Sdílet:

Rady a tipy


Rady a tipy pro lepší zážitek z jídla. Tipy jak si ulehčit vaření a které suroviny vybrat.

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Uložit recept!
článek
článek

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?

Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...

Tipy na dárky pro tatínky. Oslavte Den otců dobrým jídlem a pitím!
Uložit recept!
článek
článek

Tipy na dárky pro tatínky. Oslavte Den otců dobrým jídlem a pitím!

Druhou květnovou neděli se již tradičně slaví Den matek. Otcové však nepřijdou zkrátka, protože i oni mají svůj den, kter...

Křepelčí vejce na talíři. Proč je zařadit do jídelníčku?
Uložit recept!
článek
článek

Křepelčí vejce na talíři. Proč je zařadit do jídelníčku?

Dříve byla křepelčí vejce považovaná za exkluzivní delikatesu, dnes už jde o zboží běžně dostupné. Na pohled jsou drobná ...

Cake pops: dobrota ve tvaru lízátka pro Den dětí
Uložit recept!
článek
článek

Cake pops: dobrota ve tvaru lízátka pro Den dětí

První červnový den tradičně patří dětem a nese se ve znaku zábavy a společenských akcí. Mezi oblíbené drobnosti, kterými ...

Top ovocné koláče pro jarní a letní dny
Uložit recept!
článek
článek

Top ovocné koláče pro jarní a letní dny

Kulaté nebo hranaté, kynuté či nepečené… Ovocné koláče se dají připravovat po celý rok, ale jejich sezóna vrcholí na jaře...

Recept na banana bread z mandlové mouky
Uložit recept!
článek
článek

Recept na banana bread z mandlové mouky

Máme pro vás recept na banánový chléb z mandlové mouky. Jednoduchý recept, kterým můžete nahradit sladké pokrmy z obilné ...

Květen patří mangoldu. Znáte tuto zajímavou zeleninu?
Uložit recept!
článek
článek

Květen patří mangoldu. Znáte tuto zajímavou zeleninu?

Sezónní kalendář ukazuje, že v měsíci květnu začíná sezóna mangoldu. Zeleniny, která se hodí pro přípravu salátů, polévek...

Labužníci si libují, opět je tu chřestová sezóna.
Uložit recept!
článek
článek

Labužníci si libují, opět je tu chřestová sezóna.

Na chřestu si pochutnávali lidé odedávna. Ve starověkém Egyptě nebo v Číně, také Řekové a Římané. A dnes je Čína největš...

Kopr je skromná a nenápadná bylinka, víte ale že je velmi užitečná?
Uložit recept!
článek
článek

Kopr je skromná a nenápadná bylinka, víte ale že je velmi užitečná?

Je jaro, všechno kolem nás se začíná zelenat. My, co máme zahrádku a pěstujeme na ní nejen krásné květiny a ovocné stromy...

Sezóna rebarbory se blíží. Kdy ji sbírat, a jaké dobroty z ní připravit?
Uložit recept!
článek
článek

Sezóna rebarbory se blíží. Kdy ji sbírat, a jaké dobroty z ní připravit?

Rostlina reveň vlnitá, která je známá především pod názvem rebarbora, je v zahradě poznat na první pohled. Její vzhled je...

3 tipy, jak zužitkovat velikonoční vajíčka natvrdo
Uložit recept!
článek
článek

3 tipy, jak zužitkovat velikonoční vajíčka natvrdo

Velikonoce jsou za námi a v některých domácnostech zbyla kromě jarní výzdoby i koleda v podobě spousty vařených vajec. Př...

Čarodějnice, Filipojakubská nebo Valpuržina noc je dnes už spíše oslavou jara, než svátkem s dávnými pohanskými kořeny.
Uložit recept!
článek
článek

Čarodějnice, Filipojakubská nebo Valpuržina noc je dnes už spíše oslavou jara, než svátkem s dávnými pohanskými kořeny.

