Babí léto, začátek podzimu a dalšího školního roku nás nezaskočí
Září pro mnohé z nás znamená konec prázdnin a začátek dalšího školního roku. Život tak opět dostane obvyklý, pravidelnější rytmus. Je to ale také konec léta, předzvěst podzimu a zimních měsíců. Užíváme si poslední teplé sluneční paprsky ve dne, ale rána již bývají docela chladná.
Nastává čas podzimní rovnodennosti, v roce 2022 je první podzimní den 23. září a astronomický podzim začne v brzkých ranních hodinách. Den bude stejně dlouhý jako noc, pak se začnou dny krátit a začne ubývat denního světla.
Děti si znovu zvykají na spoustu školních povinností, nastanou starosti s vybíráním z velké nabídky kroužků a dalších možností, jak trávit mimoškolní čas. Ve volném čase si ale pořád ještě můžeme užívat procházek v přírodě. Ta se pomalu mění a připravuje na chladné období. Září je už podle jména zářivý měsíc, barvy listí na stromech jsou jak z malířovy palety, při příjemných procházkách přírodou můžeme právě teď sbírat houby, natrhat si do vázy červené šípky nebo jeřabiny.
Stejně jako kolem svítí podzimní barvy, stejně by měl zářit i náš jídelníček. Užijme si pestrý výběr různobarevných dýní, kukuřice, sklizené kořenové a košťálové zeleniny, jako je třeba mrkev, zelí, kapusta, pastinák, kadeřávek, červená řepa. Právě z této zeleniny připravené polévky se hodí do jídelníčku právě hlavně na podzim. Jsou zdravé, výborně voní a chutnají, zasytí a zahřejí. Zahuštěné omáčky připravené se sklenkou červeného vína, pečená masa s bramborami připravenými na desítky způsobů, to jsou pokrmy ke kterým se také začínáme vracet právě s přicházejícím podzimem. A jsou to i houbové omáčky z čerstvě nasbíraných hub, nebo kulajda či bramboračka ve které voní nasbírané houby. Jídlo by celkově mělo být vydatnější, protože zhoršující se počasí náš organizmus více vyčerpává.
Čerstvě sklizená jablka, žluté šťavnaté hrušky, zralé švestky a jiné další ovoce, jíme nejlépe čerstvé. Rádi je ale využijeme i při přípravě nejrůznějších pečených moučníků, nebo ovocných salátů, pohárů, koktejlů a limonád.
Je čas vinobraní, čas burčáku, sklizeň jablek, moštování, na oslavu sklizené úrody začíná i čas posvícení a hodů. V den české státnosti a Svatého Václava, 28. září, se dodnes leckde konají svatováclavské poutě a posvícení. S tím spojené upečené domácí koláče, třeba s čajem z vlastnoručně nasbíraných šípků, k tomu rozhodně patří.
Konec léta a přicházející podzim je stejně krásné roční období, jako ta ostatní. Užívejme si ho a dopřejme si všechny drobné radosti, které přináší. Pořád ale mějme na paměti, že zdravý životní styl znamená nejen vyváženou, zdravou stravu a dostatek pohybu, ale i psychickou pohodu. Takže si dělejte drobné radosti, obklopte se přáteli a rodinou, dopřejte si dostatek zdravého spánku a nevystavujte se zbytečně stresu. Krásný podzim nám všem.