Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jedním z francouzských pokrmů proslavených po světě je bez pochyby Boef Bourguignon, tedy hovězí po burgundsku. Tento recept sice patří do vysoké gastronomie, ale určitě ho stojí za to alespoň jednou za život vyzkoušet. A podzim a zima jsou ideálním obdobím, kdy se pustit do hovězího masa, které se pomalu vaří ve víně a vývaru. Ve světě tento výtečný pokrm proslavila především Julia Child, která se stala jednou z ikon americké gastronomie. 

Pomalý způsob vaření byl populární už dávno ve středověku. V té době šlo o praktickou metodu, jak zpracovat tuhé kusy masa a zároveň zužitkovat dostupné suroviny. Recepty se v průběhu staletí vylepšovaly a my si dnes můžeme pochutnat na lahůdce jako je Boef Bourguignon, která se ze selských usedlostí propracovala až na menu špičkových francouzských restaurací.

Lahůdka z regionu vína

Jak název pokrmu napovídá, za historií Boef Bourguignon se budeme muset vydat do Francie, konkrétně na východ země do regionu, kterému se historicky přezdívá Burgundsko. Oblast nese název podle germánských kmenů Burgundů, kteří ji na počátku pátého století osidlovali a dnes platí za mekku vinařství.

Dnes je s turisticky oblíbeným regionem spojené především vinařství, protože zde nalezneme jedny z nejstarších vinic na světě i mnoho desítek kilometrů dlouhou vinnou stezku. Návštěvníci zde mohou ochutnat jedinečné druhy červených i bílých vín, navštívit lokální vinařství, kláštery, zámky, obdivovat místní architekturu a hlavně si užívat jedinečnou gastronomii.


Protože je Burgundsko úzce spjato s vinařstvím, není divu, že víno, konkrétně červené, nechybí ani ve slavném receptu. A není ho tam zrovna málo! Kdo se rozhodne pustit do vaření hovězího po burgundsku, ten musí zapomenout na pokyny z tradičních českých receptů, kdy v návodu například stojí: "Pokrm lehce podlijte vínem". Tady se totiž nebude jen podlévat, ale maso se ve víně pěkně vykoupe!

Žena, která změnila přístup Američanů k vaření

První zmínka o receptu na Boef Bourguignon, který dnes patří ke klenotům francouzské gastronomie, pochází z roku 1903. Předpis na delikátní pokrm sepsal ve své kuchařce šéfkuchař a popularizátor francouzské kuchyně August Escoffier. O světovou proslulost jídla se však postarala o pár desítek let později urostlá Američanka Julia Child.

K francouzské kuchyni se Childová dostala během šestiletého pobytu v Paříži, kde doprovázela svého manželka, amerického diplomata. Julie se v cizině dost nudila, až její zájem vzbudila francouzská kuchyně a přístup místních obyvatel k jídlu. Rozhodla se proniknout do tajů francouzské gastronomie, a byť téměř laik se zapsala do kurzů pro profesionály na věhlasné kuchařské škole Le Cordon Bleu. Postarala se tím o pořádný poprask, ale vyplatilo se. Julia nalezla lásku k vaření a o svou vášeň pro vaření francouzských pokrmů se později podělila v dnes již nadčasovém díle Umění francouzské kuchyně. Na několika stech stránkách v angličtině popsala a zpřístupnila francouzské recepty Američanům. Julia se ve své rodné zemi stala celebritou, televizní hvězdou a popularizátorkou vaření vůbec.

Kdo tuto slavnou dámu ještě nezná, může se o jejím životě i cestě k vaření dozvědět více v životopisném dramatu  Julie a Julia z roku 2009. Slavnou kuchařku si v něm zahrála Meryl Streep. Její obdivovatelku a bloggerku Julii ztvárnila Amy Adams.  


Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku


Vyzkoušejte jeden z receptů na hovězí po burgundsku, pokrm který na podzim a v zimě dodá sílu.


Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi


Další populární recept z hovězího masa je příprava ála Stroganoff. Nejlépe chutná se širokými nudlemi.


Hovězí vývar

Hovězí vývar


Dodá sílu, zvyšuje imunitu a výtečně chutná. Hovězí vývar by neměl chybět na podzimním a zimním menu.


Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem


Plátek hovězího masa ve smetanové omáčce ovoněné čerstvými bylinkami - to je klasika, která se podává s knedlíkem.


Hovězí guláš

Hovězí guláš


Kdo chce natrénovat na vyšší level jakým je hovězí po burgundsku, ten by měl začít s o něco lehčím úkolem - s klasickým gulášem.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hovězí po burgundsku: recept, který proslavila Julia Child, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hovězí, burgundsku:, který, proslavila, julia, child.


×