Sdílet:

Rady a tipy


Rady a tipy pro lepší zážitek z jídla. Tipy jak si ulehčit vaření a které suroviny vybrat.

Brainfood: jídlo, které nastartuje mozek
Uložit recept!
článek
článek

Brainfood: jídlo, které nastartuje mozek

Pro podporu činnosti mozku se dají koupit potravinové doplňky v lékárně, které slibují hory a někdy i doly. Sice fungují,...

5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev
Uložit recept!
článek
článek

5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev

Zelenina je zdravá, to ví každé malé dítě. Existují ale takové druhy, které platí za příliš obyčejné a lidé mají tendenci...

Kefír: výtečný nápoj a cenný zdroj probiotik
Uložit recept!
článek
článek

Kefír: výtečný nápoj a cenný zdroj probiotik

Kvašení čili fermentace se v posledních letech vrátilo na výsluní, a tímto procesem lze upravovat zeleninu, ovoce, ale ta...

Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?
Uložit recept!
článek
článek

Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?

A už to tu bude zase, kdo by se netěšil na grilování venku, na zahradě, na terase, nebo někde uprostřed přírody. To nás b...

Datum spotřeby a minimální trvanlivost. Co přesně označují?
Uložit recept!
článek
článek

Datum spotřeby a minimální trvanlivost. Co přesně označují?

I dobré hospodyňce se občas stane, že nalezne v lednici nebo ve spižírně potraviny, které mají prošlé datum minimální trv...

Jarní počasí  nás inspiruje  k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Uložit recept!
článek
článek

Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu

Konec mrazivých a šedivých rán, konec mlhavých plískanic přes den, odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro...

5 důvodů, proč jíst na jaře chřest
Uložit recept!
článek
článek

5 důvodů, proč jíst na jaře chřest

Sezona této jedinečné zeleniny tradičně startuje v polovině dubna a milovníci chřestu se už jistě nemohou dočkat, až si k...

Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!
Uložit recept!
článek
článek

Vaječné přebytky? S tímto receptem žádný problém!

Velikonoce jsou minulostí a v kuchyni zbyla spousta malovaných vajíček? Přinášíme vám tip, jak se vaječných přebytků snad...

Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.
Uložit recept!
článek
článek

Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.

Většinou si zeleninu a ovoce vybíráme podle vzhledu, čerstvosti a podle své momentální chuti. Taky má každý z nás asi to ...

Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?
Uložit recept!
článek
článek

Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?

Sváteční pondělí spojené s velikonoční obchůzkou je za dveřmi. O víkendu bude třeba připravit výslužku pro koledníky, jej...

Zázračná zrna plná síly - jáhly
Uložit recept!
článek
článek

Zázračná zrna plná síly - jáhly

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2023 Mezinárodním rokem prosa. Je to především pro jeho velký nutriční a ekologický p...

Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry
Uložit recept!
článek
článek

Tipy na nápoje, které dodají sílu a zatočí s viry

Přechod zimy a jara je pro lidský organismus docela náročné období. Časté výkyvy teplot vedou ke změnám tlaku a v tomto o...

Je cizrna opravdu tak zdravá?
Uložit recept!
článek
článek

Je cizrna opravdu tak zdravá?

O cizrně beraní, které se také říká římský hrách, se v poslední době mluví a píše jako o superpotravině s mnoha skvělými ...

Zajímavosti o hořčici. Jak ji připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?
Uložit recept!
článek
článek

Zajímavosti o hořčici. Jak ji připravovala Magdalena Dobromila Rettigová?

Pasta z hořčičných semínek je po celém světě velmi populárním dochucovadlem a v České republice se jí sní přibližně dva k...

Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?
Uložit recept!
článek
článek

Crѐme fraîche v kuchyni. Čím se liší od zakysané smetany a jak ho vyrobit?

V regálu s mléčnými výrobky vás zaujal kelímek s nápisem crѐme fraîche a vy netušíte, co si o něm myslet, natož jak ho po...

Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!
Uložit recept!
článek
článek

Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!

Svátek svatého Valentýna sice má kořeny v evropské kultuře, přesto ho mnozí vnímají jako svátek umělý či dovezený ze zámo...

Vaříte rádi, nebo jen proto, že je to nutné?
Uložit recept!
článek
článek

Vaříte rádi, nebo jen proto, že je to nutné?

Když vidíme někoho vařit, hned na první pohled se pozná, jestli je to pro něj potěšení, nebo jen nutné zlo. A to nejen po...

Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu
Uložit recept!
článek
článek

Tipy, jak co nejlépe zvládnout přijímací zkoušky i přípravu

Zimní období je sice v plném proudu, ale jaro se pomalu a jistě blíží. Pro žáky devátých tříd základních škol to znamená,...

Je špenát opravdu tak  zdravý? Ano, je.
Uložit recept!
článek
článek

Je špenát opravdu tak zdravý? Ano, je.

Špenát známe všichni, a i když, jak se ukázalo, obsahuje stejně železa jako kterákoliv jiná listová zelenina, považujeme ...

Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?
Uložit recept!
článek
článek

Popcorn : znáte historii oblíbené pochoutky z kukuřice?

Málo tuku, málo kalorií a celozrnný základ, i tak lze popsat oblíbené kukuřičné pukance, které známe pod názvem popcorn. ...

Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Uložit recept!
článek
článek

Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku

Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbo...

Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet
Uložit recept!
článek
článek

Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet

Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky ...

Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.
Uložit recept!
článek
článek

Mažeme je na pečivo, používáme při vaření, přikusujeme k vínu. Sýry.

Všeobecně se o nich ví, že jsou zdravé a že jsou potravinou bohatou na plnohodnotné bílkoviny, vitamíny a minerální látky...

Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!
Uložit recept!
článek
článek

Vánoce jsou minulostí. Začíná doba masopustní!

Pro věřící i bezvěrce jsou Vánoce jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Spojené jsou s mnoha tradicemi a zvyklostmi, a ...

Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře
Uložit recept!
článek
článek

Jak na silvestrovskou kocovinu – rady a tipy od zkušeného lékaře

Nadměrné pití o silvestrovské noci může vést k bolestivému ránu. Kde nic není, ani kuře nehrabe, světlo na konci tunelu n...

Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti
Uložit recept!
článek
článek

Vánoční katastrofy: pozor na oheň i rybí kosti

Nejkrásnější svátky roku, tak se Vánocům často přezdívá, jsou konečně tady. Kromě pohádek a cukroví k nim patří také svíč...

Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?
Uložit recept!
článek
článek

Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?

Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat ob...

Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?
Uložit recept!
článek
článek

Adventní věnec jako symbol pospolitosti. Jak ho letos nazdobit?

Na přelomu listopadu a prosince začíná advent, který odpočítává dobu do Vánoc. Jedním z nejznámějších symbolů tohoto čtyř...

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
Uložit recept!
článek
článek

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle

K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle
Uložit recept!
článek
článek

3 tipy, aby dýňová lucerna vydržela co nejdéle

K podzimní dekoraci patří i dýně, z nichž se v období před svátkem Halloween vyrábějí strašidelné lucerny. Mnohdy jde o d...

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Uložit recept!
článek
článek

Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?

Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spoji...

Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor
Uložit recept!
článek
článek

Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor

Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožo...

Módní trendy  v gastronomii
Uložit recept!
článek
článek

Módní trendy v gastronomii

Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. ...

Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!
Uložit recept!
článek
článek

Trendy nápoj letošního podzimu? Kurkumové latte!

V pití kávy se každý rok objevují nové a nové trendy a pro letošní podzim je v kurzu káva ovoněná kořením. Kurkumové latt...

Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Uložit recept!
článek
článek

Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?

Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem insp...

S burčákem se neťuká!
Uložit recept!
článek
článek

S burčákem se neťuká!

Jak by vám řekl každý milovník a znalec vín, s burčákem se opravdu neťuká, s tím se začíná podle vinařů až u mladých vín...

Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?
Uložit recept!
článek
článek

Hladká, polohrubá, hrubá nebo snad krupice?

Řeč je samozřejmě o mouce. V kuchyni běžná a samozřejmá věc. Ale přiznejme si, někdy si možná nevíme rady, kdy a kde kter...

Jak si vybrat ten správný chléb?
Uložit recept!
článek
článek

Jak si vybrat ten správný chléb?

Chléb, nebo hovorově chleba, je něco, co nás provází už od dětství celým našim životem. Je to potravina která vzniká peče...

Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí
Uložit recept!
článek
článek

Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí

V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nad...

Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Uložit recept!
článek
článek

Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí

Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnějš...

Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny
Uložit recept!
článek
článek

Košťálová zelenina - přírodní zásobárna vitamínů, minerálů a vlákniny

Košťálová zelenina, je zelenina se silnou lodyhou, neboli košťálem. Patří sem především květák, kapusta, růžičková kapust...

Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?
Uložit recept!
článek
článek

Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?

Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší naše...

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?
Uložit recept!
článek
článek

Sezona zavařování je v plném proudu. Na co si dát pozor?

Léto se přehouplo do druhé poloviny a sklizeň ovoce a zeleniny je v plném proudu. Protože je letošní úroda poměrně bohatá...

Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.
Uložit recept!
článek
článek

Sluncem prozářený srpen je tady, léto vrcholí.

I když už jsou rána chladnější, jak praví snad jedna z nejznámějších pranostik, dny jsou pořád ještě teplé a před námi je...

Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Uložit recept!
článek
článek

Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty

Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, který...

Co jíst a pít v horkém létě?
Uložit recept!
článek
článek

Co jíst a pít v horkém létě?

Když rtuť na venkovním teploměru několik dní po sobě vystoupá k třiceti stupňům Celsia a výše, rychle zapomeneme na svíčk...

Tipy na originální pohoštění na zahradní párty
Uložit recept!
článek
článek

Tipy na originální pohoštění na zahradní párty

Léto je v plném proudu a všichni si tak konečně můžeme užívat zasloužený čas dovolené, se kterou jsou neodmyslitelně spja...

Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Uložit recept!
článek
článek

Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?

Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu js...

Káva z Indie roste ve stínu
Uložit recept!
článek
článek

Káva z Indie roste ve stínu

Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také toti...

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?
Uložit recept!
článek
článek

Jahodová marmeláda: jak ji mlsají na jihu a severu Evropy?

Červené bobulky jsou považované za jeden ze symbolů léta a smlsnout si na čerstvých jahodách, ať už se smetanou či bez je...



×