Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, kterých je poslední dobou čím dál, tím více. Osvěžit se porcí chladné zmrzliny je o prázdninách jasná volba. Když zmrzlinu vyrobíte doma, ušetříte spoustu peněz a také si ohlídáte složení této mražené pochoutky. Doma vyrobené nanuky jsou pouze ze základních ingrediencí, bez zbytečných konzervantů a barviv.

K výrobě nanuků nepotřebujete žádný drahý přístroj. Úplně vám budou stačit umělohmotné nebo silikonové formičky a výkonnější mixér nebo smoothie maker.

Nanuky lze vyrobit ve dvou variantách, a to v krémové a vodové. U krémových verzí lze pro základ použít mléčné produkty jako jogurt, smetana, zakysaná smetana, tvaroh nebo třeba mascarpone. K oslazení nanuků volíme moučkový či krupicový cukr, ale také med, javorový či agávový sirup. Kdo se chce těmto sladidlům vyhnout a přesto touží po sladkosti, pro toho je tu varianta se zralým banánem.

Fantazii se meze nekladou

Vyrobit si domácí nanuk je celkem rychlá záležitost a hlavně zábava, která zaujme i malé děti. A protože při výrobě nanuků se prakticky nedá nic pokazit, lze popustit uzdu fantazii a jako hlavní surovinu použít nejrůznější druhy ovoce. Třeba exotické nebo to, co vyrostlo na zahrádce či je právě dostupné na trhu.


Nanuky jsou stále "in", o tom svědčí i velký zájem na sociálních sítích, například na Instagramu, kde se uživatelé předhánějí v tom, kdo vymyslí originálnější kousek. I zde lze čerpat inspiraci pro vlastní, originální recepty.

Jak na nanuky?

Letní "zmrzka na klacku" může být připravená z jednoho či více druhů ovoce. U vodových variant je velmi efektní, když do náplně nanuku vložíte kousek ovoce – například plátek kiwi nebo celé borůvky. Nanuk pak bude nejen báječně chutnat, ale také lahodit oku.

Recept na krémovou variantu nanuků

Budete potřebovat: 150 ml smetany ke šlehání, 100 g smetanového jogurtu, 50 g borůvek, 125 g malin, 2 lžíce cukru

Postup: smetanu vyšleháme do tuha. Umyté maliny nasypeme do mísy, přidáme cukr a bobulky rozmačkáme vidličkou. Pak je smícháme s borůvkami, jogurtem a přidáme k nim vyšlehanou smetanu.

Směs plníme do formiček na nanuky a uložíme do mrazáku. Přibližně za tři hodiny budou nanuky tuhé a vhodné k mlsání.

Ovocné vodové nanuky

Budete potřebovat: 1 menší vodní meloun, citronovou šťávu a cukr

Postup: meloun zbavíme jadérek, nakrájíme ho na kousky a vložíme společně s cukrem a citronovou šťávou do mixéru. Rozmixovanou hmotu plníme do formiček a necháme zmrazit. Před podáváním je dobré nechat nanuk tzv. trochu povolit nebo zahřát rukama, aby šel lépe vyndat z formy.




Domácí nanuk z jogurtu,  malin a broskví

Domácí nanuk z jogurtu, malin a broskví


Maliny a broskve - výtečná kombinace pro výrobu domácího, zdravého nanuku!


Nanuk z manga a zázvoru s citronem

Nanuk z manga a zázvoru s citronem


Sladký a zároveň příjemně štiplavý, to je nanuk, kde bylo jako základ použité mango a trocha zázvoru.


Ovocný nanuk s jogurtem

Ovocný nanuk s jogurtem


Výtečný krémový nanuk, jehož základ tvoří jogurt a pak ovoce dle vašeho výběru.


Domácí kávové nanuky s kokosovou polevou

Domácí kávové nanuky s kokosovou polevou


Nanuky lze také polévat čokoládou a odzobit opraženými oříšky. Získají tak nové chutě.


Banánové nanuky

Banánové nanuky


Tyto nanuky se těší velké oblibě nejen u dětí. Díky zralým banánům jsou přirozeně sladké, a tak nepotřebují žádný přidaný cukr.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: výroba, domácích, nanuků:, vyzkoušejte, krémové, vodové, varianty.


×