzimní zdroje vitamínu C?
S přicházejícím podzimem je kladen větší důraz na imunitu, protože viry díky nižším teplotám útočí více než v teplých obd...
Proč je vláknina v potravě tak důležitá a kde ji najdeme
V jídle bychom měli přijímat nejen dostatečné množství bílkovin, vitamínů, minerálních látek ale také vlákniny. Tato nest...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
Halloweenské mlsání. Čím si zpestřit nejstrašidelnější noc v roce?
Svátek Halloween u nás za poslední roky docela zdomácněl a baví především malé děti. U nás se sice nechodí koledovat jak ...
Říjen – pouštění draků, změna času, Halloween, sázení stromů, podzimní prázdniny
A je to tady. Říjnem končí čas prosvětlovaný dlouhým slunečním svitem, brzy se stmívá jak světla ubývá, dny jsou kratší a...
4 zajímavosti, které byste měli vědět o mangoldu
Vzhledem připomíná špenát, a také podobně chutná. Mangold stále není v našich kuchyních příliš zabydlený, přitom jde o ze...
Mezinárodní den kuchařů – slavnostní jídlo trochu jinak. Fakt jinak
Čtvrtek 20. 10. bude ve znamení vaření! Proběhne Mezinárodní den kuchařů, který patří všem profíkům, poloprofíkům i nám v...
Návrat remosky do našich kuchyní?
Někteří si jistě pamatujete tu malou přenosnou pečící troubu ze svého dětství. Někteří z nás ji dokonce ještě mají, a i k...
Lněný olej pro zdraví a krásu
Rostlinné oleje jsou oblíbené v kuchyni, benefity však přinášejí i v jiných oblastech než v gastronomii. Lněný olej je ce...
Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...
Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...
Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child
Jedním z francouzských pokrmů proslavených po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento rec...
Módní trendy v gastronomii
Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...
Zelí v kuchyni: proč jsou fermentované potraviny zdravé?
Kysané zelí platí za jednu z nejstarších trvanlivých potravin a na jídelníčku se udrželo až do dnešních dob. Přínosy kysa...
Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...
Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...
S burčákem se neťuká!
Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...
Top houbové recepty: vyzkoušejte řeckou musaku s houbami
Na růst hub má vliv především počasí. Když prší a teploty jsou příznivé, bývají úlovky z lesa bohaté. V posledních dnech ...
Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...
Guacamole: zelená omáčka, kterou milují celebrity
Základ populárního zeleného dipu tvoří avokádo. O tom, že se jedná o potravinu velmi chutnou napovídá i fakt, že je avoká...
Top recepty pro začátečníky
Pro všechny, pro které není vaření jejich doménou, ale přesto se chtějí blýsknout před svými blízkými nebo návštěvou, jso...