Pravdy a mýty o houbách: smí se houby znovu ohřívat?
Houbařská sezona je v plném proudu, a i když si sběrači museli na své „úlovky“ déle počkat, hub roste požehnaně. Ve spojitosti s touto potravinou je spjato mnoho pravidel, ne všechny jsou však pravdivá a užitečná. Pojďme si posvítit na některé z nich.
Houby rostou většinou ve vlnách a ideální je, když předtím 10 až 14 dnů prší. Vyrazit do lesa na houby v nás vzbuzuje velká očekávání a naplnit košík s sebou přináší pocity štětí. Dobrý houbař ví, kam se za úlovkem vydat a svá "místečka" si často úzkostlivě střeží. Když se zadaří a hub je dostatek, přichází na řadu další kroky – čištění, vaření a skladování.
1. Smí se houby umývat?
Ještě v lese je dobré houby nahrubo očistit a po přinesení domů je znovu vytřídit a zpracovat. Příliš měkké nebo příliš červivé kusy patří do koše. Během procesu selekce je dobré houby znovu určit, a tím se ujistit, zda nám do úlovku neproklouzla prašivka. Při čištění a třídění je výhodné houby rozřadit podle jednotlivých druhů a oddělit ty, které hodláme ihned zkonzumovat od těch, které budeme konzervovat.
Plodnice by se neměly omývat vodou, ale jen důkladně očistit nožem a kartáčkem. Při styku s vodou houby nasáknou, což se projeví nejen na jejich textuře, ale také na chuti. Výjimku však tvoří druhy jako jsou smrže a kotrče, jejichž plodnice bývají znečištěné pískem a půdou. Ty je třeba před úpravou opláchnout.
2. Ohřívané houby jsou jedovaté
O houbových pokrmech se traduje, že jednou uvařené jídlo z hub už se nesmí znovu ohřívat. Toto tvrzení však není nijak opodstatněné a o houbových pokrmech platí, že je lze znovu ohřát během jednoho až dvou dnů. Je to tedy podobné jako u masa. Důležitější než ohřívání je však dostatečná tepelná úprava hub a jejich následné skladování.
Houby tepelně upravujeme nakrájené na menší kousky, které je dobré při konzumaci pořádně rozžvýkat. Jde totiž o potravinu pro zažívání těžkou a hůře stravitelnou. Když uvařené houby nespotřebujeme, uchováváme je v plastových uzavíratelných miskách v lednici, a to ne déle než jeden či dva dny.
3. Houby se nesmí konzumovat společně s alkoholem
Další z mýtů, který není zcela pravdivý. I když houby a alkohol nejsou pro zažívání zrovna super kombinace, pití piva či vína se k houbám přímo nezakazuje. Výjimku tvoří pouze hřib koloděj či hnojník inkoustový, u nichž platí zákaz. Při pojídání těchto druhů může vzniknout tzv. antabusový efekt, který vyvolává nevolnost a zvracení. U většiny hub však platí, že je při tepelné úpravě lze zjemnit trochou vína či sherry, nebo je zapít malým množstvím alkoholu. Přehánět se to ale nesmí. Je třeba mít na mysli, že jde o pokrmy hodně těžké. V kombinaci s alkoholickými nápoji představují velkou zátěž pro zažívání a nikdo přeci nestojí o to, aby mu po jídle bylo špatně.
Houby rozhodně nekonzumujeme každý den, ale tuto lahůdku zařadíme do jídelníčku jednou, maximálně dvakrát týdně.

Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Oblíbená omáčka z hub ovoněná muškátovým oříškem. Použít se dá na těstoviny nebo jako doplněk ke knedlíkům.

Vepřové maso na houbách
Masu dušené na houbách získá výraznější a zajímavou chuť. Tučnější vepřové je ideální volbou.

Špagety s houbami a slaninou
Zajímavá je i kombinace hub a anglické slaniny. Výtečně chutná na těstovinách.

Houbový kuba
Nasušené houby se hodí i do tradičního vánočního jídla, jakým je pokrm z krup houbový kuba.