Podzim v kuchyni. Co zařadit v září a říjnu na jídelníček?
Vaření by nemělo být pouze nutným zlem, ale mělo být také kreativní a zábavné. Občas však bývá problém s nedostatkem inspirace, a tak kuchaři a kuchařky často řeší otázku co vlastně uvařit. Podle trendů, které se opět vrací do módy, je kladen důraz nejen na původ potravin, ale také na jejich sezónnost. Ve výběru receptů se proto lze řídit sezónním kalendářem, který napoví, jaké ovoce a zelenina jsou právě k dispozici. Na čem si v září a říjnu pochutnat?
Kuchyně jako nejoblíbenější místnost
Dny se zkracují, slunečního svitu pomalu ubývá, a také venkovní teploty klesají níž a níž. Společně s energetickou krizí je na pořadu dne úspora energií a mnoho domácností proto oddaluje přitápění v příbytcích. Trávit čas ve vyhřáté kuchyni se nyní zdá být ještě lákavější a příjemnější než kdy dříve. Tak proč u toho nevyzkoušet nové recepty?
Co se sklízí v září a říjnu
Stravovat se sezónně je nejen finančně výhodnější, ale ocení to i naše zdraví. Konzumovat ovoce a zeleninu podle sezónního kalendáře je výhodné, protože takové potraviny dozrávají přirozeně. Nepotřebují chemicky "přikrmit", aby přežily dlouhou cestu z cizích zemí, během níž mají za úkol dozrát a nakonec v dokonalých barvách a tvarech ozdobit pulty tuzemských obchodů. Sezónní ovoce a zelenina nic takového nepotřebují a navíc bývají i chuťově výraznější. Také obsah vitamínů je v nich bohatší, než v dovezeném ovoci.
Co nakupovat v září a říjnu? Z ovoce se zaměřte na nákup jablek, hrušek, švestek či hroznového vína, kterých je na zahrádkách, trzích i pultech obchodů nyní dostatek a jsou za výhodnou cenu. Ze zeleniny můžeme doporučit brambory, brokolici, květák, zelí, kapustu, špenát, cukety či dýně. Na podzim dozrávají také vlašské a lískové ořechy, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny i nenasycené tuky, a jež oceníte i při vánočním pečení.
Podzimní inspirace
S klesajícími venkovními teplotami stoupá potřeba organismus zahřát. Pro období podzimu se ideálně hodí zeleninové polévky, pečená zelenina, slané zeleninové koláče a jako sladká tečka koláče jablečné, hruškové či švestkové.
Kdo má na zahradě bohatou úrodu jablek a hrušek, může ovoce moštovat, ať už s vlastním přístrojem nebo s využitím nejbližší moštárny. Tam umí šťávu z ovoce vakuově zabalit a mošt pak vydrží i několik měsíců čerstvý.

Krémová dýňová polévka
Hustá, krémová a ta barva! Dýňová polévka patří k nejoblíbenějším podzimním pokrmům.

Bramborák s cuketou pečený v troubě
Cukety nejsou chuťově příliš výrazné, proto se dají přidat i do těsta na bramboráky, které obohatí.

Švestková povidla
Tuny švestek na zahradě? Uvařte z nich povidla! V zimě si na nich ještě rádi smlsnete.

Jablečný punč
Zahřeje tělo i duši. Jablečný punč je skvělým drinkem do chladných dnů a hlavně večerů.