Olomoucké tvarůžky: aromatický sýr pro štíhlou linii
Přírodní zrající sýr z nízkotučného tvarohu známý jako Olomoucké tvarůžky, je českou specialitou. Upoutá nejen krásně zlatavou barvou, ale hlavně výrazným aroma. Olomoucké tvarůžky jsou jedinečné chutí i složením a ocení je i ti, kteří se chystají shodit nějaké to kilo navíc.
Selské tvarůžky, jak se oblíbený sýr dříve označoval, mají dlouhou tradici. V dobách minulých byly zejména na venkově velmi populární. Nejstarší dochovaná zmínka o tvarůžkách pochází z ledna roku 1583, podobný druh sýra se ale podle všeho připravoval už mnohem dříve. Velké oblibě se tvarůžky těšily v 17. a 18. století, největší boom ale přišel až ke konci století devatenáctého.
Regionální pochoutka
Po úspěchu na Světové výstavě ve Vídni, která se konala v roce 1872, se krajová specialita tvarůžky začala vyvážet i za hranice. Podnikatelský potenciál aromatického sýra si uvědomil i povozník a příležitostný punčochář Josef Wessels, který se pustil do jeho výroby v severomoravských Lošticích. Tvarůžky rozvážel do domácností i na vyhlášené olomoucké trhy - odtud vzniklo přízvisko tohoto zrajícího sýru. Z původní domácí dílny byla za pár let manufaktura a nakonec i velkovýroba se strojovým provozem.
V Lošticích se tvarůžky vyrábějí dodnes, a je to posvěcené Evropskou komisí. V roce 2010 získaly Olomoucké tvarůžky ocenění a pyšní se chráněným zeměpisným označením, což znamená, že se smějí vyrábět pouze na Olomoucku.
Pronikavá vůně, ostrá chuť a nízké kalorie
Olomoucké tvarůžky vynikají pikantní chutí, měkkou konzistencí, zlato - žlutým mazlavým povrchem a typickou vůní, za níž jsou zodpovědné bílkoviny při zrání sýra. Tvarůžky jsou výjimečné také tím, že v nich není příliš tuku, za to jsou ale bohaté na bílkoviny a vápník. Díky těmto vlastnostem se hodí i při redukční dietě, protože konzumenta skvěle zasytí, ale plán zhubnout přitom nijak nenarušují. Z olomoucké speciality se dají připravit pokrmy slané i sladké.
Tvarůžkové lívanečky
Ingredience: 8 ks Olomouckých tvarůžků, 150 g hladké mouky, 1 dcl mléka, 1 vejce, olej, sůl, čerstvé ovoce a šlehačka na ozdobu
Postup: Vejce rozšleháme v míse, přidáme mouku, mléko a umícháme hustější těsto. Na pánev nebo do lívanečníku nalijeme trochu oleje. Naběračkou přidáme trochu těsta, na něj položíme tvarůžek a opět ho zalijeme těstem. Lívance smažíme dokud nezískají zlatavou barvu a hotové zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.
Zdroj: tvaruzky.cz

Smažené tvarůžky
Za velkou lahůdku jsou považované také tvarůžky obalené v trojobalu a osmažené v tuku.

Tvarůžková pomazánka na topinku
Tvarůžky se dají zužitkovat i jako výtečná pomazánka na pečivo. Ta výtečně chutná v kombinaci s pivem.

Nakládaný hermelín
Sýr s ušlechtilou plísní - hermelín, se dá naložit do oleje společně s kořením a zeleninou. Vznikne pochotka, která je velmi vyhledávaná, zejména když se pije alkohol.

Závitky plněné slaninou a nivou
Do masových závitků se dá naplnit leccos. Zajímavou chuť jim dodá například slanina a také sýr s modrou plísní.