Poslední články v magazínu
Hlíva ústřičná si velmi rychle našla cestu do kuchyňských receptů na celém světě
Možná ji dobře znáte, možná z ní i vaříte, ale určitě už jste o ní alespoň slyšeli. Hlíva ústřičná je celosvětově známá h...
5 důvodů, proč jíst na jaře chřest
Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si k...
Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!
Velikonoce jsou minulostí a v kuchyni zbyla spousta malovaných vajíček? Přinášíme vám tip, jak se vaječných přebytků snad...
Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.
Většinou si zeleninu a ovoce vybíráme podle vzhledu, čerstvosti a podle své momentální chuti. Taky má každý z nás asi to ...
Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?
Sváteční pondělí spojené s velikonoční obchůzkou je za dveřmi. O víkendu bude třeba připravit výslužku pro koledníky, jej...
Zázračná zrna plná síly - jáhly
Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2023 Mezinárodním rokem prosa. Je to především pro jeho velký nutriční a ekologický p...
Kdy se pečou jidáše? Velikonoční tradice a recept na „zrádné“ pečivo
Svátky jara Velikonoce jsou za dveřmi. Patří mezi nejdůležitější křesťanské oslavy, protože připomínají zmrtvýchvstání Je...
Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry
Přechod zimy a jara je pro lidský organismus docela náročné období. Časté výkyvy teplot vedou ke změnám tlaku a v tomto o...
Top jarní saláty pro zdraví i očistu těla
Světla i tepla venku přibývá a organismus už není třeba dopovat tak hutnými a vydatnými pokrmy jako v zimě. Na řadě je od...
Rovnodennost, svátky jara a půst
Období, kdy den i noc jsou stejně dlouhé - rovnodennost. Tato skutečnost nastává dvakrát do roka, a to na jaře a na podzi...
Zajímavosti o olivách, které vás nejspíš překvapí
Středomořská pochoutka si na český jídelníček našla cestu až po sametové revoluci. Srdce tuzemských jedlíků si olivy nehl...
Je cizrna opravdu tak zdravá?
O cizrně beraní, které se také říká římský hrách, se v poslední době mluví a píše jako o superpotravině s mnoha skvělými ...
Není vejce jako vejce. Vyznáte se?
V mnoha kulturách platí vejce za symbol života a plodnosti. V kuchyni patří slepičí vajíčko k základním používaným potrav...
Zajímavosti o hořčici. Jak ji připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?
Pasta z hořčičných semínek je po celém světě velmi populárním dochucovadlem a v České republice se jí sní přibližně dva k...
Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?
V regálu s mléčnými výrobky vás zaujal kelímek s nápisem crѐme fraîche a vy netušíte, co si o něm myslet, natož jak ho po...
Chirurgické zákroky jsou dlouhodobě nejúčinnější léčbou obezity, pomocníkem mohou být antiobezitika
U většiny ekonomicky vyspělých států patří v současnosti obezita mezi tři nejčastější příčiny úmrtí. Toto závažné, chroni...
Krevety nám v restauraci chutnají, ale víte jak na ně doma? Je to jednoduché.
Krevety patří mezi korýše, stejně jako humři, raci, langusty nebo krabi. Přirozeně žijí v oceánech a mořích, už se ale um...
Masopustní koblížky pro mlsné jazýčky
Doba masopustní vrcholí. Období rejů masek, zabijaček a všeobecného veselí se uzavře v úterý 21. února. Vše se opět zklid...
Bretaňská specialita, která chutnala králům i poddaným. Vyzkoušejte crêpes!
Tenká placka z litého těsta je jedním z typických pokrmů, který se podává v severozápadní části Francie – v Bretani. Pala...
Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!
Svátek svatého Valentýna sice má kořeny v evropské kultuře, přesto ho mnozí vnímají jako svátek umělý či dovezený ze zámo...
Vaříte rádi, nebo jen proto, že je to nutné?
Když vidíme někoho vařit, hned na první pohled se pozná, jestli je to pro něj potěšení, nebo jen nutné zlo. A to nejen po...
Top recepty se zázvorem pro sychravé dny
Vytrvalá bylina zázvor je na pohled vcelku nenápadná. Kvete zřídka, dorůstá do výšky několik desítek centimetrů, ale to, ...
