Kysané zelí jako vitamínová bomba. Vyzkoušejte tyto recepty!
Kvašené potraviny se po letech v ústraní opět vrátili na náš jídelníček, a to je moc dobře. Receptů na tzv. pickles je nepřeberné množství, ale asi nejznámější a nejpopulárnější kvašenou zeleninou u nás stále zůstává kysané zelí.
Zelí jako cenný zdroj vitamínů
Naložené krouhané zelí po staletí dodávalo vitamíny nejen námořníkům, ale zvyšovalo imunitu i běžným obyvatelům. Kvašením neboli fermentací se zvyšuje trvanlivost zelí, a díky tomuto procesu zelenina získá navíc další, zdraví prospěšné látky a vlastnosti. Kromě vysokého obsahu vitamínu C, který tato oblíbená potravina obsahuje, dodá kysané zelí tělu také minerální látky, podpoří střevní mikroflóru a zažívání.
Proces kvašení přitom není nic nového. Jako skvělý způsob konzervace ho znali už před naším letopočtem a osvědčená metoda přetrvala dodnes. Fermentace zelí, které vzniká procesem mléčného kvašení, funguje v těle jako kartáč na střeva, organismus zásobí vitamíny, neobsahuje téměř žádný tuk a jen velmi málo kalorií. Zejména v zimním období roku je proto zelí snadným a levným způsobem jak podpořit imunitu.
3 recepty s kysaným zelím pro imunitu i plné břicho
Flíčky se zelím
Tento recept je populární zejména u našich východních sousedů. Na Slovensku se pokrm připravuje se slaninou, to Maďarům úplně stačí vegetariánská, bezmasá varianta.
Potřebujete: kysané zelí, těstoviny - fleky, cibuli, anglickou slaninu, tuk, pepř, sůl
Postup: těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme a odložíme stranou. Na pánvi rozpálíme olej a nejprve na něm osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, poté i najemno nasekanou cibuli. Do směsi přisypeme scezené, pokrájené zelí, promícháme, dochutíme pepřem, případně i solí a nakonec smícháme s uvařenými těstovinami.
Brambory zapečené s kysaným zelím
Tento recept se obejde bez masa, proto bude sympatický i lidem, kteří se stravují vegetariánsky. Zapečené brambory jsou v našich končinách dost populární, tak vyzkoušejte tuto bezmasou variantu. Určitě vás také nadchne.
Potřebujete: kysané zelí, cibuli, máslo, sůl, pepř, 2 lžíce medu, 800 g uvařených brambor, 300 ml smetany 31-33%, muškátový oříšek, 250 ml zeleninového vývaru, bobkový list
Postup: cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na pánvi na trošce tuku. Přidáme okapané a pokrájené zelí, které dochutíme pepřem a lžící medu. Vše krátce orestujeme, pak zelí zalijeme 150 ml vývaru, vložíme bobkový list a směs dusíme přibližně čtvrt hodiny, dokud se tekutina nevypaří. Zelí dochutíme zbytkem medu, solí, pepřem a rozvrstvíme ho na dno zapékací nádoby.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které položíme na zelí. Smetanu a zbytek vývaru přivedeme k varu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vlijeme ji do zapékací nádoby. Pokrm pečeme při 210°C asi 45 -50 minut, dokud povrch brambor nezezlátne.
Zelňačka
Tato polévka je jako stvořená pro chladné zimní dny. Krásně zahřeje břicho a ještě podpoří imunitu. U slovenských sousedů se zelnica podává jako jeden ze štědrovečerních chodů.
Potřebujete: sádlo, kysané zelí, cibuli, červenou papriku – dle preferencí sladkou nebo pálivou, 2 lžíce hladké mouky, máslo, drcený kmín, klobásu
Postup: v rozehřátém sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme koření, pokrájené, scezené zelí a směs pár minut a za stálého míchání restujeme. Základ zalijeme vodou, osolíme a zelí vaříme doměkka. Mezitím připravíme v rendlíku z másla a mouky jíšku, kterou polévku zahustíme. Klobásu nakrájíme na kolečka, opečeme ji na pánvi, přidáme do polévky a krátce prohřejeme.

Kysané zelí s červenou řepou
Zelí lze doplnit o další zeleninu, například zdraví prospěšnou červenou řepu, která dodá barvu i chuť.

Polévka z kysaného zelí se slaninou
Zelňačka k zimnímu období prostě patří. Horká a sytá polévka udělá dobře zažívání a zahřeje i na duši.

Salát z kysaného zelí, jablek a křenu
Tuhle vitamínovou bombu v zimě určitě vyzkoušejte! Výtečný salát, který podpoří vaše zdraví.

Zelňačka z kysaného zelí se slaninou
A další varianta oblíbené polévky. Nejlépe chutná druhý den, když je trochu uleželá.