Guacamole: zelená omáčka, kterou milují celebrity
Základ populárního zeleného dipu tvoří avokádo. O tom, že se jedná o potravinu velmi chutnou napovídá i fakt, že je avokádo plodem rostliny, která nese název hruškovec přelahodný. V kuchyni nás nejvíce zajímá jeho žlutá dužina. Co z něj připravit a proč avokádo zařadit do jídelníčku?
Původem je avokádo z Mexica a botanikové zařazují zelený plod hruškovitého tvaru mezi ovoce, i když jeho chuť není sladká. Cukru obsahuje opravdu jen mizivě, avšak je to plod bohatý na tuky a bílkoviny. Z nutričního hlediska je avokádo zajímavé i díky obsaženým minerálním látkám jako je hořčík, draslík, měď a nechybí v něm ani vitamíny. Kdo se vyhýbá masu, měl by právě na toto ovoce zařadit do jídelníčku.
Oblíbená pochoutka hvězd
Některé světové celebrity jsou avokádem doslova posedlé a mažou si ho nejen na chleba, ale také na obličej. Například americká zpěvačka Miley Cyrus vyznala na sociálních sítích avokádu lásku a nechala si ho vytetovat na levé předloktí. Také módní guru Victoria Beckham fandí avokádu a přiznala, že je to její nejoblíbenější ovoce nejen v kuchyni, ale také jako kosmetický produkt.
Avokádo v historii
Asi nejpopulárnějším pokrmem z avokáda je zelený dip guacamole. Historie této chutné omáčky sahá až někam k říši Aztéků, u nichž byla dužina z avokáda smíchaná s dalšími ingrediencemi tzv. "ahuaca-mulli“ velmi populární.
Původně omáčka obsahovala avokádo, rajčata a chilli. Oblíbili si ji i Španělé, kteří začali recept obměňovat a nakonec mu dali i jméno. Původní název "ahuaca-mulli“ se jim těžko vyslovoval, a tak vzniklo quacamole.
Recept na guacamole
Předpisů na to, jak populární zelenou omáčku vyrobit, jsou stovky. Občas se však vyplatí držet se pravidla že méně, je někdy více. Quacamole lze použít jako omáčku do burgerů, jako dip ke kukuřičným chipsům i jako pomazánku na pečivo. Tak se pusťte do toho!
Jak na guacamole?
Potřebujete: 3 zralá avokáda, 1 rajče, 1 červenou chilli papričku, 1 menší červenou cibuli, 1 – 2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, sůl
Postup: avokádo rozpůlíme, nůž zasekneme do pecky a vyndáme ji. Lžící vydlabeme dužinu, kterou vložíme do hlubokého talíře a vidličkou ji rozmačkáme. Z rajčete vydlabeme vnitřek a zbylou dužinu nakrájíme na velmi malé kostičky, které přidáme k avokádu. Ke směsi přimícháme nakrájenou chilli papričku, najemno pokrájenou cibuli, citronovou či limetkovou šťávu a sůl. Vše promícháme a ihned podáváme.
Tip: dip můžeme skladovat i pár dní v lednici. Musí však být hermeticky uzavřený, protože avokádo na vzduchu černá. A pozor - nedávejte ho mlsat mazlíčkům! Avokádo obsahuje látku persin, která je pro zvířata jedovatá.
Pomazánka s avokádem
Velmi chutná je také pomazánka z avokáda. Když ji namažete na celozrnné pečivo, dostanete pořádný příděl energie.
Kalifornský salát s avokádem
V Americe je populární nejen dip z avokáda, ale ovoce se dá přidat i do zeleninových salátů.
Kuře s avokádem
Ovoce avokádo lze kombinovat i s nejrůznějšími druhy mas. S kuřecím mu to velmi dobře ladí.