Kdy sbírat černý bez a co všechno umí?
Bez černý patří v lidovém léčitelství mezi ty rostliny, u kterých se využívá více jejich částí. V případě černého bezu jsou to květy, listy, plody a dokonce i kůra a kořen. Výborný je sirup z černého bezu, stejně jako další věci, které si z bezu můžete připravit.
Kdy sbírat a jak sušit květy černého bezu?
Ideální doba pro sběr květů černého bezu je květen až červen, ale plody se sbírají i v srpnu, září a říjnu. To je v lesích můžete najít i po čichu. Aby se květy černého bezu nezapařily, je vhodné je sbírat do prodyšného košíčku. Také je důležité hledat květy černého bezu tam, kde nejezdí moc aut. V lese je to tedy ideální. Před zpracováním by se květy černého bezu neměly oplachovat, aby na nich zůstal cenný pyl. Sušení květů v sušičce na ovoce není úplně ideální variantou. Mnohem lepší je, když bezové květy volně rozprostřete na čistou plachtu do stínu. Vhodné je i sušení na šňůře ve stínu. Teprve až jsou květy úplně suché, je můžete uschovat v uzavíratelné dóze. Ze sušených květů si můžete vyrobit čaj, voňavý sirup z černého bezu, ale i léčivý obklad.
Jaké cenné látky květy černého bezu obsahují?
Květy černého bezu obsahují spoustu cenných látek – vitamín A, B1, B2, B3 a C, dále silice, kyselinu valerovou a dalších 18 organických kyselin (například i kyselinu citronovou). Díky tomu mají květy černého bezu antioxidační a protizánětlivé účinky.
- Látky obsažené v květech bezu černého pomáhají při chřipce a nachlazení,
- snižují teplotu,
- detoxikují organismus,
- působí preventivně proti některým druhům rakoviny,
- pomáhají při nespavosti,
- podporují tvorbu mateřského mléka,
- pomáhají léčit nemoci močových cest,
- tiší bolesti hlavy a kloubů,
- zlepšují pružnost cév,
- snižují krevní tlak,
- pomáhají proti zácpě,
- zrychlují trávení,
- zevně zvláčňují pokožku,
- pomáhají při rýmě a zahlenění.
Sirup z květů černého bezu
Z bezu černého lze připravit řadu dobrot. Oblíbený je sirup z černého bezu, který si zachovává léčivé účinky květů, a přitom dobře chutná. Výborná je i limonáda z černého bezu, kterou můžete vytvořit právě z doma vyrobeného bezového sirupu. Na bezový sirup si připravte:
- asi 30 květů bezu černého,
- 2 l převařené studené vody,
- 25 g kyseliny citrónové,
- 2 kg krystalového cukru.
Celá příprava bezového sirupu probíhá za studena, což potěší ty, kteří se jí nechtějí moc zdržovat.
Do větší sklenice dáme bezové květy, zasypeme je cukrem a zalijeme vodou. Směs promícháme a necháme ji asi 48 louhovat při pokojové teplotě. Po uplynutí potřebné doby směs přecedíme přes sítko a ve vzniklém sirupu ještě rozpustíme kyselinu citrónovou. Takto vzniklou směsí plníme sterilizované láhve. Sirup z černého bezu pak uchováváme v lednici.
Sirup z květů černého bezu si zamilují dospělí, ale i děti. Je totiž příjemně osvěžující.
Kdy sbírat a co dělat s plody černého bezu?
Limonáda z květů černého bezu vám může chutnat natolik, že se rozhodnete vyzkoušet a zužitkovat také plody černého bezu. Ty se sbírají v období od srpna do října. Z plodů lze vyrobit sirup z černého bezu, marmeládu nebo víno.
Jaké cenné látky plody černého bezu obsahují?
Co se obsahu cenných látek týče, plody černého bezu za květem bezu nijak nepokulhávají. Bezinky obsahují cenné cukry, kyselinu jablečnou, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, pektin a třísloviny.
Také plody bezu mají řadu léčivých účinků, které jsou hodně podobné účinkům bezových květů. Konzumují se ale až zralé bezinky, protože ty zelené jsou mírně jedovaté.
- Plody černého bezu působí antioxidačně,
- mají močopudné účinky,
- bojují s nachlazením,
- posilují imunitu,
- ulevují od bolesti páteře,
- snižují vysoký krevní tlak,
- tiší migrény a bolesti zubů,
- léčí zánět trojklanného nervu,
- zpomalují proces stárnutí.
Vyrobit si z nich můžete například bezinkovou limonádu.
Limonáda z černého bezu
Limonáda z plodů bezu černého umí člověka pořádně osvěžit. Na její výrobu musíte mít v lednici jediné, a to sirup z černého bezu – tady máme na mysli jeho plody. Připravte si:
- téměř 1 kilo plodů bezu černého (jen kuličky bez stopek),
- 750 g krupicového cukru (použít můžete také třtinový cukr),
- 10 g kyseliny citrónové,
- 800 ml převařené studené vody.
