Jak se peče pro celiaky, alergiky a ty, co prostě “jen“ nesnáší lepek? Musíte znát pár základních pravidel.
Protože lepek je důležitá součást některých obilovin, je nutné při vaření a pečení používat jiné druhy mouky, ty, co lepek neobsahují. Není jich málo, ale důležité je mít na paměti, že bezlepkové mouky se chovají jinak, než mouky s lepkem. Těsto z bezlepkové mouky totiž není tak pružné a hůře se s ním pracuje. Abychom zaručili jeho lepší pružnost,soudržnost a vláčnost, přidáváme někdy do těsta další přísady jako je například psyllium nebo xanthan.
K pečení bez lepku můžeme používat mouky jednodruhové, z přirozeně bezlepkových surovin, což je například, rýže, pohanka, kukuřice, mandle apod. Snadnější pečení je ale ze směsí z těchto druhů mouky, můžeme je koupit i hotové v obchodech, nebo si je doma smícháme sami. V obchodech dostaneme i směsi smíchané a určené přímo k pečení určitých druhů cukroví, nebo chleba, koláčů apod.
S těstem z bezlepkové mouky je nutné naučit se pracovat, mít třeba na paměti že nelze použít klasický recept a jen nahradit pšeničnou nebo žitnou mouku moukou bezlepkovou. Například savost bezlepkové mouky je úplně jiná a tak se musí lišit poměr ostatních ingrediencí. Naštěstí je spousta bezlepkových kuchařek a spousta osvědčených a vyzkoušených receptů, které nám pomohou v začátcích.
Některé druhy bezlepkové mouky a jejich použití:
Rýžová mouka:
Je jemná, obsahuje hodnotné bílkoviny, hodí se k přípravě kaší, palačinek, k zahušťování omáček apod.
Mandlová mouka:
Lehce nasládlá, bohatá na minerály, antioxidanty a vitamíny. Hodí se na sladké pečení, přípravu krémů i zahušťování omáček.
Kokosová mouka:
Pro svou lehkou stravitelnost se hodí při dietách, je vhodná i pro vegany a vegetariány. Obsahuje velké množství proteinů a je trochu nasládlá, můžeme ji použít při vaření i pečení.
Pohanková mouka:
Hodí s k přípravě bábovek, koláčů, cukroví. Je velmi bohatá na minerály a vlákninu, prospívá kardiovaskulárnímu systému.
Cizrnová mouka:
Obsahuje množství bílkovin, je bohatá na železo a kyselinu listovou. Je oblíbená vegany a vegetariány. Hodí se k pečení, vaření, zahušťování omáček i polévek.
Jáhlová mouka:
Je velmi bohatá na draslík, hořčík, fosfor, měď, zinek a další minerály. Také obsahuje velké množství vlákniny. Hodí se k přípravě lívanců, kaší, k pečení.
Lněná mouka:
Je účinná při podpoře trávení, používá se hodně k zahušťování polévek, jogurtů, omáček, hodí se i pro pečení a vaření.
Také je spousta dalších druhů mouky, které se hodí hlavně do směsí. Je to například mouka ostropestřcová, čiroková, amarantová, čočková, hrachová a další.
Začínáte-li s vařením bez lepku, je dobré začít používat hotové směsi. Postupně se pak naučíte, jak pracovat s jednodruhovými moukami a vychytáte si i přípravu vlastních směsí. A vždycky najdete mnoho vyzkoušených a osvědčených receptů, kdy si při jejich dodržení můžete být jisti dobrým výsledkem.