Noc z 30. dubna na 1. května má mnoho významů a několik názvů. Kořeny má až v keltském svátku Beltain. V tento den Keltov...

Jsou elektrokola dobrou volbou na cestě za vysněnou figurou?
Uložit recept!
článek
článek

Jsou elektrokola dobrou volbou na cestě za vysněnou figurou?

Jízda na kole se řadí mezi nejlepší formy kardio cvičení se spoustou benefitů jako například posílení svalů, zlepšení srd...

Jarní recepty: proč přidávat do pokrmů kopřivy?
Uložit recept!
článek
článek

Jarní recepty: proč přidávat do pokrmů kopřivy?

Teplejší počasí láká k procházkám v přírodě, a také ke sběru prvních jarních léčivek. Mezi ně bezesporu patří i kopřiva d...

Kimchi: korejská kvašená pochoutka, která prospívá zdraví
Uložit recept!
článek
článek

Kimchi: korejská kvašená pochoutka, která prospívá zdraví

Ke korejské kultuře patří kimchi podobně jako rýžové knedlíčky či nudlové pokrmy. Jeho základ tvoří kvašené pekingské zel...

Všechno co chcete vědět o letošních Velikonocích
Uložit recept!
článek
článek

Všechno co chcete vědět o letošních Velikonocích

Možná ne tak úplně všechno, ale i tak si zkusme připomenout to hlavní. Tak především, končí doba půstu, který trval dlouh...

Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni
Uložit recept!
článek
článek

Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni

Kdo z nás nemá rád dobrou domácí sekanou. A co teprve karbanátky! Sekaná, karbanátky čevabčiči, plněné papriky, masové ku...

Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc.
Uložit recept!
článek
článek

Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc.

Není tak dávno doba, kdy se ocet používal hlavně jako dezinfekce, odstranovač pachů, a přírodní čistidlo. Dnes už, díky r...

Návod, jak vyrobit domácí droždí z brambor, piva i datlí
Uložit recept!
článek
článek

Návod, jak vyrobit domácí droždí z brambor, piva i datlí

Surovina, bez níž se pekaři a pekařky jen stěží obejdou, to je droždí. Pečení domácích rohlíků, housek i chleba si našlo ...

Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny
Uložit recept!
článek
článek

Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny

Plody podzemnice olejné, které známe pod názvem arašídy nebo lidově buráky, byly v našich končinách dlouho známé pouze ja...

Tomel, churma, kakichurma,  čínská švestka. Několik  z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki
Uložit recept!
článek
článek

Tomel, churma, kakichurma, čínská švestka. Několik z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki

Kaki, botanickým názvem Diospyros, neboli Diovo ovoce, pochází z Číny. Je to oranžový plod tomelu japonského (Diospyros k...

Jarní únava? Tipy, které vám vrátí energii do žil
Uložit recept!
článek
článek

Jarní únava? Tipy, které vám vrátí energii do žil

Sluneční paprsky je vidět čím dál častěji, začíná se oteplovat, pupeny raší, ptáci zpívají, příroda se pomalu, ale jistě ...

Knedlíky mohou být jednoduše obohacené o vlákninu a ochuzené o kalorie
Uložit recept!
článek
článek

Knedlíky mohou být jednoduše obohacené o vlákninu a ochuzené o kalorie

Po zkušenosti z reakcí cizinců je zřejmé, že kynutý knedlík je za hranicemi střední Evropy velká neznámá. A to si pochutn...

Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni
Uložit recept!
článek
článek

Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni

Nebude to dlouho trvat a máme tu zase jaro. Svět se zazelená, příroda se začne probouzet a vonět. A ten, kdo má zahrádku,...

Domácí hummus versus hummus kupovaný. Hádejte, jak to dopadlo...
Uložit recept!
článek
článek

Domácí hummus versus hummus kupovaný. Hádejte, jak to dopadlo...

