Smrkové výhonky
Kouzlu bylinek podlehl snad každý. Zelené konce větviček, které se objevují na jaře na jehličnanech a jsou plné tělu prospěšných silic, jsou doslova pokladem.
V lidovém léčitelství jsou známé léčivé síly mladých smrkových výhonků, které obsahují terpentýnovou silici. Právě ta může pomáhat rozpouštět hleny, celkově uvolňovat dýchací cesty, podporovat vykašlávání, tišit bolesti kloubů, svalů a celkově posilovat organismus.
Jehličí také působí antibakteriálně a ve staré medicíně se používalo k ošetřování ran. Naše babičky doporučují z mladých větviček udělat sirup, čaj, med, zavařeninu i lázeň. Čaj skvěle pomáhá proti zánětům dásní, koupel z mladých smrkových výhonků může překonat problém s nespavostí.
Sbírejte do konce května
To je ta pravá sezóna na jarní procházku spojenou se sběrem mladých smrkových výhonků. Neměli byste sbírat výhonky delší než pět centimetrů, právě ty obsahují éterické oleje a minerální soli v té největší koncentraci. Smrkové výhonky doporučujeme sbírat v lese, mimo blízkost pozemní komunikace.
Mějte také na paměti, že sbíráme dary přírody a je vhodné sbírat maximálně deset výhonků na jednom stromě, nechceme strom příliš zatížit. Pro sběr smrkových výhonků je ideální proutěný košík, anebo papírový pytlík, nikdy nesbírejte výhonky do igelitových tašek a sáčků.
Příprava domácího sirupu
Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a kuchyňskou papírovou utěrkou je jemně osušte. Připravíme si zavařovací sklenici, kterou je potřeba sterilizovat (převařením a vytřením alkoholem), zabráníme tak tvorbě plísně. Na dno sklenice naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.
Výhonky zasypte přibližně centimetrovou vrstvou třtinového cukru, na kterou položíte dvě kolečka citrónu i s kůrou (je vhodný chemicky neošetřený citrón). Takto vrstvíme, dokud není sklenice plná. Poslední vrstva by měl být cukr. Sklenici uzavřete a nechte ji zhruba dva až tři týdny louhovat, na slunném místě, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Hotový sirup sceďte přes sítko a skladujte ve sterilizované sklenici nejlépe v lednici.
Hotový výluh je možné užívat preventivně, tak i ve chvíli, kdy vás trápí zmiňované neduhy. Je vhodný také pro děti, které jeho chuť milují.

Smažené tofu s japonskou omáčkou ponzu
Tofu připravené originálním způsobem. Je to japonská dobrota, která zachutná snad každému.

Domácí meduňkový sirup
Domácí meduňkový sirup je výborný na kašel. A také se nám po něm bude lépe usínat.

Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí
Pampelišky už jsou všude kolek nás. Udělejte si doma pampeliškový med.

Pečený losos s brambory
Pečený losos s brambory a zelenými fazolkami připravíme velmi jednoduše v troubě v jednom pekáči.

Medový koktejl
Spojením všech přísad vznikne lahodný alkoholický nápoj ,který bude chutnat vám i vašim hostům.

Uzený losos s citrusovou zálivkou
Uzený losos s citrusovou zálivkou je snadný a rychlý recept na předkrm.

Kapustičky se slaninou
Kapustičky se slaninou mohou být výbornou přílohou k pečeným masům nebo steakům.