Top letní nepečené dobroty
Mlsání v létě má tu výhodu, že je k dostání spousta báječného ovoce, z něhož lze vyrobit řadu výtečných dezertů - ať už pečených či nepečených. Když venku panují vysoké teploty, je mnohem příjemnější připravit dobroty nepečené, které nevyžadují úpravu v troubě. Nechte se inspirovat našimi recepty!
Jogurtové řezy
Když do těsta přidáte jogurt, postará se o to, že bude výsledný dezert krásně vláčný. Tato laskomina je také velmi příjemná tím, že její korpus neobsahuje žádnou mouku, ale ovesné vločky. Pokud použijete bezlepkovou variantu vloček, mohou si na dezertu pochutnat i ti, kterým lepek nedělá dobře.
Recept na jogurtové řezy
Na korpus potřebujete:
100 g ovesných vloček, 100 g mandlí, 100 g kokosového oleje
Pro náplň:
4 plátky želatiny, 4 žloutky, 40 g medu, 20 g třtinového cukru, 700 g bílého jogurtu
Pro horní vrstvu:
300 g ovoce (maliny, borůvky, rybíz...)
10 g plátkové želatiny
Postup:
Najemno rozmixované vločky a mandle smícháme s tekutým kokosovým olejem. Ze směsi vytvoříme těsto, které namačkáme na dno dortové formy, které jsme předem vyložili pečícím papírem.
Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Žloutky a med dáme do misky a v horké vodní lázni je vyšleháme do husté pěny. Přidáme třtinový cukr, vymačkanou želatinu a promícháme. Do směsi nakonec zapracujeme jogurt. Náplň nalijeme na korpus a dáme ztuhnout do lednice. Na ztuhlou náplň poklademe umyté a osušené ovoce.
Zbylou želatinu namočíme do 100 ml studené vody a necháme bobtnat. Pak ji zahřejeme téměř k bodu varu a nalijeme na ovoce. Dezert dáme opět do lednice a jakmile želatina zatuhne, můžeme ho servírovat.
Dobroty do skleničky
Dezerty do skleničky jsou velmi populární, protože jejich výroba je opravdu snadná. Cheesecaky jsou oblíbené v různých variantách, tak proč ho neudělat do skleničky? Klasika bez stresu – to je motto následujícího receptu.
Recept na cheesecake do skleničky
Potřebujete:
30 g změklého másla
80 g máslových sušenek
1 vanilkový cukr
60 g cukru
250 g tvarohu se smetanou (nebo obyčejného tvarohu)
250 g mascarpone
2 lžičky citronové šťávy
100 g smetany ke šlehání
250 g třešňové marmelády
Postup:
V rendlíku rozpustíme máslo. Sušenky rozmixujeme a pokud nemáme mixér, vložíme je do igelitového pytlíku, který uzavřeme a sušenky roztlučeme paličkou na maso. Máslo a nahrubo pomleté sušenky smícháme. Vytvořený korpus rozdělíme do šesti středně velkých skleniček (cca. 200 ml).
V míse smícháme tvaroh, mascarpone, vanilkový cukr, cukr a citronovou šťávu. Smetanu ušleháme a přimícháme do náplně. Tu rozdělíme na korpus do skleniček. Nakonec dezert ozdobíme třešňovou marmeládou a můžeme podávat.
Laskomina z Itálie
Tradiční italský dezert tiramisu zachutnal i českým mlsným jazýčkům a jeho název ve volném překladu znamená "rozvesel mě" nebo "povzbuď mě". Kdo by se nechtěl nechat rozveselit a povzbudit takovou dobrotou?! Tiramisu patří k nejoblíbenějším italským sladkým receptům, tak vyzkoušejte tento hříšně chutný nepečený dezert i vy!
Recept na tiramisu
Potřebujete:
6 žloutků
6 bílků
6 lžic likéru Amaretto (lze nahradit rumem)
150 g krupicového cukru
500 g mascarpone
2 šálky espressa (nebo silnější rozpustné kávy)
cukrářské piškoty
kakao
Postup:
V míse smícháme žloutky s cukrem, mascarpone a sněhem z vyšlehaných bílků.
Do hlubokého talíře nalijeme kávu, likér nebo rum a piškoty do směsi namáčíme tak, aby do poloviny nasákly (ne více, byly by rozmočené).
Do hranaté formy vrstvíme piškoty a náplň, přičemž poslední vrstvu tvoří náplň. Horní vrstvu posypeme kakaem a tiramisu uložíme na pár hodin do lednice.
Nepečený malinový koláč
Osvěžující dezert sladký jako láska! To je nepečený malinový koláč, jehož příprava je opravdu jednoduchá.
Cheesecake nepečený
Obllíbená klasika, kterou milovali už ve starověkém Řecku. Tento tvarohový nepečený koláč se prostě nikdy neomrzí.
Nepečené cukroví ze sušeného ovoce
Výtečná sladká chuťovka, to je cukroví ze sušeného ovoce. Když použijete sladké druhy ovoce, není třeba dezert extra doslazovat.
Nepečený jablečný dezert
Jablka jsou oblíbenou ingrediencí do koláčů a štrůdlů. Použít se dají i do nepečeného dezertu, kterému dodají šťávu.