Omáčka na grilování je nejlepší domácí – 4 recepty
Bylo léto v plném proudu – máj už v čudu –
večerní párty – byl grilování čas.
Scéna je připravená. Vše na svém místě. Maso se od včerejška válí ve špičkové marinádě, sálat svěží jak dětská prdelka, gril jede. Co tomu chybí? Omáčka! V tomto článku najdete tipy na letní dipy, které se skvěle hodí ke grilovanému masu či grilované zelenině. Osvěžující a barevné omáčky, majonézy a salsy jednoduše připravíte doma. Tak pojďme na to.
Spousta z nás chce šetřit čas a pár z nás je prostě líných. A tak si omáčky na grilování pořizujeme v obchodech. Chyba lávky. Omáčka na grilování je totiž zamořená cukrem. Ne každá samozřejmě, ale máte velkou šanci na takové natrefit. Nabídka je přitom široké. Seženete variace nevídané, neslýchané. Rufusův jazyk, s tequilou, s whiskey, bombu s cherry, čertovskou i ďábelskou, andělskou jak bílý sníh.
Máte-li však jenom trošičku času, protože výroba omáčky zabere chvíli, na ničím nepřemýšlejte a dejte dohromady svoji domácí omáčku na grilování. Ta vaše grilování posune zase o level výš, protože bude zkrátka čerstvá, svěží a zdravá. Sami uvidíte ten rozdíl mezi kupovanou omáčkou na grilování a její ušlechtilejší domácí sestřičkou.
Navíc není zcela nutné rozdělovat omáčky na ty k masu a ty k zelenině. Níže uvedené se hodí ke všemu, co dáte na gril, nicméně třeba avomajo a chimichurri se výborně hodí k masům. Cize znějících názvů se nebojte, jde o jednoduché recepty.
Omáčka na grilování – chimichurri
Jednoduchá salsa dodává jemnou pikantní chutí a skvěle si rozumí s klobáskami, steaky nebo hamburgery. V Peru a Chile vědí.
8 lžic olivového oleje
4 lžíce černého vinného octa
2 stroužky česneku
1 jarní cibulka
hrst čerstvé petržele (bez stonků, pouze pečlivě otrhané lístky)
1 lžíce citronové šťávy
1 malá chilli paprička nebo 1 lžička mletého chilli
1 lžíčka mleté papriky
sůl a pepř podle potřeby
A teď příklad zmiňované jednoduchosti přípravy. Všechno prostě rozmixujte.
Mojo
Tato omáčka na grilování je daleko ostřejší než ostatní, a tak si na ní pochutnají milovníci pořádného ohně v ústech. Záleží však na použité chilli papričce.
2 velké papriky (na barvě nezáleží)
1 chilli paprička
polovina svazku koriandru nebo petrželky
4 stroužky česneku
2 lžičky soli
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce cukru
4 lžíce olivového oleje
1 lžička červeného vinného octa
Dejte všechny suroviny do jedné mísy a rozmixujte.
Barva omáčky se bude odvíjet od barvy papriky. V žádném případě nevynechávejte římský kmín. Nenapodobitelně vykreslí chutě všech ingrediencí.
Mátovo-okurkový dip
Svěží – přesně to charakterizuje tuto omáčku na grilování. Skvěle se hodí k masu, dobrá je i studená jen tak.
300 g salátové okurky
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře
12 lístků máty
špetka drceného římského kmínu
1 menší stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
200 g řeckého jogurtu
šťáva a nastrouhaná kůra z půlky limetky
Oloupanou okurku podélně rozpulte a škrabkou odstraňte semínka. Pak ji nastrouhejte a ještě vymačkejte přebytečnou vodu. Lístky máty nasekejte na jemné nudličky. Smíchejte s ostatními surovinami a dejte vychladit.
Avomajo
Jak už název napovídá, jedná se majonézu. Na rozdíl od kupované k ní nepotřebujete spoustu oleje. Hladká, jemná, málo kalorická – to charakterizuje tuto skvělou majonézu.
2 zralá avokáda
2 lžičky hořčice bez cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vinného octa
1 menší stroužek česneku
2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
čtvrt lžičky himalájské soli
Kromě oleje dejte všechny suroviny do vyšší nádoby a pomocí ručního mixéru rozmixujte. Poté vyměňte mixér za šlehač a za postupného přidávání olivového oleje vyšlehejte hladkou majonézu.
Majonéza může během přípravy ztmavnout, čímž se nenechte odradit, za chvíli zase zezelená.