Barvy podzimu na talíři. Vyzkoušejte dýňový cheesecake!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Konec léta a začátek podzimu patří zelenině, která poutá pozornost neobvyklými tvary a nádhernými barvami. Dýně mají v kuchyni široké využití. Připravit z nich lze polévky, kompoty, ale dají se i zapékat a dusit. Výtečně chutnají například v kombinaci s masem, ale bohaté využití najdou i ve sladkých receptech.

Když se dýně uvaří a rozmixuje vznikne pyré, které lze přimíchat do základů těst. Dezertům tím dodá šťavnatost. Dýne Hokkaido se však dá použít i v syrovém stavu. Když ji najemno nastrouháte a přidáte do náplně, získají tím dezerty příjemnou křupavost. A protože dýně není až tak chuťově výrazná, nepřebije ostatní ingredience, ale dodá moučníkům jen lehký, zajímavý chuťový tón.

Kterou vybrat?

Druhů dýní je mnoho, ale ne každá se hodí pro přípravu dezertů. Pokud jste fanouškem této zeleniny a chcete ji použít ke zhotovení moučníků, volte máslovou dýni která tvarem připomíná hrušku. Dalším, skvělým druhem pro moučníky je dýně Hokkaido. Osobně ji preferuji, protože ji není třeba předem loupat. Příprava dobrot je tak o něco rychlejší, protože se člověk nezdržuje s odstraňováním tuhé slupky a může rovnou přistoupit k dlabání semínek a krájení dužiny.

Dýňový cheesecake

Dezerty se sušenkovým základem a tvarohovou náplní – cheesecaky -, jsou populární snad po celém světě. Připravit se dají v pečené i nepečené variantě a různě vylepšovat lze i jejich náplně. Tradičně se k naplnění koláče používají smetanové sýry typu Philadelphia, nahradit je však můžeme třeba tvarohem i zakysanou smetanou.


podzimní variantě oblíbeného koláče by neměla chybět dýně, která dodá skvělému a šťavnatému dezertu navíc krásnou barvu. Jak na tuto senzační dobrotu?

Recept na dýňový cheesecake

Pro základ:

200 g máslových sušenek

75 g másla + na vymazání formy


Pro náplň:

400 g dýně Hokkaido

75 g másla

750 g polotučného tvarohu

300 g krupicového cukru

1 balení vanilkového cukru

2 lžíce hladké mouky

4 vejce

špetka skořice

špetka mletého muškátového oříšku


Postup:


1. Máslové sušenky rozmixujeme v mixéru nebo vložíme do igelitového sáčku a roztlučeme je paličkou na maso. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme sušenky a vše dobře promícháme.

2. Vzniklý základ těsta rukama vmačkáme do máslem dobře vymazané dortové formy a vytvoříme podklad pro náplň. Za pomoci lžíce základ dobře upěchujeme.

3. Nyní se pustíme do úpravy dýně. Zeleninu umyjeme, rozpůlíme, za pomoci lžíce vydlabeme semínka a vlákna. Dužinu nakrájíme na kostičky, nasypeme ji do hrnce, zalijeme 125 ml vody a dýni povaříme dokud zcela nezměkne. Trvá to asi deset minut. Poté vodu slijeme a dýni rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.

4. Troubu předehřejeme na 180°C.

5. V míse smícháme tvaroh, máslo, cukr, vanilkový cukr a mouku. Ke směsi přimícháme lehce vychladlé dýňové pyré a postupně i jedno vejce po druhém. Nakonec náplň dochutíme kořením a rozprostřeme ji na sušenkový základ.

6. Náplň uhladíme a dortovou formu vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme při 180°C 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dezert dopékáme dalších 45 minut.

7. Cheesecake podáváme vychlazený.

Špagety ze špagetové dýně se sýrem

Špagety ze špagetové dýně se sýrem


Dalším oblíbeným druhem je špagetová dýně, jejíž vnitřek se po upečení rozdělí na vlákna, která připomínají slavné těstoviny.


Dýňová polévka

Dýňová polévka


Z dýní se velmi často vaří polévky. Barvou připomínají slunce a chutnají i malým dětem.


Dýňové lívanečky

Dýňové lívanečky


Lívanečky s dýní? Na podzim jasná volba! Vyzkoušejte netradiční, podzimní variantu snídaňového pokrmu.


Dýňová marmeláda

Dýňová marmeláda


I marmeládu lze z dýní uvařit. Díky koření má trochu nezvyklou, ale velmi zajímavou chuť.


Dýňový bramborák

Dýňový bramborák


Pro milovníky dýní je tu netradiční varianta tradičního pokrmu. Dýňový bramborák stojí za vyzkoušení!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Barvy podzimu na talíři. Vyzkoušejte dýňový cheesecake!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: barvy, podzimu, talíři., vyzkoušejte, dýňový, cheesecake!.
For Gastro 2022


×