Grilujete jen maso? Zkuste výtečnou grilovanou zeleninu!

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Samozřejmě že to, co nás v souvislosti s grilováním jako první napadne, je maso. Ale ti, kteří už ochutnali grilovanou zeleninu ví, že dokáže nahradit samostatné jídlo. A že to může být výtečná příloha ke všem grilovaným masům, houbám nebo sýrům, je jasné.

A nejde samozřejmě jen o brambory, grilovat můžeme většinu druhů zeleniny. Například mrkev, celer, papriku, lilek, rajčata, chřest, kukuřici, cibuli, pórek a mnoho a mnoho jiných.

Před samotným grilováním zeleninu důkladně očistíme nebo omyjeme a osušíme. Větší kusy překrájíme na drobnější, výjimkou je kukuřice, tu grilujeme vcelku. Rajčata většinou překrojíme na polovinu, papriky zbavíme semen a rozdělíme na čtvrtiny. Papriky můžeme ale grilovat i celé, a po grilování semínka vydlabat. Cukety, lilky, celer, cibuli apod nakrájíme na silnější plátky. Po nakrájení necháme některou zeleninu (třeba cuketu) „vyslzet“ a pak ji osušíme. Jednotlivé připravené kousky osolíme a opepříme a naskládáme je na předehřátý rošt nebo grilovací desku. Zeleninu vždy grilujeme při středně vysoké teplotě a po několika málo minutách jednotlivé kusy obrátíme. Každý druh zeleniny potřebuje jiný čas, rajčata jen několik minut, a naopak brambory budeme grilovat třeba i 45 minut. Můžeme si je ale předvařit, tím si čas na samotné grilování zkrátíme.

Čas grilování u zeleniny je krátký i proto, aby v ní zůstaly zachovány vitamíny, většinou stačí 5 až 7 minut po každé straně. Je nutné zeleninu na grilu prostě hlídat.


Budeme potřebovat kvalitní olej. Hodí se olivový, řepkový nebo třeba sezamový. Koupené grilovací koření nemusí každému vyhovovat, klidně si připravme svoji vlastní směs. Nebojme se tedy experimentovat a zkoušet nové kombinace koření, určitě objevíme ty, které budou vyhovovat právě nám. Každý z nás má své oblíbené koření nebo bylinky, které při grilování může použít. Nejčastěji je to rozmarýn, mletý pepř, sušený česnek, hrubozrnná sůl, tymián, bazalka, majoránka, šalvěj, kmín, pálivé papričky, citronová šťáva. A protože grilujeme hlavně v létě, ideální jsou čerstvé zelené bylinky. Ale pokud zrovna teď nemáte chuť nebo čas zkoušet nové kombinace koření, sáhněte po vyzkoušených a prověřených receptech, je jich spousta.

Správně grilovaná zelenina má být křupavá a pikantní. Samozřejmě že hodně záleží na tom, jak a čím po grilování zeleninu okořeníme, jaké bylinky použijeme. Grilovanou zeleninu důkladně potřeme ze všech stran marinádou, kterou jsme si připravili smícháním kvalitního oleje s vybraným kořením, a můžeme ji hned podávat. Ideálně teplou. Nikdy nepotíráme zeleninu před grilováním, mohla by se připálit a olej by odkapával do ohně, což samozřejmě nechceme. Výjimku tvoří kukuřice, tu při grilování potíráme máslem.

Jak ke grilovanému masu, tak i ke grilované zelenině přijde vždycky vhod nějaký dobrý dip. Můžeme použít ten hotový, nebo si můžeme připravit svůj vlastní. Není to vůbec nic složitého. Na ten úplně jednoduchý stačí zakysaná smetana nebo bílý jogurt, citronová šťáva, utřený česnek, pepř a sůl. A když ho ochutíte třeba zelenými bylinkami nebo hořčicí, máte zase úplně jiný. I na tyto omáčky k masu a zelenině tu najdete spoustu vyzkoušených receptů. Příjemné a zábavné letní grilování!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Grilujete jen maso? Zkuste výtečnou grilovanou zeleninu!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: grilujete, jen, maso?, zkuste, výtečnou, grilovanou, zeleninu!.
For Gastro 2022


×