Grilovací hit: BBQ omáčka podle Jamieho Olivera
Její chuť je sladkokyselá, barva načervenalá a díky ní si maso uchová šťavnatost. Barbecue omáčka je klasika, kterou známe především z americké kuchyně. Tato skvělá marináda by při grilování rozhodně neměla chybět a britský šéfkuchař Jamie Oliver dal návod na to, jak si vyrobit dokonalou domácí BBQ omáčku.
Barbecue, tedy pomalý způsob grilování na nepřímém ohni lze považovat za jednu z nejstarších metod tepelné úpravy masa. Její kořeny sahají do pravěku, kdy se maso pomalu opékalo na ohni. Bylo to velmi praktické, protože maso se díky tomu zakonzervovalo a navíc dobře chutnalo. Pomalý způsob grilování je populární dodnes, a to zejména u větších kusů masa. Lidé ho časem začali vylepšovat a v grilování se pustili do experimentování. Barbecue maso je připravované za přítomnosti kouře a specifickou chuť mu dodá právě volba dřeviny, ale také marináda, v níž je pokrm naložen. V marinování masa pro grilování hraje prim právě barbecue omáčka, kterou lze připravit několika způsoby, dokonce i bez cukru a tuku.
Domorodci věděli, jak na to
Hustou, tmavou omáčku, která se dá použít jako marináda na maso nebo jako dip, zná snad celý svět. Pomalý způsob grilování odkoukali američtí a evropští kolonizátoři během objevných cest v 15. – 17. století od domorodých kmenů ať už v Karibiku, či v Americe a metoda si u nich získala popularitu.
V Americe má barbecue (zkráceně BBQ) velkou tradici, a tak není divu, že právě zde se začala omáčka jako první průmyslově vyrábět. Mezi prvními její producenty patřil Adam Scott ze Severní Karolíny, který se v roce 1917 pustil do výroby barbecue omáčky. Časem recepturu vylepšoval a nakonec na trh dodával produkt bez cukru a tuku. Že to byla omáčka výtečná a kvalitní svědčí i fakt, že se vyrábí a prodává dodnes.
Všestranné využití
Do barbecue omáčky lze namočit maso hovězí, vepřové, kuřecí, ale také ryby. Omáčka dodá masu šmrnc, a také atraktivní barvu. V obchodech je k dostání celá škála tohoto produktu, avšak kdo raději sází na vlastní produkci, může se bez obav pustit do výroby vlastní BBQ omáčky. Šéfkuchař Jamie Oliver poradil jak na to a prozradil svou tajnou přísadu, která omáčce dodá úžasnou chuť.
Recept na domácí BBQ omáčku podle Jamieho Olivera
Budete potřebovat:
200 g třtinového cukru
200 g jemného kečupu
4 polévkové lžíce Worcesterské omáčky
2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
šťávu ze dvou pomerančů
200 ml jablečného džusu
100 ml bourbonu (tajná přísada)
4 lžíce balzamikového octa
pár střiků tabasca
sůl
Postup:
Do rendlíku dáme všechny ingredience. Při vysoké teplotě je zahřejeme a rozšleháme metličkou. Směs za stálého míchání necháme vřít 5 – 10 minut dokud nezhoustne a její konzistence nebude lepkavá. Jakmile omáčka získá texturu glazury, je hotovo.
Zdroj: jamieoliver.com
Pečené mleté maso s barbecue omáčkou
Tmavěčervená omáčka se dá použít i pro pečení masa. I jemu dodá přidanou hodnotu.
Barbecue omáčka
K výrobě barbecue omáčky můžeme použít drcená rajčata nebo rajčatový kečup. Extra ingrediencí tohoto receptu je pár lžic coca-coly.
Domácí barbecue omáčka na žebírka
Žebírka naložená v barbecue omáčce nemají chybu! Vyzkoušejte tento tradiční recept, který milují především v Americe.
Sladká a pikantní barbecue omáčka
Sladká, pikantní, zajímavá, chutná... I takové jsou přívlastky tradiční omáčky na grilování, kterou milují nejen v USA.