8 tipů jak si poradit s přesoleným jídlem v kuchyni

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

I zkušené hospodyňce se občas něco nepovede a konkrétně práce se solí bývá hodně ošemetná. V lepším případě je jídlo málo...

I zkušené hospodyňce se občas něco nepovede a konkrétně práce se solí bývá hodně ošemetná. V lepším případě je jídlo málo slané, ale když má kuchařka tzv. těžkou ruku, tak se může stát, že je přesolené. Takový pokrm je často nepoživatelný, ale není ho třeba hned splachovat do záchodu. Existuje totiž pár triků, které dokáží přebytečnou slanost z jídla vytáhnout. Které to jsou? 

U našich německých sousedů se říká, že pokud je polévka přesolená, je kuchařka zamilovaná. To sice zní romanticky, ale po takovém předkrmu asi nikdo netouží. Naštěstí existují osvědčené rady, jak si s přebytkem soli v jídle poradit. 

Tipy jak napravit slanou pohromu v kuchyni: 

1) Ředit - pokud má přesolená omáčka či polévka hustší konzistenci, lze ji naředit vodou. Tím se chuť soli zjemní. Hospodyňky, které mají čas, mohou zkusit uvařit další várku stejného jídla, tentokrát bez soli a pak obě dávky smíchat dohromady, provařit a dle potřeby dochutit. 

2) Brambory - sůl z polévek a omáček dokáží vytáhnout také brambory nakrájené na kolečka. Pár brambor vhodíme do pokrmu, 10 - 15 minut povaříme, poté vytáhneme a vyhodíme. Podobně to funguje také s mrkví či chlebem


3) Vaječné bílky - přesolený vývar je opravdová pohroma v kuchyni, protože jeho příprava je časově dost náročná. Než se rozhodnete oblíbenou polévku zlikvidovat, zkuste do ní přidat 3 - 4 bílky. Jakmile se srazí, vytáhněte je z hrnce a vývar přeceďte. Pokud je pokrm příliš slaný, lze tuto metodu kombinovat i s bramborami, viz. odstavec výše, které přijdou na řadu jako první a po nich bílky. 

4) Med - také lžička medu dokáže zachránit přesolené jídlo. Ale pozor, aby pokrm nakonec nebyl příliš sladký. Pokud se tak stane, přidáme pár kapek citronové šťávy, která sladkost zneutralizuje. 

5) Vlhká utěrka - čistou látkovou utěrku navlhčíme a přikryjeme s ní vršek hrnce. Sůl se bude vypařovat, pára bude stoupat vzhůru a sůl se zachytí na látce. 

6) Sušené švestky - i tento druh sušeného ovoce do sebe dokáže natáhnout sůl. Do jídla vhodíme 3 - 4 švestky a před podáváním pokrmu je nezapomeneme vyndat. 

7) Mléko - přesolené uzené maso se nedá jíst. Co s tím? Stačí ho na půl hodiny ponořit do mléka a bude z něj opět lahůdka. 

8) Vodní lázeň - máte chuť na šopský salát, ale balkánský sýr je příliš slaný? Ještě předtím, než začnete salát připravovat, ponořte sýr do misky z vodou. Stačí dvacet minut a přebytečná sůl se do vody vyluhuje. 



Steak s pečenými brambory

Steak s pečenými brambory


Hovězí maso na steak je velká lahůdka. Lze ho nasolit předem, ale ochutit se dá také až po tepelné úpravě.


Slaný koláč s houbami a kuřecím masem

Slaný koláč s houbami a kuřecím masem


Houby a maso jsou skvěle dohromady. Zapečené v koláči chutnají skvěle a pokrm je výtečný i studený.


Hovězí vývar

Hovězí vývar


Klasika české kuchyně, to je hovězí vývar. Pokud je přesolený, přidejte vaječné bílky a náprava je zaručena.


Znojemská omáčka

Znojemská omáčka


Kyselé okurky dodají omáčce zajímavou chuť. Znojemská omáčka se hodí zejména k hovězímu nebo vepřovému masu.


Omeleta s letní zeleninou

Omeleta s letní zeleninou


Vaječná omeleta se sezónní zeleninou je ideální snídaně nebo svačina.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 8 tipů jak si poradit s přesoleným jídlem v kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: tipů, jak, poradit, přesoleným, jídlem, kuchyni.


×