Podzimní plískanice? I jídlo vám pomůže se zahřát.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Nebude to dlouho trvat a zase vytáhneme ze skříní svetry, bundy, čepice a kabáty. Podzim se pomalu, ale neúprosně blíží a měli bychom na něj být dobře připraveni. Koneckonců každé roční období má něco do sebe a tenhle čas pestrobarevného listí a dozrávajících plodů, krvavě zbarvených jeřabin a spadaných kaštanů má také své nepopiratelné kouzlo. Nezapomeňme proto na procházky, hlavně v půvabné přírodě a i když bude sychravo a nevlídno, ve správném oblečení nám to jistě vadit nebude. Je dobře známo, že pohybová aktivita, společně se správnou výživou, podporuje náš imunitní systém a tím nám pomůže vyhnout se rýmám a nemocem z nachlazení. A ty nás obvykle přepadají právě na podzim.

Nápoje a správný pitný režim je teď stejně důležitý, jako v horkém létě. Stačí, když ze studených nápojů přejdeme na teplé a horké. Bylinkové čaje, horká čokoláda nebo mléko, to vše nás krásně zahřeje. Zázvorový čaj, oblíbený a velmi zdravý nápoj. Můžeme také přejít z bílého vína na červené, a tohle období svařáků a punčů patří přece hlavně do druhé poloviny roku.

Polévky, syté, husté, plné zeleniny, nás nejen zasytí ale i zahřejí. Správná podzimní polévka nahradí s kouskem pečiva klidně celou večeři. Probíhá sezóna dýní a dýňová krémová polévka, doplněná kopečkem zakysané smetany a opečeným toustem, to určitě nemá chybu. Klasické podzimní jídlo. A sezónní kořenová a košťálová zelenina nám nabízí nepřeberné množství variant krémových polévek, které nám doplní potřebné vitamíny a minerální látky. A protože maso potřebujeme na podzim daleko více než v létě, dopřejme si třeba gulášovou nebo dršťkovou polévku.

Když už mluvíme o mase, podzim je i dobou konzumace zvěřiny. Také ryby a drůbež bychom neměli ze svého jídelníčku vynechávat. Luštěniny, stejně jako zapečené směsi zeleniny, sýrů, masa a vajec, jsou ideálním podzimním jídlem. Zelí, špenát, červená řepa, kapusta, to všechno si můžeme s chutí dopřát právě hlavně na podzim. A kysané zelí? Ta přírodní zásobárna vitamínů a látek příznivě působících na naše trávení? Právě v období chřipek a respiračních onemocnění vůbec, je to vhodná příloha, a nejlépe za syrova.


A nezapomeňme na ovoce. Dozrávající jablka, hrušky, ať už čerstvé nebo jen krátce podušené se špetkou skořice a plátkem citronu, se nám zrovna nabízejí. Když už mluvíme o skořici, i správné koření nás může zahřát. Ostré chilli jistě, nebo kurkuma a paprika, ale právě i skořice, hřebíček, muškátový oříšek, kardamon, to vše je koření pro toto roční období.

Teplý svetr, nepromokavý plášť, pevné boty a můžete se klidně vydat do podzimní přírody. A po návratu domů vám si můžete vychutnat některé ze sytých a zdravých jídel a oblíbený horký nápoj. I tady na ně najdete spoustu vhodných receptů. Krásný a zdravý podzim!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Podzimní plískanice? I jídlo vám pomůže se zahřát., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: podzimní, plískanice?, jídlo, vám, pomůže, zahřát..
For Gastro 2022


×