Top houbové recepty: vyzkoušejte řeckou musaku s houbami
Na růst hub má vliv především počasí. Když prší a teploty jsou příznivé, bývají úlovky z lesa bohaté. V posledních dnech sice bylo teplých dní jako šafránu, ale zase hodně pršelo a předpověď slibuje mírné oteplení. Houby pořád rostou, především v západních, jižních a východních Čechách, a tak není třeba si zoufat. Ať už preferujete houby čerstvé nebo ty sušené, k podzimu houbové pokrmy prostě patří.
Omáčka, řízky, omeleta nebo smaženice. Tuhle klasiku okusí nadšení houbaři minimálně jednou za rok. Co ale vyzkoušet recept trochu netradiční, inspirovaný středomořskou kuchyní?!
Houbová klasika
Jako surovina jsou houby v kuchyni velmi vděčné. Dají se přidat skoro do všech pokrmů, jen v moučnících jim to nesluší. Houby lze osmažit a podávat jako předkrm, vyrobit se z nich dá paštika nebo pomazánka, dají se zapékat, dusit i fritovat.
Malé kousky hub mohou ozdobit třeba huspeninu, větší houby jako žampiony se dají plnit a zapékat. K snídani houbová omeleta, k obědu houbový guláš a k večeři houby zapečené v listovém těstě? Milovníci hub si mohou plody lesa užít na mnoho způsobů.
Jak se jí houby u vzdálených sousedů?
Houbaření souvisí s kulturními tradicemi dané země a některé národy o tyto plody lesa příliš nestojí. Tam, kde jsou houby populární, se infiltrovaly i do místních receptů.
Řecká musaka s houbami
Vrstvený zapékaný pokrm ze slunného Řecka je hutný, sytý, a proto se skvěle hodí i pro chladnější podzimní dny. I toto tradiční středomořské jídlo lze vylepšit houbami, což dělají i sami Řekové, kteří se sběru hub hojně věnují. Jak na houbovou musaku?
Ingredience:
250 g čerstvých hub (nebo 35 g sušených)
3 lilky
1 větší cibule
250 g mletého masa (hovězí nebo mix)
5 brambor
3 lžíce rajského protlaku
3 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
125 ml vody z hub nebo vývaru
rozmarýn
tymián
šalvěj
koriandr
mletá červená paprika
pepř
sůl
Na polevu: 2 kelímky bílého jogurtu, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl
Postup:
1. Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme je a necháme pár minut vykapat. Cibuli nakrájíme najemno, brambory oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
2. Na pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme maso, orestujeme ho a do pánve dáme nakrájené čerstvé houby nebo namočené a vymačkané sušené houby.
3. Houby podusíme, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak a po 10 minutách směs podlijeme vodou z hub nebo vývarem. Necháme vydusit a zredukovat. Na druhé pánvi rozehřejeme zbylý olej a osmahneme na něm vykapané lilky.
4. Zapékací nádobu vytřeme stroužkem česneku a vymažeme ji tukem. Dno nádoby vyložíme plátky brambor, na ně naklademe houbovou směs, kterou překryjeme vrstvou lilku, a takto vrstvíme až do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu musí tvořit osolené brambory.
5. Nádobu vložíme do trouby předehřáté na 200°C a musaku pečeme přibližně 40 minut.
6. V mezičase prošleháme suroviny pro polevu a po uplynutí doby pečení musaku směsí polijeme. Pokrm zapékáme dalších 10 minut, dokud se nevytvoří krusta.
Těstoviny s houbovou omáčkou
Houbovou omáčku lze podávat i jen s pečivem. V kombinaci s těstovinami ale více zasytí.
Nakládané houby se zeleninou
Houby, které nejsou určené k přímé spotřebě, můžeme sušit nebo nakládat. V zimě přijdou naložené houbičky k duhu.