Poslední články v magazínu
Buchty proti bombám
Buchty proti bombám je iniciativa, která chce pomáhat uprchlíkům před válkou na Ukrajině. Za tímto volným sdružením stojí...
Pět tipů, jak mít na jaře snadno uklizeno
Příroda se zelená, přichází jaro a to je nejlepší doba uspořádat pořádný úklid domácnosti. Aby bylo vaše snažení co nejef...
V pořadu Peče celá země pletli vánočky. Vyzkoušejte nejlepší soutěžní recept!
Soutěžící se v sobotním díle Peče celá země potýkali s dalším nelehkým úkolem, přípravou vánoček. Sladké pečivo z kynutéh...
Všechno co chcete vědět o letošních Velikonocích
Možná ne tak úplně všechno, ale i tak si zkusme připomenout to hlavní. Tak především, končí doba půstu, který trval dlouh...
Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni
Kdo z nás nemá rád dobrou domácí sekanou. A co teprve karbanátky! Sekaná, karbanátky čevabčiči, plněné papriky, masové ku...
Šesté narozeniny Jam and Co.
V Krymské bude zase jednou veselo! Čtvrté a páté narozeniny se slavit nemohly, a tak je tady příležitost vzdát hold lidem...
Ocet není jen okyselující přísada v kuchyni, víme toho o něm víc.
Není tak dávno doba, kdy se ocet používal hlavně jako dezinfekce, odstranovač pachů, a přírodní čistidlo. Dnes už, díky r...
Návod, jak vyrobit domácí droždí z brambor, piva i datlí
Surovina, bez níž se pekaři a pekařky jen stěží obejdou, to je droždí. Pečení domácích rohlíků, housek i chleba si našlo ...
Co jste o burákovém másle možná nevěděli a pár tipů do kuchyně i koupelny
Plody podzemnice olejné, které známe pod názvem arašídy nebo lidově buráky, byly v našich končinách dlouho známé pouze ja...
Tomel, churma, kakichurma, čínská švestka. Několik z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki
Kaki, botanickým názvem Diospyros, neboli Diovo ovoce, pochází z Číny. Je to oranžový plod tomelu japonského (Diospyros k...
Jarní únava? Tipy, které vám vrátí energii do žil
Sluneční paprsky je vidět čím dál častěji, začíná se oteplovat, pupeny raší, ptáci zpívají, příroda se pomalu, ale jistě ...
Nebojte se jíst a netrapte se dietami, prostě jezte správně.
Je každé vaše jídlo spojené s obavami, že po něm určitě zase přiberete a vlastně byste měli spíše trochu zhubnout? Nebo ...
Den svatého Patrika: zelený svátek, který láká nejen na pivo
V Irsku, ve Velké Británii, ale i v některých dalších částech Evropy, a také za mořem, vycházejí 17. března do ulic davy ...
Knedlíky mohou být jednoduše obohacené o vlákninu a ochuzené o kalorie
Po zkušenosti z reakcí cizinců je zřejmé, že kynutý knedlík je za hranicemi střední Evropy velká neznámá. A to si pochutn...
Jaro za dveřmi, za oknem a v kuchyni
Nebude to dlouho trvat a máme tu zase jaro. Svět se zazelená, příroda se začne probouzet a vonět. A ten, kdo má zahrádku,...
Fanoušci pečení zbystřete. Startuje druhá řada provoněné soutěže!
Kulinářská show Peče celá země se dočkala druhého pokračování a o titul nejlepšího amatérského pekaře letos zabojuje dvan...
4 potraviny, které podporují funkci ledvin
Letos oslavíme 8. března nejen Mezinárodní den žen, ale také Světový den ledvin, který poukazuje na problematiku onemocně...
Velikonoční beránek – recept
K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří velikonoční beránek. Víte, jak se tato tradice na našich stolech ocitla? A ja...
Velikonoční mazanec – recept
Velikonoční mazanec je tradiční součástí velikonočního stolu. Kde se vlastně tato tradice vzala a jak upéct ten nejlepší ...
Velikonoční nádivka – recept
Velikonoční nádivka je tradičním pokrmem neodmyslitelně spjatým s tímto obdobím. Kde se na českých talířích vlastně velik...
Jaký bude letošní rok podle pranostik?
Pranostika je v lidové slovesnosti drobný útvar, týkající se především zemědělství a počasí. Pochází z řeckého slova „pro...
Tuk na břiše? Těmto potravinám se raději vyhněte!
Kypré tvary se nosily v době baroka, ale od té doby je ideálem krásy mimo i jiné ploché bříško. Oblast trupu je však pro ...
Domácí hummus versus hummus kupovaný. Hádejte, jak to dopadlo...
Slovem hummus v hovorové češtině označujeme něco, co je odporné, hnusné nebo nečisté a věc tímto slovem označená rozhodně...
Tafelspitz: rakouská specialita, kterou miloval sám císař
Vařené hovězí maso se spoustou příloh, to je tradiční rakouský pokrm Tafelspitz. Tato lahůdka se připravuje z hovězího za...
Očkování proti exotickým nemocem před cestou do zahraničí
Jestli se chystáte na exotickou dovolenou, měli byste zbystřit. Protože vedle super zážitků, fotek na chlubení kolegům v ...
Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
V tomto článku vám odhalíme skryté půvaby dvou polévek, které bezpochyby patří do zlatého fondu gastronomie – rajská polé...
Domácí lučina: proč jíst skutečné potraviny a jak čerstvý sýr vyrobit
Jednou ze zásad zdravé výživy je jíst potraviny bez zbytečné chemie. Konzervanty a látky zvýrazňující chuť potravin našem...
3 tipy na bleskové obědy a večeře
Jídlo by mělo dobře chutnat, ale zároveň by jeho příprava neměla trvat věčnost. Přinášíme vám pro inspiraci tři recepty, ...
Přesňáky – chutné dědictví našich předků znovu na našich stolech
Pro spoustu lidí jsou přesňáky cizí pojem, který nikdy neslyšeli a pod kterým si stejně jako my v redakci představí leda ...
Valentýnské mlsání: které potraviny servírovat zamilovaným?
Svátek lásky a náklonnosti, to je den svatého Valentýna, který každoročně připadá na 14. února. Letos ho oslavíme v pondě...
Jak vyzrát na jarní únavu
Na jaře obvykle bývá náš organizmus oslabený dlouhotrvající zimou a nedostatkem denního světla. Zvlášť pokud příliš nedbá...
Úsporné vaření s Kluci v akci. Jak v kuchyni ušetřit?
První letošní díl oblíbeného kuchařského pořadu Kluci v akci byl zaměřený na vaření za pár korun. S trendem zdražování se...
Kdy bychom měli jíst polévky a kdy ne?
Dříve se vůbec žádný oběd neobešel bez polévky. Naše babičky vařily polévky stále a ty byly neodmyslitelnou součástí i ve...
Únor na suchu. Proč se nyní vzdát alkoholu?
Nadměrná konzumace alkoholu má zásadní dopady na fyzické i duševní zdraví. Aktivní pijáci často ničí nejen své tělo, ale ...
Je vám zima? Mrznou vám ruce? Máme pár tipů, jak se zahřát
Nastaly zimní radovánky, ale vám se venku moc radovat nechce. Venkovní teplota klesla pod nulu a vaše nálada kvůli zimomř...
Hromnice: svátek svící přináší naději do tmy
Světlo je od pradávna symbolem dobra. Chrání, očišťuje a dává naději. Druhého února se slaví svátek Hromnice, který dnes ...
Tipy na nápoje, které vám v zimě zahřejí duši
Splín, nedostatek energie, smutek. Takové emoce se často mohou objevit, když organismu chybí sluneční svit. V zimě se nám...
Překvapivé zjištění – Češi získávají hodně vitaminu D i z buřtů a slaniny
Český národ je přizpůsobivý národ. Nezískáváme-li v našich zeměpisných šířkách dostatek vitaminu D ze slunce, bereme si h...
Mlsání povoleno! Dnes se slaví mezinárodní den čokoládových dortů
Zlepšit si náladu kouskem sladkého dezertu nemusí být hřích! A dnešní den je pro takové mlsání jako stvořený, protože pat...
Antibiotika pro děti – dobrý sluha, zlý pán
U antibiotik je to jako se všemi ostatními léky, které vám mají pomoct. Trvalé nadužívání škodí, stejně jako naprosté vyh...
Kluci v akci – poslední díl
Televizní cyklus Kluci v akci o vaření přitahoval diváky k televizorům celých 15 let. Jeho protagonisty byli – tehdy ješt...
Trpíte zimními chmury nebo sezónní afektivní poruchou? Víme co s tím...
Pokud vás chladné počasí a kratší dny trápí, nejste v tom sami. Je obvyklé, že během zimního období pociťujete únavu, smu...
Charakteristika všech druhů steaků, abyste příště netápali
Jestli patříte mezi ty, kteří si rádi dopřejí pořádný kus masa, tak jste na správném místě, protože vám představíme jedno...
Tři nové restaurace, které stojí za návštěvu v Praze
Obětí koronaviru se stala celá řada restaurací a hospod po celé České republice. Praha nebyla výjimkou, a dokonce dopadla...
Pivo je staré jako lidstvo samo: Víte jak a kde vzniká?
Pivo je víc než jen nápoj. Historie piva sahá tisíce let do minulosti a pomáhalo utvářet chod civilizace. Někdy pivo doko...
Kniha Staropražská kuchařka – klasické recepty ze staré Prahy
Spousta z nás má ráda historii, a tak prahneme po nových informacích ohledně čehokoli, co se událo v minulosti. A jelikož...
Stravování při úplňku. Na co si dát pozor?
Zářící měsíc na obloze je krásná podívaná, ale jsou lidé, kteří na úplněk reagují citlivěji. Potrápit je může špatné span...
Pečivo pro hladové krky? Bramborový chléb podle našich babiček!
Chléb, housky a rohlíky jsou dnes již samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Byly ale doby, kdy měli obyvatelé hluboko d...
Vykročte k zdravým návykům a staňte se lepší verzí sama sebe...
Přemýšlíte o tom, že budete žít aktivnější život? Chcete změnit stravovací návyky a žít zdravěji? Máte problém vydržet u ...
Ranhojiči – dělníci zdraví, kteří sbírali bylinky a brodili se krví
Ranhojiči, dnes už zapomenutí užiteční lidé minulých staletí, v současné době zase připoutávají pozornost, protože se lai...