Plody bezu propláchněte, očistěte a smíchejte s cukrem, vodou a kyselinou citrónovou. Směs přiveďte k varu a nechte probublávat 15 minut. Poté ji rozmixujte tyčovým mixérem a přes jemné sítko přeceďte. Tekutinu dejte opět do hrnce a vařte dalších 15 minut, dokud nezíská konzistenci sirupu. Sirup pak přelijte do láhví a skladujte v lednici podobně jako sirup z bezových květů. Limonádu z plodů černého bezu vytvoříte tak, že sirup nalijete do vychlazené vody, případně do vody s bublinkami.
Také listy černého bezu jsou léčivé
Také listy černého bezu jsou léčivé. Připravují se jako čaj nebo je lze použít jako obklad. Listy bezu černého se suší podobně jako květy a při přípravě čaje můžete klidně použít jejich kombinaci. Víte, že čerstvá šťáva z listů bezu černého funguje jako přírodní repelent? Listy černého bezu:
- pomáhají odvodňovat organismus,
- působí detoxikačně a protizánětlivě,
- zmírňují projevy akné a ekzémů,
- zevně pomáhají při popáleninách,
- ulevují od zácpy.
Čajovou kúru z listů bezu černého však nedoporučujeme pít déle než pár týdnů (maximálně měsíc). Zejména pacienti s chronickým onemocněním ledvin by se měli mít na pozoru. Obklady z listů pak lze použít při pohmožděninách, kdy se naklepou válečkem na těsto, přiloží se na postižené místo a přichytí se obvazem.
Léčivá je i bezová kůra
Jak už jsme říkali, patří černý bez k opravdu praktickým léčivkách. Důkazem pro to je možnost využít nejen jeho květy, listy a plody, nýbrž i kůru tohoto keře. Využívá se i kořen, ale dostat se k němu je poměrně komplikované. Kůra bezu černého opět posiluje organismus a nejčastěji se zpracovává do tinktury.
Co dalšího si můžete z bezu vyrobit?
Černý bez nám dává širokou škálu možností, jak ho zužitkovat. Vyrábí se z něj již zmíněné sirupy, limonády, čaje, maceráty, octy, nálevy, vína, džemy ale i směsi do koupele, mastičky a obklady. Například při angínách je doporučeno si z květů bezu černého vytvořit zábal na krk. Květy bezu černého zabalte do šátku, pokapejte vroucí vodou a alkoholem. Krk si namažte jakýmkoliv krémem (třeba krémem na ruce), abyste ho nespálili alkoholem. Potom už stačí jen krk tímto naplněným šátkem obvázat a nechat působit alespoň 2 hodiny.
Bez černý je neuvěřitelně chutná a přitom velmi levná záležitost. Ve většině případů potřebuje pro výrobky z černého bezu už jen cukr. Bez černý tedy představuje možnost, jak si do zásoby vytvořit chutný sirup z květů černého bezu, víno nebo marmeládu. Zároveň černý bez nezasahuje jen do kuchyně, nýbrž i do vaší lékárničky, kde můžete mít jeho sušené květy, plody, listy, ale i sirup z černého bezu připravený pro období chřipek a nachlazení.
Ocet z květů bezu černého
Pro období angín, chřipek a nachlazení je dobré mít také ocet z květů bezu černého, kterým při teplotách potíráte chodidla. Při jeho výrobě stačí, když čerstvé nebo sušené květy bezu zalijete kvalitním octem, nejlépe vinným nebo jablečným. Množství květů i octa přizpůsobte vaší nádobě. Je ale lepší vyrobit si pokaždé menší množství octa, které bez problému spotřebujete dřív, než se zkazí. Uzavřenou sklenici s octem a květy nechte nejlépe na okenním parapetu macerovat až 3 týdny. Po tuto dobu sklenici občas protřepejte. Po uplynutí doby ocet z černého bezu sceďte a přelijte do vhodnější lahvičky (například s kapátkem nebo rozprašovačem). Ocet uchovávejte v lednici.
Bezinkový likér
Bezinkový likér už dělaly naše prababičky, které efektivně využívaly plodiny, které rostly kolem.
Bezinkový sirup
Recept na bezinkový sirup se vám bude hodit vždy na začátku léta a na jeho konci. Navíc dětem bude zaručeně chutnat.
Bezinkový pečený čaj
Bezinky lze přidávat i do ostatních pečených ovocných čajů, ale rovněž vyzkoušejte i bezinkový pečený čaj. Recept na něj zde.
Bezinkové víno
Bezinkové víno se vám bude velmi hodit při migréně nebo zánětu nervů, na něž má blahodárné účinky.