V hlavní roli cukety: vyzkoušejte recept na netradiční přílohu!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vzhledem připomínají větší okurky, ale cukety jsou v příbuzenské vztahu s dýněmi. Cukety patří mezi oblíbenou letní zeleninu, která má v kuchyni široké využití. Dorůst mohou do nejrůznějších tvarů i barev, a protože je jejich chuť jemná, dají se dobře dochucovat a upravovat.

Cukety si můžete vychutnávat dušené, vařené, pečené, grilované i sterilované. Mladé plody některých druhů lze konzumovat i zasyrova. Většinou se však cukety před jídlem tepelně upravují.

Díky vysokému obsahu vody a nízkému obsahu sacharidů se jedná o zeleninu málo kalorickou, která navíc nezpůsobuje téměř žádné potravinové alergie. Díky tomu je bezpečná pro malé děti a vhodná i pro ty, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc.

Pěstování a sezona cuket

Jednoletá rostlina keřovitého vzhledu se pyšní velkými zelenými listy a žlutými květy. Plody cukety mají nejčastěji tmavě či světle zelenou barvu, existují i cukety žluté, bílé, oranžové či žíhané.


Cuketám se velmi daří zejména na kompostu, ale také ve vyšších truhlících, v pytlech se zeminou nebo na záhonu. Pěstování této zeleniny není nijak zvlášť náročné, a když cuketám dopřejete dostatečnou pravidelnou zálivku, odmění se vám bohatou úrodou plodů. Jejich sezona vrcholí v průběhu léta a vhodné je sbírat cukety menší, kolem 15- 20 cm. Mají výraznější chuť než přezrálé velké plody, a také nejsou tak vodnaté.  

Cukety v kuchyni

Způsobů, jak cukety zpracovat, je mnoho. Můžete je péct, dusit, smažit, grilovat, ale také konzervovat. Cukety lze přidat do základů těst či je použít jako příměs do masných pokrmů. Moučníky s cuketou jsou vláčné, stejně jako pečivo nebo třeba karbanátky, bramboráky či sekaná.

Recept na cuketovou rýži

Oblíbenou zeleninu lze použít také jako přílohu k masu. V kombinaci s rýží vytvoří cuketa šťavnatou přílohu, která se hodí jak k pečenému či grilovanému masu, tak k rybě. Cuketová rýže skvěle chutná v kombinaci například s tučnějším lososem. Vyzkoušejte tento jednoduchý svěží letní recept!

Budete potřebovat: 1 cibuli, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 menší zelenou cuketu, 125 g dlouhozrnné rýže, sůl, špetku mletého chilli, citronovou šťávu a kousek lososa.

Postup:

1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži, vše promícháme a krátce osmahneme. Do hrnce přilijeme 300 ml vody, přivedeme ji k varu, směs dochutíme solí. Teplotu snížíme, hrnec zakryjeme poklicí a rýži dusíme tak dlouho, dokud se veškerá voda nevypaří. Trvá to přibližně 20 minut.

2. Do horké rýže vmícháme umytou, nahrubo nastrouhanou cuketu a špetku chilli. Rýži promícháme a servírujeme s upečeným kouskem lososa, který dochutíme citronovou šťávou.

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky


Je libo vláčné, šťavnaté karbanátky? Pak do masa přidejte cuketu!


Cuketová pomazánka na topinky

Cuketová pomazánka na topinky


Z oblíbené letní zeleniny lze připravit i pikantní pomazánku, která se hodí například na topinky.


Cuketová bábovka

Cuketová bábovka


Přidat cuketu do sladkého těsta? Ano! Bábovka s cuketou už nikdy nebude "dusivá"!


Cuketový nákyp

Cuketový nákyp


Rychlý oběd či večeře - to je chutný cuketový nákyp, který se obejde bez masa.


Cuketový bramborák

Cuketový bramborák


I do těsta na bramboráky se hodí cuketa. Stačí ji nastrouhat a část brambor touto zeleninou nahradit.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k V hlavní roli cukety: vyzkoušejte recept na netradiční přílohu! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hlavní, roli, cukety:, vyzkoušejte, netradiční, přílohu!.
For Gastro 2022


×