Bohatá úroda bazalky na zahradě? Vyrobte si domácí pesto!
Bazalka, pražené piniové oříšky, olivový olej, česnek a parmazán – to je základ asi nejznámějšího italského pesta, které nese přídomek alla genovese. Bázi této zelené husté omáčky tvoří bazalka a její přízvisko odkazuje na město Janov v severní Itálii, kde je tento druh pesta doma. Pastovitá omáčka má však více variant, než tu janovskou. Na Sicílii tvoří její základ sušená rajčata, v Kalábrii papriky a pesto se díky tomu barví dočervena. V zelené variantě ji lze připravit také z dalších druhů bylinek, například z libečku či medvědího česneku.
Název pesto je odvozen z italského výrazu pestare, který znamená tlouci či mlátit. Pesto se tradičně připravuje v mramorovém hmoždíři, kdy se dřevěným tloukem rozmělňují lístky bazalky, k nimž se postupně přidávají další ingredience z receptu. Nakonec se pasta zalije olivovým olejem, pesto se naplní do sklenic a je ihned k použití.
Zelená omáčka v kuchyni
Pesto si díky své zajímavé chuti a rozmanitým možnostem použití získalo srdce i českých kuchařů a kuchařek. Dochutit s ním lze těstoviny, můžeme ho natřít na maso pro přípravu rolád, na grilované či pečené maso a taky na ryby. Pesto se hodí ke zvýraznění chuti polévek a výtečné je například jako nátěrka na opečené pečivo.
Recept na bazalkové pesto
Klasika, kterou nic nezkazíte, to je pesto alla genovese neboli bazalkové pesto. Bazalka je bylinka, která se do Evropy dostala pravděpodobně z Asie, a protože je chuťově i aromaticky příjemná, tak se zde brzy zabydlela. Úroda bazalky bývá v létě bohatá a připravit z ní pesto je skvělý způsob, jak oblíbenou bylinku zpracovat. A kdo nemá doma piniové oříšky, nemusí si zoufat. Lze je snadno nahradit kešu oříšky nebo je prostě vynechat. Výsledek bude dobrý i tak.
Na pesto potřebujete:
50 g čerstvé bazalky (omyté a osušené)
50 g strouhaného parmezánu
2 stroužky česneku
40 g piniových oříšků
150 ml olivového oleje
Postup:
Nejprve je třeba nasucho opražit oříšky na pánvi. Pak přichází na řadu lístky bazalky, které je dobré předem umýt a osušit. Bazalku můžete tradičně třít v hmoždíři nebo ji jednoduše nasypat do mixéru. K lístkům přidáme nadrobno nakrájené kousky očištěného česneku, olej a rozmixujeme či dozdrtíme. Do hmoty přisypeme pražené oříšky a opět vše promixujeme nebo drtíme. Pokud bude třeba, přilijeme trochu oleje.
Pesto z medvědího česneku
Hustou zelenou omáčku pesto lze připravit také z jarní bylinky - medvědího česneku. Porce zdraví a chuti v atraktivním balení!
Červené pesto
Také červené pesto se těší velké oblibě. Podobně jako to zelené ho lze použít k dochucení těstovin či masa.
Pečená dýně a pesto z šalvěje a ricotty
Úroda dýní se pomalu a jistě blíží, tak vyzkoušejte tento netradiční recept plný bohaté, bylinkové chuti.
Domácí pesto s koriandrem
Při výrobě pesta můžeme popustit uzdu fantazie a kdo má rád asijskou kuchyni, může si připravit například toto pesto z aromatického koriandru.
Kuře s ořechovým pestem
Kombinace drůbežího masa a pesta je sázkou na jistotu! Pesto dodá masu šmrnc a výtečně ho dochutí.