Domácí sekaná recept
Domácí sekaná s bramborovou kaší, nebo s bramborovým salátem je vynikající pochoutkou. Chutná dospělým i dětem a někdy stačí třeba jen uvařit k ní brambory nebo nakrájet čerstvý chléb.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 230 g namleté slaniny
- 2 stroužky česneku
- 700 g mletého masa
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička mleté uzené chipotle papričky
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
- 2 hrnky nakrájeného staršího chleba
- mletá červená sladká paprika
- olej
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce soli
Způsob přípravy
Domácí sekaná s bramborovou kaší, nebo s bramborovým salátem je vynikající pochoutkou. Chutná dospělým i dětem a někdy stačí třeba jen uvařit k ní brambory nebo nakrájet čerstvý chléb. Připravíme si větší pekáč a vymažeme ho olejem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, do něho přidáme špetku soli, nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek. Chvíli restujeme a když cibule zesklovatí, přidáme papriku a chipotle papriku. Jen krátce opečeme a pánev odstraníme z plotny.
Chlebové kostky namočíme v mléce, když se mléko vsákne, přebytečné mléko vymačkáním odstraníme. Vlhký chléb ve velké míse smícháme s vejci, černým mletým pepřem, petrželí, slaninou a mletým masem. Nakonec přidáme z pánve i cibulovou směs a vše důkladně promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě ze směsi vypracujeme bochník, vložíme ho na vymazaný pekáč a v předehřáté troubě sekanou pečeme přibližně hodinu. Po upečení ji necháme trochu vychladnout a teprve pak nakrájíme na plátky.