Méně používané druhy ovoce
Karambola nebo Kumquaty
V tradiční české kuchyni se používají druhy ovoce, které pocházejí z České republiky. Jedná se o jablka, hrušky, švestky, meruňky, rybíz, maliny, angrešt, borůvky, třešně, aj. Později se k nám dostaly citrusy, které jsou již běžnou součástí našeho jídelníčku. Jedná se o pomeranče, grapefruity, mandarinky, limetky, citróny, dále k nám byly dovezeny banány, na které se stávaly dlouhé fronty. Oblíbili jsme si i kiwi, různé druhy melounů a nektarinky. Existuje však několik druhů ovoce, které se na pultech objeví jen někdy a druhy, které jsou méně obvyklé. Představme si některé z nich.
Kumquaty
Tento druh ovoce pochází z Číny. Kumquaty jsou o málo větší než olivy a jedí se i se slupkou, která je sladká. Naopak dužina je mírně nahořklá a má dost zrníček. Je šťavnatá, a proto je velice dobrá do ovocných salátů. Dají se z nich připravovat i džemy.
Karambola
Ta má domov v jihovýchodní Asii, ale najdeme ji i v Jižní Americe. Určitě jí znáte, jelikož na příčném řezu vypadá jako pěticípá hvězdice a používá se dost často na ozdobu různých sladkých pokrmů. Karambola má svěží, sladkokyselou chuť. Někdy se používá i k doplnění masových pokrmů či ryb.
Papája
Papája už je dnes běžně k dostání v sušené podobě. Pochází ze Střední Ameriky a nazývá se také stromový meloun. Je to velká bobule, která má uvnitř množství velkých černých semen. Dužina je pak oranžová, velice sladká a voňavá. Je velice dobrá podávaná chlazená a pokapaná citrónem či limetkou.
Mučenka nebo-li maracuja
Země původu je Brazílie a jedná se o plod liány. Zralé ovoce má vráščitou slupku a obsahuje mnoho semen. Dužina je šťavnatá a sladká. Maracuja se používá do zmrzlin, jogurtů, na zdobení desertů a moučníků.
Kaki
Kaki už je také běžně k sehnání v našich potravinových řetězcích. Věděli jste, že se mu také říká tomel, churma nebo persimon? Tento plod je oranžový, velikostně jako rajče. Dost často se kaki prodává nezralé a není chutné. Zralý plod je měkký a sladký.