Slovem hummus v hovorové češtině označujeme něco, co je odporné, hnusné nebo nečisté a věc tímto slovem označená rozhodně...

Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
Uložit recept!
článek
článek

Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí

V tomto článku vám odhalíme skryté půvaby dvou polévek, které bezpochyby patří do zlatého fondu gastronomie – rajská polé...

Přesňáky – chutné dědictví našich předků znovu na našich stolech
Uložit recept!
článek
článek

Přesňáky – chutné dědictví našich předků znovu na našich stolech

Pro spoustu lidí jsou přesňáky cizí pojem, který nikdy neslyšeli a pod kterým si stejně jako my v redakci představí leda ...

Kdy bychom měli jíst polévky a kdy ne?
Uložit recept!
článek
článek

Kdy bychom měli jíst polévky a kdy ne?

Dříve se vůbec žádný oběd neobešel bez polévky. Naše babičky vařily polévky stále a ty byly neodmyslitelnou součástí i ve...

Je vám zima? Mrznou vám ruce? Máme pár tipů, jak se zahřát
Uložit recept!
článek
článek

Je vám zima? Mrznou vám ruce? Máme pár tipů, jak se zahřát

Nastaly zimní radovánky, ale vám se venku moc radovat nechce. Venkovní teplota klesla pod nulu a vaše nálada kvůli zimomř...

Hromnice: svátek svící přináší naději do tmy
Uložit recept!
článek
článek

Hromnice: svátek svící přináší naději do tmy

Světlo je od pradávna symbolem dobra. Chrání, očišťuje a dává naději. Druhého února se slaví svátek Hromnice, který dnes ...

Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali
Uložit recept!
článek
článek

Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali

Jestli patříte mezi ty, kteří si rádi dopřejí pořádný kus masa, tak jste na správném místě, protože vám představíme jedno...

Tři nové restaurace, které stojí za návštěvu v Praze
Uložit recept!
článek
článek

Tři nové restaurace, které stojí za návštěvu v Praze

Obětí koronaviru se stala celá řada restaurací a hospod po celé České republice. Praha nebyla výjimkou, a dokonce dopadla...

Trudnou mysl rozjasní, cibulačka fantaskní – tajemství francouzské cibulačky
Uložit recept!
článek
článek

Trudnou mysl rozjasní, cibulačka fantaskní – tajemství francouzské cibulačky

V tomto článku se vám pokusíme objasnit tajemství, jež halí francouzskou cibulačku do oparu náročnější sestřičky, než na ...

Pozor na původ česneku! Ne každý „český“ je skutečně český
Uložit recept!
článek
článek

Pozor na původ česneku! Ne každý „český“ je skutečně český

V českých obchodech se dějí záhady. Jako tomu je česnekem, který je označený jako český. Svízel spočívá v tom, že „českéh...

Hrnečku vař! Tipy, jak připravit dokonalé kynuté těsto
Uložit recept!
článek
článek

Hrnečku vař! Tipy, jak připravit dokonalé kynuté těsto

Asi žádný moučník nevoní tak dobře jako ten z kynutého těsta. Aroma čerstvě upečených buchet a koláčů je prostě neodolate...

Odmítá vaše ratolest jíst špenát? Zkuste mangold nebo šťovík
Uložit recept!
článek
článek

Odmítá vaše ratolest jíst špenát? Zkuste mangold nebo šťovík

Zná to asi každý rodič, i když konkrétní odmítané jídlo se liší dům od domu. Některé z dětí (pozor, ale i dospělých) zása...

Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?
Uložit recept!
článek
článek

Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?

Avokádo se v poslední době stále častěji objevuje v internetových receptech a ti, kdo je již vyzkoušeli, se k nim často v...

Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku
Uložit recept!
článek
článek

Pár tipů jak kreativně zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku

Tento článek vychází z doporučení, která zveřejnil Státní zdravotní ústav. Jsou určena lidem, kteří ovoci a zelenině příl...

