Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Žádné jiné koření snad tolik nerozděluje společnost na dvě poloviny jako kopr. Buď totiž kopr milujete, nebo ho nesnášíte. Nic mezi tím. Pokud patříte do druhé skupiny tak snad dál ani nečtěte. Protože tohle bude právě jen o kopru.

Stejně jako mnohá jiná koření, pochází kopr z oblastí okolo Středozemního moře a ze západní Asie. První zmínky o něm nacházíme už ve staroegyptských nápisech, a Řekové i Římané už znali nejen jeho léčivý význam, ale uplatnili ho i v kuchyni.

Kopr je, jak víme, velmi aromatická bylina, která pokrmům dodá nezaměnitelnou chuť a vůni. Samozřejmě si hned všichni vzpomeneme na koprovku, nebo na kulajdu. Ale to není zdaleka všechno. Kopr najdeme i na dně sklenic s naloženými okurkami nebo houbami, často se používá do marinád, při nakládání zelí, při výrobě pomazánek a co teprve takový zelný salát, ten se bez něj také neobejde. Kulajda, jemná krajová polévka se smetanou, vejcem a houbami, se díky kopru teprve stane kulajdou.

Nejen u nás, ale i ve světě znají kopr velmi dobře. Hodně se používá například v egyptské a libanonské kuchyni. Ve Skandinávii často při přípravě lososa.


Neměli bychom zapomínat, že kopr nám nejen chutná, ale i pomáhá, třeba při nadýmání. Také zlepšuje trávení, tiší kašel, může nám pomoci při nespavosti. Působí protizánětlivě a dodává chuť k jídlu. Pro své močopudné účinky je také prospěšný našim ledvinám. Obsahuje vitamín A, vitamín C, vitamín B, fosfor, vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, kyselinu listovou.

A k té koprovce. Je to vlastně velmi jednoduchá omáčka, u které nejvíce záleží na konečném dochucení.

Tady je základní recept:

Rozpustíme tuk, přidáme hladkou mouku a uvaříme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme trochu mléka, důkladně promícháme a zvolna vaříme asi 25 minut. Nyní přidáme smetanu, opraný a nasekaný kopr, dochutíme solí, cukrem a octem a necháme krátce přejít varem.

Do hotové omáčky pak přidáme natvrdo vařená vejce, nebo vařené hovězí maso. Doporučuje se například loupaná hovězí plec, ale může to být i jakékoliv jiné hovězí maso, třeba krk, žebro, apod.

 

Pokud byste si chtěli kopr vypěstovat na své zahrádce nebo na balkoně v truhlíku, je to celkem snadné. Je to nenáročná bylina, stačí jí dostatek tepla a slunce, má ráda závětří a přiměřenou zálivku. Dorůstá až do výšky jednoho metru, často se pěstuje mezi jinou zeleninou, protože odpuzuje některé škůdce.

Kopr se dá zamrazit, naložit, nebo nasušit, takže pokud máte v oblibě tuto voňavou bylinku, můžete ji používat při vaření celý rok.

 

 


Sdílejte článek s přáteli!

Komentáře

kratasek00   14.9.2022 - 08:05

Miluji koprovku ale neumím jí uvařit. Často vzpomínám na koprovku od maminky a sestry pane Bože jak ti jí uměli uvařit mamka i s masem ale sestra jen s vajíčky....... a vždy jsem si pochutnal a nacpal břicho k prasknutí :-)


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jste milovníci nebo zarytí odpůrci koprovky?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jste, milovníci, nebo, zarytí, odpůrci, koprovky?.
For Gastro 2022


×