Melouny na scéně. Které dobroty z nich připravit?
K teplému počasí melouny prostě patří! Ne nadarmo vychází jejich hlavní sezona právě na letní měsíce. Kulaté tykve se sladkou dužinou jsou však v obchodech k dostání téměř po celý rok. Nyní nalezneme v nabídce supermarketů především melouny bez pecek, které jsou sice menší, ale bývají sladké. Jaké dobroty z nich připravit?
Melouny jsou zdrojem osvěžení v teplých dnech, navíc obsahují látky, které ocení naše zdraví. V kulatých melounech se skrývá zásobárna vitamínu C, obsahují také vitamín A, biotin, draslík či měď. Konzumací melounů prospějeme kostem, zvýšíme si imunitu, a také přirozeně odvodníme organismus. Více než 90% melounu totiž tvoří voda.
Z červené dužiny bezpeckových melounů lze připravit nejen chutné drinky, ale můžeme ji zakomponovat i do salátů a dezertů. Nechte se inspirovat!
1. Nápoj, který osvěží i zasytí - melounové smoothie
Ideální drink pro teplé jarní i letní dny. Smoothie s melounem a banánem krásně ovocně voní a zároveň zasytí. Může proto suplovat dopolední svačinku.
Pro jeden nápoj potřebujete: 1 banán, 1 širší měsíček melounu
Postup: z melounu vykrojíme dužinu. Banán i meloun pokrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru, přidáme vodu a vše rozmixujeme.
Tip: banány můžeme nahradit jahodami
2. Voňavý salát s ovocem a fetou
Kombinace sladkého ovoce a slaného ovčího nebo kozího sýru je výtečná.
Potřebujete: 1 menší meloun, 1 salátovou okurku, 30 g nesolených pistáciových jader, 150 g sýru feta, 4 lžíce světlého balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje, čerstvou mátu, pepř, sůl a světlou bagetu
Postup: ovoce očistíme, nakrájíme na kostky a nasypeme do mísy. Přidáme na kostky nakrájenou fetu. V misce smícháme ocet, olej, pepř a sůl. Zálivkou salát přelijeme a ozdobíme ho nasekanými lístky máty a pistáciovými jádry. Podáváme s nakrájenou bagetkou.
3. Zabalte to s melounem. Do tortilly!
Pšeničné placky tortilly jsou velmi všestranné. Dají se použít na mnoho způsobů a zabalit do nich lze slané i sladké ingredience. V tomto receptu vytvoří "kabátek" červenému melounu a kuřecímu masu.
Potřebujete: kus červeného melounu (asi ¼ menší odrůdy), 1 kuřecí prso, 1 rajče, 2 tortilly, jarní cibulku,1 lžíci grilovacího koření bez soli, sůl, pepř, čerstvý koriandr, 1 lžíci oleje + pro naložení
Postup: na oleji osmahneme na proužky nakrájené kuřecí maso, které jsme předem osolili a naložili do směsi oleje a koření. V míse smícháme nakrájenou dužinu melounu, na menší kousky nakrájená rajčata, jarní cibulku a nasekaný koriandr. Tortillu naplníme salátem, masem a přeložíme ji.

Osvěžující melounová limonáda
Doplnit tekutiny a zároveň si pochutnat? Melounová limonáda je jasnou volbou!

Středomořský melounový salát s medovou zálivkou
V létě se hodí přidat do salátů i ovoce. Pokrm krásně ochutí i ovoní.

Super rychlá melounová tříšť
Zapomeňte na zmrzlinu a vyrobte si melounovou tříšť. Báječné letní osvěžení!