Módní trendy v gastronomii
Stejně jako třeba v módním, nábytkářském nebo kosmetickém odvětví, se módní trendy mění téměř každý rok i v gastronomii. V letošním roce jsou velmi aktuální například foodtrucky, pastrami nebo taste waste.
Taste Waste neboli vaření beze zbytků je trend, při kterém se restaurace a domácnosti snaží zpracovávat suroviny komplexně, například z brambor a z mrkve se zpracovávají i slupky, apod.
Pastrami je zase delikatesa z libového hovězího hrudí nebo pupečního žebra. Maso se nakládá, dlouho peče, vaří na páře a nakonec udí. Příprava trvá několik dní, ale výsledek je vynikající. Maso je šťavnaté, voní po uzení. Krájí se na tenké plátky a hodí se hlavně do různých sendvičů. Velmi populární je v USA, ale i v Praze je podnik, kde si ho můžete už tři roky dopřát, na svačinu, k obědu i k večeři.
Foodtrucky, neboli jídlo z auta, jsou populární už delší dobu. Jedná se o motorové vozidlo vybavené vším, co je potřeba k přípravě, vaření a prodávání jídla. Rozmanitost pokrmů nebývá nijak velká, ale mohou být vyladěné chuťově a autentické svým vzhledem, což zvýší jejich atraktivitu. Další výhodou je cena, která díky nižším provozním nákladům bývá pro zákazníka příznivější, než při návštěvě restaurace.
Nejen nové trendy, ale i nové, nebo znovuobjevené suroviny se dostávají do popředí zájmu kuchařů. Poslední dobou to je například mořská řasa, kadeřávek, špalda, quinoa apod.
Často se stává, že některá z národních kuchyní je oblíbenější než jiné. Dlouho to byla italská kuchyně, teď se se do popředí zájmu dostala Asie a stoupá obliba kuchyně vietnamské nebo thajské. Ale i japonská nebo marocká kuchyně začíná být oblíbená. Tyto změny souvisí i s tím, že lidé se dnes snaží jíst zdravěji a například používat při přípravě jídla velké množství zeleniny a bylinek apod. Také je větší zájem o rýžové nudle, protože neobsahují lepek.
Stále je tu trend, a to i v některých restauracích, vařit z lokálních a sezónních surovin. Každý dobrý kuchař by měl vařit z kvalitních surovin. Místní zemědělci, pekaři nebo řezníci jsou více a více vyhledáváni jako dodavatelé. A nejen pro restaurace, ale i domácnosti raději nakupují kvalitní zeleninu a ovoce na farmářských trzích nebo od českých chovatelů masa a drůbeže.
Uvařit si dobré jídlo z kvalitních surovin a bez velkých zbytků je dobrý trend. A můžeme ho s úspěchem uplatňovat i doma ve svých kuchyních. Plýtvání jídlem bychom měli omezit co nejvíce. Je to přece i v našem zájmu.