Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Broskve sladce voní i chutnají a v létě si užíváme moučníky i dezerty z tohoto šťavnatého ovoce. Broskve ale přináší našemu tělu i mnoho benefitů. Představíme vám pár důvodů, proč je zařadit do jídelníčku. 

Starší než lidstvo samo

Broskve patří mezi peckovice a jde o plody stromu, který se nazývá broskvoň obecná. Rostliny s tímto lahodným ovocem se v Číně pěstovaly už před čtyřmi tisíci lety. V roce 2015 ale přišel tým čínský vědců s odhalením, že broskvoně jsou na planetě Zemi dokonce déle než lidé.

O archeologické senzaci informoval mimo jiné americký web Science Daily, kde bylo uvedeno, že se v roce 2015 během výkopových prací v jihozápadní Číně našlo několik zkamenělých pecek broskví, které byly podrobeny zkoumání. Vědci zjistili, že jejich stáří je přibližně 2, 5 milionů let!

Benefity pro zdraví

Plod broskvoně běžně váží kolem 100 až 150 g a skoro většinu jeho váhy tvoří voda. Ovoce je však zajímavé obsahem vitamínu C, který posiluje imunitu. Ve dvou plodech najdete až 30% doporučené denní dávky.


V broskvích nalezneme i vitamíny E, K, vitamíny skupiny B a betakaroten. Konzumací tohoto ovoce zklidníte nervy, posílíte imunitu i srdce a snížíte riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. V létě jsou broskve krásně sladké a šťavnaté, a tak mohou být skvělou náhražkou sladkostí pro ty, co si rádi smlsnou.

Do salátu i na pokožku

Broskve skvěle chutnají v syrovém stavu, výtečné jsou do salátů, do pečených i nepečených dezertů, vyrobit se z nich dají kompoty, marmelády i čatní. Také v kosmetice je tohle ovoce ceněné. Olej z broskví obsahuje kyselinu linolovou, která zmírňuje podráždění pokožky a působí protizánětlivě.

Na co si dát pozor při nákupu

Do košíku patří v obchodech a na trzích ovoce voňavé, které není příliš tvrdé. U broskví příliš neplatí pravidlo, že tvrdé plody doma "dojdou". Když si tvrdý kousek přinesete domů, po pár dnech bude jeho střed pravděpodobně hnědý a ke konzumaci nelákavý.

A co zralé plody? Ty se celkem rychle kazí, proto je snězte nebo zpracujte co nejdříve. Broskve se dají skladovat i v lednici, ale ani zde by si neměly pobýt déle než tři dny.


Banánovo broskvové smoothie

Banánovo broskvové smoothie


Sytá ovocná snídaně nebo svačina. To je smoothie z čerstvých broskví a banánu.


Broskvový zelený ledový čaj

Broskvový zelený ledový čaj


Velmi oblíbený nápoj, který osvěží a "nakope" organismus.


Domácí broskvový džem

Domácí broskvový džem


Sladký džem z broskví chutná dobře na chlebu i lívancích.


Broskvové koblihy z podmáslí

Broskvové koblihy z podmáslí


Pro všechny mlsné jazýčky, kteří milují vůni zralých broskví.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Srpen měsíc broskví: proč jíst toto skvělé ovoce?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: srpen, měsíc, broskví:, proč, jíst, toto, skvělé, ovoce?.

Kde najít informace



×