Historie zmrzliny - osvěžující letní delikatesy...
Nahlédněte s námi pod pokličku historie zmrzliny - sladkého osvěžení, které k létu neodmyslitelně patří. Mražené lahůdky, která v minulosti byla výsadou pouze králů a šlechty, avšak nyní si ji mohou dovolit všichni.
Historie na ledu
Jedny z prvních známek o tomto osvěžujícím mraženém dezertu spadají do starověkého Říma, kdy vládl císař Nero. Tehdy se jednalo o sníh přinesený otroky z hor, který byl pokapán sladkým sirupem či medem. Některé prameny uvádějí, že recept na první zmrzlinu do Evropy přivezl Marco Polo ze svých cest po dálném východě. Ve starém Mongolsku se připravovaly slazené nápoje z velbloudího a kozího mléka, které v tamních chladných podmínkách zamrzaly.
Přeskočme čas do roku 1790 kdy v Americe Nancy Johnson vynalezla první zmrzlinovač, následně o 100 let později byl tento vynález patentován. Tehdy se zmrzlina vyráběla ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou, a už tenkrát se do ní přidávalo různé ovoce, kakao, čokoláda nebo vanilka. Za prvního zakladatele továrny na výrobu zmrzliny se může hrdě považovat Jakob Fussel, mlékař z Baltimoru. Nedostatek poptávky se rozhodl oživit právě výrobou zmrzliny.
Uběhlo několik let a světlo světa spatřil také první kornoutek na zmrzlinu, který byl prezentován na světové výstavě v St. Luis italským vynálezcem Marcionim. První zmrzlina na dřevěné špachtli zvaná nanuk, byla vyrobena v roce 1921 a odtud už to nebylo daleko k prodeji mraženého krému jak ho známe dnes. Stroj, který zmrzlinu na dřívku vyráběl automaticky, byl sestrojen až v roce 1936. Průmyslová velkovýroba zmrzliny začala v roce 1949 v Laktosu Praha a pak ji postupně začalo vyrábět stále více mlékáren.
Komerční zmrzlina
Základními surovinami pro výrobu smetanové zmrzliny jsou tyto suroviny mléko, smetana, máslo, vejce, cukr a ovoce. Bohužel v dnešní době si někteří prodejci zmrzliny chtějí ušetřit práci i peněženku a připravují tuto osvěžující pochoutku ze zmrzlinové směsi. Jedná se o prášek či pastu do kterých se přidávají pevné složky jako je čokoláda, kusy ovoce a oříšky. Práškový směs však zmrzlinu velmi negativně ovlivňuje na její chuti a oproti poctivé smetanové zmrzce nemá šanci. Naštěstí však dnes vzniká mnoho malých výroben, které si vyrábí svoji zmrzlinu poctivě a ne z prášku.