Hříšné mlsání: 3 recepty na dezerty s oblíbenými likéry
Nepohrdnete sklenkou dobrého pití a milujete sladké? Pak vás určitě zaujmou dezerty, v nichž je tajnou přísadou některý z...
Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu
Zimní období je sice v plném proudu, ale jaro se pomalu a jistě blíží. Pro žáky devátých tříd základních škol to znamená,...
Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.
Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ...
Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?
Málo tuku, málo kalorií a celozrnný základ, i tak lze popsat oblíbené kukuřičné pukance, které známe pod názvem popcorn. ...
Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbo...
Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet
Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky ...
Těstoviny při dietě? Víme, jak na to!
Nejkrásnější a na dobré jídlo a pití bohaté svátky máme za sebou. Na pořadu dne je shazování nabraných kil a slovo dieta ...
Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky...
Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!
Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a ...
Top večeře pro měsíc leden, které zahřejí i zasytí
V létě jsou na jídelníčku populární zejména jídla lehčí, která organismus spíše ochlazují. Naopak v zimě vyhledáváme pokr...
S chutí do nového roku
Je čas bilancování, čas novoročních předsevzetí, čas nových plánů. Začíná další rok a my bychom chtěli, aby byl šťastný. ...
Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře
Nadměrné pití o silvestrovské noci může vést k bolestivému ránu. Kde nic není, ani kuře nehrabe, světlo na konci tunelu n...
Vánoční štola: vyzkoušejte německou verzi klasické vánočky
V Čechách se o vánočních svátcích tradičně peče vánočka z kynutého těsta. Nadýchané pečivo plné rozinek, ozdobené mandlem...
Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti
Nejkrásnější svátky roku, tak se Vánocům často přezdívá, jsou konečně tady. Kromě pohádek a cukroví k nim patří také svíč...
Kapr smažený nebo načerno?
Plné sádky vánočních kaprů a promrzlí prodavači s podběráky snažící se vylovit právě toho co jste si vybrali, i to patří ...
Masterchef Česko 2022 zná svého vítěze. Vyhrály recepty z podřadných surovin
Tak to máme za sebou. Masterchef Česko 2022, neboli třetí pokračovaní oblíbené kuchařské soutěže vyhrál typograf z Prahy ...
Top recepty na vánoční pečení s dětmi
V době adventu mají napilno zejména ženy, které se starají o to, aby domácnost zářila čistotou, byla krásně nazdobená, al...
Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!
Kvašené potraviny se po letech v ústraní opět vrátili na náš jídelníček, a to je moc dobře. Receptů na tzv. pickles je ne...
Vánočka - sladký symbol českých Vánoc
Kdo z nás by si rád nepochutnal na vláčné vánočce plné mandlí a rozinek. Vánočka neodmyslitelně patří hlavně k českým ván...
Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?
Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat ob...
Perníčky bez čekání. Ověřený recept na oblíbené cukroví
Už je to tady! Doba adventu je v plném proudu a s tím je spojený úklid i pečení vánočního cukroví. Mezi první dobroty, kt...
Domácí svařené víno jako z vánočního trhu
Zimní období máme spojené nejen s vánočními svátky, ale také se spoustou dobrého jídla a pití. Kromě cukroví a bramborové...
Jak na sekanou a z jakého masa je nejlepší?
Sekanou všichni důvěrně známe. Pečeme ji z mletého masa, přidáváme různé druhy koření, někdy i další ingredience, jako je...
Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?
Na přelomu listopadu a prosince začíná advent, který odpočítává dobu do Vánoc. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto čtyř...
Cider: lahodný nápoj pro dobrou náladu i pro zdraví
Alkoholický cider je nápoj prověřený staletími. Oblíbený byl už u Keltů a dnes je nejpopulárnější v Anglii, kde ho vypijí...
Zima v kuchyni – top recepty na zahřátí
Vaření je zábava a na zimu se většina z nás zavírá v kuchyni, z níž vycházejí úžasná jídla, která ocení celá rodina. Peče...
Aktuální epidemiologická situace v oblasti respiračních nákaz, vývoj covidu a výhledy na blížící se chřipkovou sezónu.
Covid - 19 Protože se rychle přibližuje nejstudenější období roku a očekáváme tudíž příchod chladnějšího počasí, je třeb...
Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas
Ke svatému Martinovi tradičně patří masová pečínka z opeřence, konkrétně z husy. V tento svátek se však podávaly pokrmy n...