Káva z Indie roste ve stínu
Možná někoho překvapí, že Indie je známá nejen tím, že z ní pochází světově proslavený čaj Darjeeling. Indie má také totiž své, a to velmi významné, místo mezi světovými producenty kávy. Její kávová zrna se stala celosvětově oblíbená díky plnému tělu a nízké kyselosti. Díky jejich pěstování na svazích v nejdeštivějších obydlených pohořích světa, pod baldachýnem hustého přírodního stínu, se indická káva považuje za nejlepší na světě. K její kvalitě přispívá také ruční sběr a sušení na přímém slunci. Celkem existuje 13 krajových odrůd Arabiky a Robusty. Mezi nejoslavovanější kávy se řadí Robusta Kaapi Royale, Monsooned Malabar a Mysore Nuggets Extra Bold.
Velvyslanec Indie v České republice, H.E. Hemant Kotalwar připravil pro milovníky kávy a novináře prezentaci o indické kávě a představil na ní tři vybrané značky kávy Araku, Coorg a Chikmagalur.
Indie je mezi ostatními světovými vývozci kávy jedinou zemí, která pěstuje svoji kávu ve stínu. Její plantáže jsou z pravidla položeny ve vyšších nadmořských výškách, díky kterým získává místní káva dostatek vláhy a ztrácí na kyselosti. Posbíraná kávová zrna z těchto plantáží jsou typicky jemná, ne příliš kyselá, mají exotickou plnou chuť a jemné aroma. Není tedy divu, že se indická káva považuje za jeden z nejzvláštnějších nápojů, který zároveň dokáže porazit kávy od jiných celosvětově známých kávových producentů.
Stejně jako nejlepší vína, tak je i káva synonymem vytříbené chuti. Indie nám nabízí nejlepší speciální kávy založené na výrazné velikosti, barvě a především chuti. Vše začíná pečlivým ručním sběrem právě dozrálých bobulí. Následuje přirozená fermentace pro rozvoj chuti, po které přichází namáčení promytých bobů přes noc, aby se rozvinula jejich barva a chuť. Nakonec je na řadě velice pomalé schnutí pod tropickým sluncem, během kterého je pozornost věnována každému zrnu zvlášť.
Celkem existuje 13 krajových odrůd Arabiky a Robusty. Mezi nejoslavovanější kávy se řadí Robusta Kaapi Royale, Monsooned Malabar a Mysore Nuggets Extra Bold.
Hlavní oblasti pěstování kávy v Indii jsou tři:
1) tradiční jižní oblasti (státy Karnataka, Kerala a Tamil Nadu),
2) netradiční oblasti (Andhru Pradesh a Orissa),
3) severovýchodní region (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland a Arunáčal Pradesh). Plantáže na jihu Indie se považují za kolébku indické kávy. Východní Gháty a severovýchodní státy jsou považovány za nově rozvinuté oblasti kávy.
Mezi dvě největší oblasti pěstování kávy v Indii patří Chikmagalur a Coorg. Za nejtradičnější kraj pro pěstování Arabiky je považován Mandžarabád. Zde dochází k experimentům s novými technologiemi
V pohoří Anamalais, jež se nachází ve střední nadmořské výšce s vysokými srážkami, se pěstuje Arabika s typickými šedavě zelenými velkými fazolemi, jež dokáže vytvořit vyvážený šálek kávy s intenzivní vůní a citrusovou příchutí.
Jedním z důvodů, proč se z Indie stále vyváží pozoruhodné množství vysoce kvalitní kávy již více než sto padesát let může být i to, jak se často říká, že indický pěstitel kávy vždy vlévá do úrody svůj život.
Znalcům a milovníkům kávy to jistě není třeba říkat, ale vy, co jste ještě indickou kávu neochutnali, rychle to napravte. Budete velmi příjemně překvapeni.