Domácí sulc: jak na tradiční masopustní pokrm?
Uložit recept!
článek
článek

Domácí sulc: jak na tradiční masopustní pokrm?

Vánoce jsou minulostí, ale po svátku Tří králů nadchází další, kulinářsky zajímavé období - masopust. Mezi dobroty, které...

Masopust - svátek dobrého jídla
Uložit recept!
článek
článek

Masopust - svátek dobrého jídla

Původ masopustních oslav vychází z tradic římského náboženství. Začátek roku se řídil podle vegetačních cyklů v přírodě, ...

Poradíme proč byste měli jíst sezónní potraviny…
Uložit recept!
článek
článek

Poradíme proč byste měli jíst sezónní potraviny…

Vzhledem k tomu, že většina ovoce a zeleniny se v supermarketech objevuje celoročně, možná si říkáte, proč bychom měli jí...

Připravte se – v roce 2022 bude zřejmě zavedeno nové značení potravin
Uložit recept!
článek
článek

Připravte se – v roce 2022 bude zřejmě zavedeno nové značení potravin

V novém roce 2022 se plánují změny v označování potravin, které mohou zlepšit orientaci zákazníků, ale také zřejmě změní ...

Dívejte se na svět tady a teď – stejně jako děti
Uložit recept!
článek
článek

Dívejte se na svět tady a teď – stejně jako děti

Dopředu všechny z nás životní poutí táhne neurčitá potřeba nějakého vyššího pozitivního citu. To aby nám v slzavém údolí ...

Jak se zbavit neustálého a naléhavého pocitu hladu
Uložit recept!
článek
článek

Jak se zbavit neustálého a naléhavého pocitu hladu

Po vánočních svátcích se leckdo z nás nedokáže zastavit a, řečeno pěkným českým slovem, žere furt dál. Sváteční debužírov...

Bez prskavek,  tvrdil Slávek, na Štědrý den nelze být
Uložit recept!
článek
článek

Bez prskavek, tvrdil Slávek, na Štědrý den nelze být

Ano, Vánoce přicházejí, vlastně jsou už doslova za dveřmi. A prskavky jsou společně s ozdobeným vánočním stromečkem, jmel...

Jsou ještě Vánoce o klidu, zastavení a zamyšlení? Proč stále víc lidí nemá rádo Vánoce?
Uložit recept!
článek
článek

Jsou ještě Vánoce o klidu, zastavení a zamyšlení? Proč stále víc lidí nemá rádo Vánoce?

V ulicích města se třpytí vánoční stromky, ve vánočně vyzdobených obchodech se nám do uší vtírají vánoční koledy, všude ...

3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí
Uložit recept!
článek
článek

3 recepty na lákavé pochoutky, které vás zahřejí

Venku přituhuje a dokonce i ti nejotužilejší oblékají zimní bundy. Advent s sebou přinesl mrazy a sněhové přeháňky. My pr...

Zdravá vůně vánoc - koření
Uložit recept!
článek
článek

Zdravá vůně vánoc - koření

Už od začátku prosince naše domovy voní zapálenými svíčkami, jehličím nebo purpurou, ale hlavně čerstvě napečeným cukroví...

Nápady na výzdobu vánočního stolu, který se stane ozdobou svátečního jídla…
Uložit recept!
článek
článek

Nápady na výzdobu vánočního stolu, který se stane ozdobou svátečního jídla…

Stůl je místem, kde se odehrává jedna z největších událostí vánoční slavnosti. Přinášíme tipy jak ho jedinečně dekorovat,...

Babské rady: jak vyčistit plech na pečení
Uložit recept!
článek
článek

Babské rady: jak vyčistit plech na pečení

Během adventu bývá v kuchyni hodně napilno. Při pečení vánočního cukroví dostávají zabrat nejen ruce kuchařek a kuchařů, ...



×