Domácí dochucovadla: tipy, jak vyrobit vlastní bujonovou kostku
V soutěžích o vaření bývá bujonová kostka často zakázanou ingrediencí. To ale neplatí pro pastu plnou chuti vlastní výroby. Ta dokáže udělat s polévkami i omáčkami divy, a když je domácí, je kouzlo dochucování pokrmů o to lepší. Ať už použijete vyrobený bujon pro svou potřebu nebo jako dárek pro kamarády, vytvořit si zeleninovou dochucovací pastu doma, je prostě dobrý nápad.
Kdo chce jíst zdravě, řeší i otázku konzervantů v potravinách a to je zejména u bujonových kostek ožehavé téma. Ne však u domácí varianty, která je vyrobena bez přídavných látek, jen ze základních ingrediencí. Vytvořenou pastu lze nakrájet na kostky, zabalit do alobalu a uchovat v chladničce nebo mrazničce. Lze ji také naplnit do tvořítek na led. Takto zmrazená kostka se velmi snadno používá a je vždy poruce.
Využijte sezónní zeleninu
Připravit si toto dochucovadlo do zásoby, je nejvýhodnější zejména na konci léta, kdy je zelenina výhodně k dostání. Složení pasty lze také upravovat podle toho, co nám nejvíce chutná a podle toho volit ingredience. Vyšší obsah soli funguje jako konzervant, a díky tomu je pasta odolnější a vydrží déle "jedlá".
Co je třeba pro výrobu zeleninové ochucovací pasty:
200 g řapíkatého celeru
250 g mrkve
150 g cukety
100 g cibule
1 stroužek česneku
100 g rajčat
50 g parmezánu
50 g hub
čerstvé bylinky (bazalka, oregano, rozmarýn)
hrst čerstvé petrželky
120 g hrubé soli
30 g vody nebo suchého bílého vína
1 lžíce olivového oleje
Parmezán rozmixujeme v mixéru nebo sekáčku, a pak ho odložíme stranou. Do přístroje poté nasypeme stroužek česneku, očištěný a nadrobno pokrájený celer, na kousky nakrájenou mrkev, cuketu, na čtvrtiny cibuli, rozpůlená rajčata, houby (nejlépe čerstvé, ale když nejsou, tak sušené), bylinky a vše rozmixujeme.
Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme nasekanou směs, víno nebo vodu a za občasného míchání ji dusíme. Po patnácti minutách přidáme sůl a vše opět dusíme tak dlouho, dokud se nevypaří uvolněná přebytečná tekutina.
Do hmoty přimícháme parmezán, necháme krátce vychladnout, a poté ji ještě jednou rozmixujeme. Hotovou pastu plníme do tvořítek na led a vychladlou uchováváme v lednici nebo mrazáku. Pastu lze také natřít na pečící papír do tvaru obdélníku, pak nařezat na čtverečky, a ty zabalit do alobalu nebo potravinové fólie. Bujon se dá také naplnit do sterilních skleniček a zavíčkovat. V chladu vydrží pasta čerstvá i několik měsíců.
Omáčka na špagety
Pár lžiček dochucovací pasty rozehřáté na pánvi, je skvělý základ i pro omáčku na těstoviny.
Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky
Spousta zeleniny a nachýchaných knedlíčků, které voní po bylinkách. Snadný a lehký oběd pro všechny.
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolice je nabitá vitamíny, minerály a upravit se dá na spoustu způsobů. Krémová polévka z této zeleniny nejen zasytí, ale dodá i sílu.