Brainfood: jídlo, které nastartuje mozek
Pro podporu činnosti mozku se dají koupit potravinové doplňky v lékárně, které slibují hory a někdy i doly. Sice fungují,...
5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev
Zelenina je zdravá, to ví každé malé dítě. Existují ale takové druhy, které platí za příliš obyčejné a lidé mají tendenci...
Kefír: výtečný nápoj a cenný zdroj probiotik
Kvašení čili fermentace se v posledních letech vrátilo na výsluní, a tímto procesem lze upravovat zeleninu, ovoce, ale ta...
Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?
A už to tu bude zase, kdo by se netěšil na grilování venku, na zahradě, na terase, nebo někde uprostřed přírody. To nás b...
Datum spotřeby a minimální trvanlivost. Co přesně označují?
I dobré hospodyňce se občas stane, že nalezne v lednici nebo ve spižírně potraviny, které mají prošlé datum minimální trv...
Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Konec mrazivých a šedivých rán, konec mlhavých plískanic přes den, odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro...
5 důvodů, proč jíst na jaře chřest
Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si k...
Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!
Velikonoce jsou minulostí a v kuchyni zbyla spousta malovaných vajíček? Přinášíme vám tip, jak se vaječných přebytků snad...
Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.
Většinou si zeleninu a ovoce vybíráme podle vzhledu, čerstvosti a podle své momentální chuti. Taky má každý z nás asi to ...
Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?
Sváteční pondělí spojené s velikonoční obchůzkou je za dveřmi. O víkendu bude třeba připravit výslužku pro koledníky, jej...
Zázračná zrna plná síly - jáhly
Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2023 Mezinárodním rokem prosa. Je to především pro jeho velký nutriční a ekologický p...
Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry
Přechod zimy a jara je pro lidský organismus docela náročné období. Časté výkyvy teplot vedou ke změnám tlaku a v tomto o...
Je cizrna opravdu tak zdravá?
O cizrně beraní, které se také říká římský hrách, se v poslední době mluví a píše jako o superpotravině s mnoha skvělými ...
Zajímavosti o hořčici. Jak ji připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?
Pasta z hořčičných semínek je po celém světě velmi populárním dochucovadlem a v České republice se jí sní přibližně dva k...
Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?
V regálu s mléčnými výrobky vás zaujal kelímek s nápisem crѐme fraîche a vy netušíte, co si o něm myslet, natož jak ho po...
Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!
Svátek svatého Valentýna sice má kořeny v evropské kultuře, přesto ho mnozí vnímají jako svátek umělý či dovezený ze zámo...
Vaříte rádi, nebo jen proto, že je to nutné?
Když vidíme někoho vařit, hned na první pohled se pozná, jestli je to pro něj potěšení, nebo jen nutné zlo. A to nejen po...
Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu
Zimní období je sice v plném proudu, ale jaro se pomalu a jistě blíží. Pro žáky devátých tříd základních škol to znamená,...
Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.
Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ...
Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?
Málo tuku, málo kalorií a celozrnný základ, i tak lze popsat oblíbené kukuřičné pukance, které známe pod názvem popcorn. ...
Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbo...
Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet
Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky ...
Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky...
Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!
Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a ...
Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře
Nadměrné pití o silvestrovské noci může vést k bolestivému ránu. Kde nic není, ani kuře nehrabe, světlo na konci tunelu n...
Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti
Nejkrásnější svátky roku, tak se Vánocům často přezdívá, jsou konečně tady. Kromě pohádek a cukroví k nim patří také svíč...
Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?
Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat ob...
Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?
Na přelomu listopadu a prosince začíná advent, který odpočítává dobu do Vánoc. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto čtyř...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...
Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...
Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...
Módní trendy v gastronomii
Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...
Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...
Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...
S burčákem se neťuká!
Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...
Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...
Jak si vybrat ten správný chléb?
Chléb, nebo hovorově chleba, je něco, co nás provází už od dětství celým našim životem. Je to potravina která vzniká peče...
Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí
V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nad...
Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnějš...
Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny
Košťálová zelenina, je zelenina se silnou lodyhou, neboli košťálem. Patří sem především květák, kapusta, růžičková kapust...
Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?
Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší naše...
Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Léto se přehouplo do druhé poloviny a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá...
Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.
I když už jsou rána chladnější, jak praví snad jedna z nejznámějších pranostik, dny jsou pořád ještě teplé a před námi je...
Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, který...
Co jíst a pít v horkém létě?
Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčk...
Tipy na originální pohoštění na zahradní párty
Léto je v plném proudu a všichni si tak konečně můžeme užívat zasloužený čas dovolené, se kterou jsou neodmyslitelně spja...
Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu js...
Káva z Indie roste ve stínu
Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také toti...
Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...