Průvodce dýněmi a co z nich připravit. Sezóna této zeleniny právě vrcholí!
Na podzim se příroda začne barvit do tónů žluté, oranžové a podobné odstíny zdobí také sezónní zeleninu - dýně. Jejich sklizeň probíhá už od konce srpna a pokračuje v září. Vrchol dýňové sezóny představuje dušičkový měsíc říjen, kdy se tato zelenina používá nejen v kuchyni, ale také k dekoraci příbytků, v podobě dlabaných luceren.
Semínka této na pohled efektní zeleniny, dopravili do Španělska mořeplavci z dob Kolumbových a pěstování dýni se zde brzy uchytilo. Jedná se totiž o celkem nenáročný druh jednoletých rostlin, kterým se dobře daří například na kompostu a jejichž úroda bývá dosti hojná. Do našich končin se dýně dostaly pravděpodobně s tureckými nájezdníky a dnes už známe, kromě klasických dýní na kompot, mnoho dalších, zajímavých druhů.
Podzimní krásky v kuchyni
Tykev, jak se dýni také přezdívá, se pěstuje v okrasné i užitkové variantě. V kuchyni najdou uplatnění například dýně hokkaido, máslové, muškátové, značné oblibě se těší i dýně špagetové. K jaké úpravě se jednotlivé druhy hodí? Napoví náš průvodce, níže.
Hokkaido
Patří asi k nejpopulárnějším druhům této zeleniny. Proč? Skvěle chutná, ale hlavně se nemusí loupat! Dýně hokkaido je menšího vzrůstu a stačí ji umýt, rozkrojit, zbavit jader a pak připravit například velmi chutnou polévku. Hokkaido se dobře hodí také na pečení, k výrobě kompotů a zužitkuje se i v syrovém stavu, například nastrouhaná jako přísada do cheesecaku.
Máslová dýně
Tvarem připomíná hrušku a její slupka má méně výraznou, trochu našedlou barvu. Zato když se rozkrojí, překvapí sytě žlutou dužinou. Chuť této zeleniny je mírně oříšková a není třeba ji nijak složitě dochucovat. Máslová dýně se hodí k pečení, restování, k přípravě pyré, polévek i do rizota. Dýni lze také naplnit, například ochuceným mletým masem a zapéct v troubě.
Špagetová dýně
Název špagetová nenese jen tak náhodou. Žluto-oranžovou slupku také není nutné loupat, podobně jako u varianty hokkaido, a dužina této dýně vzhledem připomíná vlákna. Zelenina se vaří nejlépe vcelku, nebo peče rozkrojená a vlákna se při tepelné úpravě sama oddělují. Směle jimi můžeme nahradit klasické těstoviny - špagety a dýně je vhodná také pro zapékání.
Muškátová dýně
Její pěstování není u nás příliš rozvinuté, protože je tento druh náchylnější na teplo. Přesto lze dýni, která může dorůst do značných rozměrů, zakoupit v obchodech nebo na vybraných farmách. Z muškátové tykve jsou skvělé polévky, pyré, velmi chutná je i zapečená, a díky většímu vzrůstu se hodí i k vydlabávání halloweenských dýní.
Špagety ze špagetové dýně se sýrem
Skvělá a hlavně zdravější alternativa pšeničných špaget. Vyzkoušejte kouzlo špagetové dýně!
Dýňová polévka s červenou čočkou
K její přípravě se ideálně hodí dýně hokkaido a čočka dodá pokrmu bílkoviny. Velmi chutná, podzimní polévka.
Dýňový cheesecake
Netradiční varianta tradičního moučníku. Dýňový cheesecake je vláčný a velmi lahodný.
Dýňové lívanečky
Také do těsta na lívanečky lze přidat dýni. Získají tím nejen na barvě, ale i na chuti.