Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V létě si milovníci houbaření příliš neužili. Díky suchému a horkému počasí bylo hub v lesích pomálu. Houbaři proto s nadějí vzhlíželi k podzimu a už je to tady!

Češi obecně platí za velké milovníky houbaření. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi se jedná skoro o vášeň, protože ke sběru hub se uchylují téměř tři čtvrtiny obyvatelstva naší republiky. Přinést z lesa plný košík se někdy stává otázkou cti a houbaři mají svá osvědčená a často i tajná "místečka", kde houby zaručeně rostou.

Důvod, proč jsou některé národy ke sběru hub lhostejní a jiné k němu mají vřelý vztah je třeba hledat v kulturních zvyklostech. Například Britové o houby příliš nestojí, neboť mají v houbaření tradičně malé znalosti. Protože druhy hub příliš neznají a plody lesa mohou být i životu nebezpečné, prostě se jim raději vyhýbají. Naopak naši sousedé ze západu, severu i jihu si houbaření užívají podobně jako my.

Relax v přírodě

Kdo někdy vyrazil na houby ví, že sběr může být pěkně napínavý. Nalézt místečka, kde z půdy lezou nožičky se sametovými hlavičkami není jednoduché. O to sladší je odměna, když na takové místo natrefíte. Houbaření je navíc zdraví prospěšné, vždyť jde o čas, který člověk tráví na čerstvém vzduchu!


Kde rostou?

Tuto otázku si milovníci houbaření zpravidla kladou už od července. Výskyt hub ale záleží hlavně na počasí. Plodnice začnou obvykle vykukovat 10 dní po vydatném dešti, když následují teplé, ale ne příliš horké dny. Kdo je na vážkách, zda v určitém regionu houby rostou či ne, může hledat rady na houbařských webech nebo na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, kde je zobrazena mapa předpokládaného výskytu hub. 

Září bývá pro sběr hub ideální. Na okrajích lesů, luk, na slunných lesních mýtinách i pod stromy lze nalézt babky, bedly, suchohřiby, ale také lišky a například lošáky.

Aktuálně se houbám daří v Libereckém a Královehradeckém kraji, pozadu nezůstává ani Olomoucký kraj. S košíkem do lesa se vyplatí vyrazit také ve středních Čechách i na jihu republiky.

Na co si dát pozor

Základní pravidlo houbaření zní – sbíráme jen to, co známe! Ano, všechny houby jsou sice jedlé, ale některé jen jednou... Neznámým druhům hub se proto raději vyhněte a vsaďte na jistotu! Kdo má o druhu hub pochybnosti, může využít například poradnu České mykologické společnosti, kde pomohou houby zájemcům určit.

V lese je třeba dávat pozor nejen na druhy hub, ale také na klíšťata, kterých je v lesích hojné množství. Pro vstup do lesního porostu proto volte raději dlouhé kalhoty i rukávy a od věci není ani použití repelentu.

Houbová omáčka s muškátovým oříškem

Houbová omáčka s muškátovým oříškem


Omáčka z hub je pochoutka, která skvěle chutná v kombinaci s knedlíkem.


Vepřové maso na houbách

Vepřové maso na houbách


Houby dodají vepřovému masu šmrnc. Společně s přílohou v podobě rýže vytvoří vydatný oběd nebo večeři.


Houbové risotto

Houbové risotto


Italové dobře vědí, co je dobré. Vyzkoušejte houbové rizoto i vy!


Houbová smaženice

Houbová smaženice


Co z hub připravit? Odpověď zní - smaženici! Tradiční pochoutka, která je snadná na přípravu.


Zapečené houby se sýrem

Zapečené houby se sýrem


Houby můžeme i zapékat, například s výraznějším druhem sýra.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Rostou? Rostou! Houbová sezona se konečně rozjíždí, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: rostou?, rostou!, houbová, sezona, konečně, rozjíždí.
For Gastro 2022


×