Tibi krystaly: vyrobí domácí vodní kefír. Nápoj, který pročistí tělo a zvýší imunitu
Vodní kefír je velmi chutnou a zdravou variantou sladkých limonád. K jeho výrobě se používají tibi krystalky, kterým se někdy také říká japonské mořské krystaly. Tyto drobné, poměrně měkké a zrníčkům podobné krystalky toho umí spoustu a nápoj z nich připravený dodá tělu energii i zvýší jeho obranyschopnost.
Podobně jako ostatní produkty vytvořené fermentací tedy kvašením, vzniká i vodní kefír na základě symbiózy bakterií a kvasinek. Tibi krystaly mohou být velké 2 až 20 mm a k životu je probudí voda s cukrem. Právě cukr pro ně funguje jako potrava a při jeho zpracování vzniká oxid uhličitý, který věnuje tekutině lehkou perlivost. Výsledkem je příjemně nakyslý nápoj, méně sladký než limonáda a trochu nahořklý jako tonik.
Multitalent
Důvodů proč si vyrobit vodní kefír je hned několik. V letních měsících poskytne skvělé osvěžení, ale to není vše, co tento nápoj umí. Je velmi prospěšný i pro fungování našeho organismu, a to hned několika způsoby.
Fermentací vzniklý osvěžující drink je hotový poklad pro naše tělo. Obsahuje totiž enzymy a živé mikroorganismy, které osidlují střeva a pomáhají zlepšit naše zažívání, což se pozitivně odrazí i na obranyschopnosti těla.
Nápoj je bohatý také na minerály jako vápník, jehož vlastnosti ocení zejména kosti, a také draslík, prospěšný pro fungování srdce. Vodní kefír se nenechá zahanbit ani co do obsahu vitamínů. Naleznete v něm vitamíny B, podporující látkovou výměnu a posilující nervový systém, vitamín C pro imunitu a K důležitý pro srážlivost krve.
Fermentace je legrace
Výroba domácího vodního kefíru není žádná věda a pozorovat tibi krystalky při práci může být dokonce i zábava. Co je pro výrobu perlivého fermentovaného nápoje třeba?
1 velká sklenice (například od okurek)
750 ml vody
30 g tibi krystalů
60 g cukru
30 g sušeného nesířeného ovoce (datle, fíky, rozinky, meruňky…)
1 - 2 kolečka bio citronu
Cukr necháme rozpustit ve vodě. Aby byl proces rychlejší, lze část vody zahřát a sladidlo v ní rozpustit a pak ji přilít ke zbytku vody. Tekutina tak bude mít pokojovou teplotu, která je pro přípravu kefíru ideální.
Nyní přichází na řadu tibi krystaly, které nasypeme do sklenice s vodou. Pak přidáme sušené nesířené ovoce. To obohatí nápoj o dusík a zároveň dodá více chuti. Nakonec ponoříme do tekutiny plátky citronu, které nápoj dezinfikují od nežádoucích bakterií, a také ho lehce okyselí. Lahev uzavřeme víčkem, ale pozor! Víčko nesmí být utažené, aby mohl oxid uhličitý ven.
Sklenici skladujeme při pokojové teplotě a za 1 - 3 dny máme hotový kefír. Před podáváním ho přecedíme přes plastové sítko a můžeme nalévat do skleniček. V sítku zachycené tibi krystalky pečlivě omyjeme vodou a můžeme začít s přípravou nového kefíru.

Kvašáky
Hodí se pro všechny milovníky nakládaných okurek, kteří ocení rychlejší variantu jejich přípravy.

Výborný domácí chléb z žitného kvásku
Doma vyrobené potraviny udělají dvojnásobnou radost a člověk přesně ví jaké je jejich složení.

Kysané zelí s červenou řepou
Klasika mezi kvašenou zeleninou. Bez kysaného zelí se česká kuchyně obejde jen stěží.

Osvěžující melounová limonáda
Léto bez melounu? To těžko! Připravit z něj lze i nápoj, který báječně občerství.