Top recepty, které lze připravit z cuket
Snadno se upravuje, její chuť je velmi jemná a lze ji velmi snadno dochutit kořením. Cukety patří mezi oblíbenou letní zeleninu a jejich sezóna vrcholí v červenci a srpnu. Zelené, žluté, žíhané, kulaté, podlouhlé… Je jedno jakou variantu cuket zvolíte, v kuchyni tato nenáročná zelenina vždy najde široké uplatnění.
Proč jíst cukety?
Více než 90% této zeleniny tvoří voda, jde tedy o potravinu s nízkou energetickou hodnotou, a proto se hodí i při dietním stravování. Její vlastnosti ocení i alergici, protože cuketa platí za hypoalergenní potravinu. Kromě vody obsahují cukety také minerální látky draslík, vápník, železo, fosfor i vitamíny C, B6, E... Cuketa má blahodárný účinek i na zažívací systém, konkrétně na střeva, a proto je vhodná i pro pacienty trpící onemocněním tohoto orgánu (např. Crohnovou chorobou). Díky vysokému podílu vody má tato zelenina prospěšný účinek také na ledviny.
Cuketa v kuchyni
Tato zelenina má při vaření a pečení velmi všetranné využití. Dají se z ní připravit polévky, omáčky, pro zjemnění ji lze přidat do masa či moučníků, jíst se dá i syrová, naplněná například sýrovou pomazánkou. Připravit se z ní dají i výživná smoothie nebo těstoviny, které jsou velmi populární zejména při dietním stravování.
Top recepty
Grilovaná cuketa
Letní sezóna a grilování k sobě prostě patří a na ohni se dá kromě masa skvěle připravit i zelenina. Cukety stačí je nakrájet na tenčí kolečka nebo hranolky a potřít je jemnou vrstvou oleje smíchaného s oblíbenými bylinkami. