Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jedno je jisté, ořechy jsou už ze své podstaty velmi zdravé. Protože jsou to vlastně semena, která jsou určena k rozmnožování daného rostlinného druhu, obsahují látky pro bezpečný růst mladé rostliny, takže každý ořech je velkou zásobárnou důležitých živin, jako jsou bílkoviny, minerály, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny apod. To vše je pro náš organizmus vítaným a důležitým přínosem.

Jenže tím se také z ořechů stávají malé kalorické bomby. Musíme si bohužel přiznat, že zdravé potraviny nemusí být vždy dietní. Zdravé jsou ty, které obsahují všechny důležité živiny, jako jsou vitamíny, minerály atd., dietní zase ty, které obsahují co nejméně cukru, tuku apod. A ořechy rozhodně dietní nejsou. To ale neznamená, že je nemůžeme konzumovat při dietě. Jen si musíme dávat pozor na druhy a také na množství. Nejvíce kalorické jsou pekanové ořechy, piniové oříšky a makadamové ořechy. Naopak nejméně kalorií mají kešu ořechy a pistácie.

Vědci při jedné z největších studií týkajících se stravování zjistili, že lidé, kteří pravidelně konzumují ořechy, mnohem méně často umírají na srdeční a respirační choroby, a také na rakovinu. Pravidelná konzumace ořechů napomáhá regulaci trávení, upravuje hladinu cholesterolu, je prospěšná pro naše srdce i kosti.

Samozřejmě ale, všeho s mírou, také ořechy bychom měli konzumovat jen v přiměřeném množství. Některé studie uvádí doporučenou denní dávku.


Také je důležité jaké ořechy jíme. Každý druh dodává našemu tělu trochu jiné živiny, jejich nutriční hodnoty se totiž liší. Z tohoto důvodu je nejlepší konzumovat raději směs různých druhů. Takovou směs si můžeme namíchat sami podle vlastní chuti a potřeby, ale mnoho specializovaných prodejen tento hotový mix už nabízí.

Většinou upřednostňujeme ořechy solené, pražené nebo dokonce polité polevami. Tyto ořechy nám možná více chutnají, ale přidaný obsah soli, cukru a pražení nám zase příliš neprospívá. Takže v naší směsi bychom si i na tohle měli dát pozor.

Kromě toho bychom měli mít na paměti, že para ořechy, které vynikají svou jemnou máslovou chutí, obsahují hodně selenu, který je pro náš organizmus ve větším množství toxický. Proto bychom neměli sníst více než 2 para ořechy denně.

Někteří nutriční poradci také preferují namáčení ořechů do vlažné vody před konzumací. Zlepšuje se tak jejich stravitelnost a zvyšuje se využitelnost vitamínů, minerálních látek a enzymů. A pokud je pak použijeme například při pečení, jejich chuť je výrazně lepší.

Takže si dopřejme alespoň občas a v přiměřeném množství směs z mandlí, vlašských, burských, pekanových, para, kešu, lískových, makadamových, pistáciových nebo piniovýchíšků, a nejen že si pochutnáme, ale uděláme něco dobrého i pro svoje zdraví.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Proč jsou ořechy zdravé a na co bychom si měli dávat při jejich konzumaci pozor, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: proč, jsou, ořechy, zdravé, bychom, měli, dávat, při, jejich, konzumaci, pozor.

Kde najít informace



×