Plýtvání potravinami je celosvětový problém, kterým bychom se měli zabývat všichni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vyhodí nebo znehodnotí se třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě. Z toho nejčastěji se to děje v domácnostech. Přitom by se touto znehodnocenou třetinou nasytily až tři miliardy lidí. Podle výzkumů v České republice, každý z nás ročně vyhodí 30 až 40 kg potravin. V EU se ročně utratí za vyplýtvané potraviny téměř 150 milionů EUR. Plýtvání potravinami je tedy jedno z důležitých témat současnosti a mělo by se dostat do povědomí každého z nás.

Kromě toho je přece jasné, že pokud omezíme ve své domácnosti plýtvání potravinami, ušetříme i my. Ukazuje se, že když nebude plýtvat potravinami, může běžná česká domácnost ušetřit až několik tisíc korun ročně. A při dnešních cenách potravin bychom to měli vzít na vědomí a opravdu se snažit o neplýtvání jimi v maximální míře. Může nám při tom pomoci několik základních pravidel, pokud se jimi budeme řídit.

 

1. Nákupy si naplánujte, nakupujte jen to, co opravdu potřebujete a co stačíte zkonzumovat. Pozor na různé „akce“, výhodná balení a slevy, kdy máme tendenci zlevněného zboží nakoupit více, než jsme pak schopni upotřebit.


2. Na obalech zboží, které po nějaké době podléhá zkáze je datum, které mnozí z nás úplně správně nechápou. Je totiž velký rozdíl mezi „Spotřebujte do..“ a „Minimální trvanlivost..“ Pokud na etiketě uvidíte nápis „Spotřebujte do…“ jedná se o čerstvé potraviny, které mají relativně krátkou trvanlivost a měli bychom je co nejrychleji zkonzumovat. Pokud toto datum prošlo, je třeba důkladně zkontrolovat stav potraviny a při sebemenší změně, vzhledu, konzistence nebo vůně, jídlo v žádném případě nekonzumovat, protože bychom si mohli přivodit zdravotní problémy. Jedná se většinou o mléčné výrobky, ryby, chlazené maso atd. Uplyne-li datum označené „Minimální trvanlivost do..“, jde o potraviny s delší životností, které se tak rychle nekazí. I v tomto případě je vhodné potraviny zkontrolovat, ale pokud nedošly žádné změny, je možné je konzumovat nějakou dobu i po tomto datu. Jsou to například těstoviny, čaje, sušenky, směsi na pečení apod. I v obchodech se toto zboží může prodávat, musí být ale viditelně označeno. Proto je tedy důležité, při nákupech pečlivě sledovat tato data na obalech.

3. V regálech s ovocem a zeleninou najdete často produkty neobvyklého tvaru, nebo mírně poškozené. Obvykle bývá stejně chutné i levnější, a tím že ho zakoupíte, zamezíte plýtvání, protože je možná nikdo jiný nekoupí a nakonec nutně skončí v popelnici.

4. Skladujte potraviny správně. Ty, co to potřebují, v různých policích v ledničce, jiné ve spíži. Máte-li suchý a chladný sklep, je to také výborné místo na uložení některých potravin. Častěji kontrolujte stav zásob a přednostně konzumujte ty potraviny, kterým se blíží datum spotřeby.

5. Všechny potraviny, především se to týká zeleniny a ovoce, využijte beze zbytku. Části, které nemůžete hned použít, znovu uložte a použijte je v jiném pokrmu, třeba v polévce nebo v omáčce.

6. Snězte všechno připravené jídlo. Ale zbytky, dobře uložené, můžete využít později při dalším vaření.

7. Nekupujte si do zásoby velké množství potravin s krátkou dobou spotřeby.

8. V některých našich městech existuje tzv. „Potravinová pomoc“. Máte-li přebytečné potraviny, dejte je těm, kteří je potřebují.

9. Když už se stane, že potřebujete nějaké potraviny vyhodit, výhodou je, když máte kompostovač. Pokud ne, je-li to jen trochu možné, vyhazujte potraviny do popelnic na biologický odpad.

10. Pokud jíte v restauraci, klidně požádejte o menší porci, nebo si zbytek jídla odneste domů v krabičce.

11. Čistota ve skladovacích prostorách je také důležitá. V ledničce se například plíseň může snadno rozšířit i na další potraviny.

12. Pokud máte velkou úrodu ovoce nebo zeleniny, nebo jste nakoupili příliš masa, zavařujte, nakládejte, sterilujte. Tak vám potraviny vydrží mnohem delší dobu.

 

 

Je prokázáno, že více jídla vyplýtvají lidé, žijící v domácnosti sami, protože mnohdy nakupují více potravin, které pak nestačí zkonzumovat. Ve větších domácnostech většinou tolik jídla nezbývá.

Zřejmě nejdůležitějším způsobem jak zabránit zbytečnému plýtvání je prevence. O tomto celosvětovém problému a o jeho řešeních bychom měli být informováni už od základních škol. Tak se nejlépe tyto informace dostanou do povědomí lidí.

 


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Plýtvání potravinami je celosvětový problém, kterým bychom se měli zabývat všichni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

For Gastro 2022


×