Cibulové kroužky: smažená chuťovka k pivu a vínu
Pikantní, křupavá a do zlatohněda vypečená chuťovka, to jsou populární cibulové kroužky. Jejich největším producentem je Amerika a ročně se jich zde usmaží neuvěřitelné 2 miliony metrických tun! Vyzkoušejte oblíbenou pochoutku, která je výtečnou chuťovkou zejména k alkoholickým nápojům.
Bez cibule bychom se v kuchyni obešli asi jen těžko. Tato zelenina je základem většiny omáček, dodává pokrmům výraznější chuť a navíc je zdravá pro tělo. Cibuli lze konzumovat syrovou, dušenou, pečenou i smaženou. Kousky cibule obalené ve smetaně či mléce, mouce a fritované v oleji jsou pochoutka, kterou nabízí některé fastfoodové řetězce, ale vyrobit si ji lze snadno i doma.
Odkud se vzaly?
V mnoha světových kuchyních se objevují recepty na smaženou zeleninu a příjemně štiplavé cibulové kroužky jsou populární zejména v anglicky mluvících zemích. Je těžké určit, koho jako prvního napadlo cibuli rozkrájet na širší kolečka, obalit a usmažit. Písemné prameny však dokládají, že cibulové kroužky byly například v Anglii populární už na přelomu 18. a 19. století.
Podrobný recept na smažené cibulové kroužky popsal John Mollard ve své kuchařce z roku 1802, který dobrotu podával posypanou parmezánem. Na smažených kouscích zeleniny včetně cibule si však pochutnávali už v 16. století v Indii a smaženkám se dodnes přezdívá pakora. Díky objevným mořeplaveckým výpravám se tento pokrm postupně dostal i do Evropy.
Kroužky a slavný tuk
Jak se smažená dobrota dostala do Ameriky není úplně jasné, ale ve Spojených státech se dobře zabydlela a Američani si na ní pochutnávali už na počátku 20. století. Největší popularitu kroužky získaly v roce 1933, kdy byly součástí reklamy na rostlinný tuk Crisco. Ve spotu bylo vidět jak se kroužky připravují, a od té doby z nich byla top pochoutka, která je populární dodnes.
I když tento předkrm nemá v USA tak dlouhou historii jako v jiné části světa, patří Amerika k hlavním producentům této pochoutky. Statistiky ukazují, že každý její obyvatel ročně sní 10 kg cibulových kroužků!
Ať už se cibulové kroužky vzaly odkudkoliv, jisté je to, že dobře chutnají. Vyzkoušejte recept na lahodný předkrm v pivním těstíčku a podávejte cibulové kroužky třeba k pivu a vínu, v kombinaci s nejrůznějšími dipy.
Recept na cibulové kroužky v pivním těstíčku
Ingredience:
2 velké cibule
2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
rostlinný olej na smažení (slunečnicový, řepkový)
Na těstíčko:
300 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička grilovacího koření
330 ml světlého piva
mletý černý pepř
sůl (lze vynechat, pokud je grilovací koření se solí)
1. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme ji na širší, asi 1 cm široké plátky, které rozdělíme na jednotlivé kroužky. Ty obalíme ve škrobu.
2. V míse smícháme hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva, grilovací koření, pepř a dle potřeby i sůl. Vidličkou do směsi postupně zašleháme pivo. Vznikne těstíčko, které je podobné tomu na lívance. Pokud bude příliš řídké, přidáme mouku.
3. Ve vyšším hrnci rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, cibulové kroužky namočíme do těstíčka, krátce je necháme okapat a vkládáme je do rozpáleného oleje. Kroužky smažíme asi minutu z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
4. Osmažené kroužky pokládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Kroužky podáváme s kečupem, barbecue omáčkou či jiným dipem.

Smažené cibulové kroužky
Snadný recept na smažený překrm, který se podává zejména jako chuťovka k pivu či vínu.

Francouzská cibulačka
Legendární francouzská cibulačka chutná i českým strávníkům, tak ji vyzkoušejte!

Bavorské žemle s cibulkou
Cibule dodá pokrmům říz, zvýrazní jejich chuť a výtečně chutná i ve spojení s pečivem.

Rychlý cibulový koláč
Slaný koláč lze podávat jako oběd i večeři. Cibulový koláč podle tohoto receptu je hotový za chvilku a chutná celé rodině.