Top recepty pro začátečníky
Pro všechny, pro které není vaření jejich doménou, ale přesto se chtějí blýsknout před svými blízkými nebo návštěvou, jsou tu recepty pro začátečníky. Návody v kuchařkách se mohou zdát začínajícím kulinářům složité a mnohdy také nesrozumitelné. Proto je dobré začít s takovými předpisy, které nejsou komplikované a zároveň skvěle fungují.
Hladký rozjezd
A protože žádný začátek není lehký, je třeba vybírat z nabídky takové pokrmy, které se vyrábějí především ze známých ingrediencí. V receptu by přísad nemělo být mnoho a důležité je nepodcenit přípravu.
Hurá do toho!
Pokud chcete své okolí ohromit tím, že uvaříte a konečně zjistit, k čemu jsou knoflíky na sporáku, je nejlepší čas pustit se do vaření! I když to někdy může vypadat komplikovaně, základní techniky nejsou nic složitého a s krátkým tréninkem si je člověk snadno osvojí.
Jaké recepty vybírat?
Inspiraci lze hledat i u populárních šéfkuchařů. Rady začínajícím kuchařům a tipy na recepty dával v pondělním díle pořadu Dobré ráno šéfkuchař Filip Brückner. Co začátečníkům doporučil?
Předkrm i chutná večeře
Italská bruschetta s rajčaty vypadá velmi efektně, nádherně voní a skvěle chutná. Servírovat se dá jako snídaně, chuťovka k vínu i večeře.
Suroviny pro recept: světlá bageta, rajčata, olivový olej, pepř, sůl, čerstvá bazalka
Postup: rajčata rozpůlíme a vnitřek vydlabeme. Zbylou dužinu nakrájíme na malé kostičky, smícháme ji s olejem, pepřem, solí a natrhanými lístky bazalky. Vše promícháme a servírujeme na bagetu, kterou jsme předtím nakrájeli na plátky a opekli na olivovém oleji.
Podzimní polévka
Na podzimní menu se skvěle hodí hustá polévka z dýně a její přípravu zvládne každý levou zadní.
Suroviny pro recept: ½ - 1 dýně Hokkaido, olivový olej, 1 cibule, 1 stroužek česneku, chilli paprička, zázvor, mrkev, 1 l zeleninového vývaru, kokosové mléko, dýňová semínka a olej
Postup: dýni umyjeme, osušíme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Zbytek dýně nakrájíme na přibližně stejně velké dílky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Zeleninu zakapeme olejem, osolíme a necháme péct v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut. Mezitím v hrnci rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájený oloupaný česnek i zázvor a půlku nakrájené chilli papričky. Směs krátce orestujeme, vsypeme k ní upečenou dýni a očištěnou mrkev rozříznutou na čtvrtiny. Základ polévky zalijeme vývarem a vaříme ho tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme ji trochou kokosového mléka a krátce prohřejeme. Polévku ozdobíme na olivovém oleji opečenými dýňovými semínky a trochou oleje.
Pokrmy z jednoho hrnce
Takzvané Eintopfy jsou velmi populární především v německé kuchyni a vhodné jsou však i pro ty, kteří si vaření teprve oťukávají. Šéfkuchař Brückner v receptu vsadil na kombinaci raných brambor a kuřecích stehen.
Suroviny pro recept: 2 kuřecí stehna, rané brambory, 1 lžíce dijonské hořčice, pepř, sůl, tymián, citronová šťáva
Postup: brambory pečlivě vydrhneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na kousky. Nasypeme je do zapékací nádoby, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a tymián. Do nádoby vložíme osolená kuřecí stehna a rukama vše promícháme. Stehna necháme navrchu a nádobu dáme do trouby předehřáté na 180°C. Pokrm pečeme bez podlévání přibližně 35 minut a nakonec ho zakápneme citronovou šťávou.
Rychlé a snadné špagety Bolognese
Těstoviny jsou vděčným pokrmem pro začátečníky, protože se na nich nedá téměř nic zkazit. Boloňské špagety jsou klasika, která chutná.
Jednoduchá kuřecí polévka s nudlemi
Ani na kuřecím vývaru není nic složitého. Stačí dobrý recept a pečlivá příprava.
Jednoduchý bramborový salát s cibulí
Co uvařit k obědu nebo k večeři? Bramborový salát chutná snad všem a příprava není nijak komplikovaná.