Výroba domácích nanuků: vyzkoušejte krémové i vodové varianty
Léto bez zmrzliny by prostě nebylo ono. Nanuky, zmrzliny v kornoutu i ty ve vaničce jsou hitem horkých letních dnů, kterých je poslední dobou čím dál, tím více. Osvěžit se porcí chladné zmrzliny je o prázdninách jasná volba. Když zmrzlinu vyrobíte doma, ušetříte spoustu peněz a také si ohlídáte složení této mražené pochoutky. Doma vyrobené nanuky jsou pouze ze základních ingrediencí, bez zbytečných konzervantů a barviv.
K výrobě nanuků nepotřebujete žádný drahý přístroj. Úplně vám budou stačit umělohmotné nebo silikonové formičky a výkonnější mixér nebo smoothie maker.
Nanuky lze vyrobit ve dvou variantách, a to v krémové a vodové. U krémových verzí lze pro základ použít mléčné produkty jako jogurt, smetana, zakysaná smetana, tvaroh nebo třeba mascarpone. K oslazení nanuků volíme moučkový či krupicový cukr, ale také med, javorový či agávový sirup. Kdo se chce těmto sladidlům vyhnout a přesto touží po sladkosti, pro toho je tu varianta se zralým banánem.
Fantazii se meze nekladou
Vyrobit si domácí nanuk je celkem rychlá záležitost a hlavně zábava, která zaujme i malé děti. A protože při výrobě nanuků se prakticky nedá nic pokazit, lze popustit uzdu fantazii a jako hlavní surovinu použít nejrůznější druhy ovoce. Třeba exotické nebo to, co vyrostlo na zahrádce či je právě dostupné na trhu.
Nanuky jsou stále "in", o tom svědčí i velký zájem na sociálních sítích, například na Instagramu, kde se uživatelé předhánějí v tom, kdo vymyslí originálnější kousek. I zde lze čerpat inspiraci pro vlastní, originální recepty.
Jak na nanuky?
Letní "zmrzka na klacku" může být připravená z jednoho či více druhů ovoce. U vodových variant je velmi efektní, když do náplně nanuku vložíte kousek ovoce – například plátek kiwi nebo celé borůvky. Nanuk pak bude nejen báječně chutnat, ale také lahodit oku.
Recept na krémovou variantu nanuků
Budete potřebovat: 150 ml smetany ke šlehání, 100 g smetanového jogurtu, 50 g borůvek, 125 g malin, 2 lžíce cukru
Postup: smetanu vyšleháme do tuha. Umyté maliny nasypeme do mísy, přidáme cukr a bobulky rozmačkáme vidličkou. Pak je smícháme s borůvkami, jogurtem a přidáme k nim vyšlehanou smetanu.
Směs plníme do formiček na nanuky a uložíme do mrazáku. Přibližně za tři hodiny budou nanuky tuhé a vhodné k mlsání.
Ovocné vodové nanuky
Budete potřebovat: 1 menší vodní meloun, citronovou šťávu a cukr
Postup: meloun zbavíme jadérek, nakrájíme ho na kousky a vložíme společně s cukrem a citronovou šťávou do mixéru. Rozmixovanou hmotu plníme do formiček a necháme zmrazit. Před podáváním je dobré nechat nanuk tzv. trochu povolit nebo zahřát rukama, aby šel lépe vyndat z formy.
Domácí nanuk z jogurtu, malin a broskví
Maliny a broskve - výtečná kombinace pro výrobu domácího, zdravého nanuku!
Nanuk z manga a zázvoru s citronem
Sladký a zároveň příjemně štiplavý, to je nanuk, kde bylo jako základ použité mango a trocha zázvoru.
Ovocný nanuk s jogurtem
Výtečný krémový nanuk, jehož základ tvoří jogurt a pak ovoce dle vašeho výběru.
Domácí kávové nanuky s kokosovou polevou
Nanuky lze také polévat čokoládou a odzobit opraženými oříšky. Získají tak nové chutě.
Banánové nanuky
Tyto nanuky se těší velké oblibě nejen u dětí. Díky zralým banánům jsou přirozeně sladké, a tak nepotřebují žádný přidaný cukr.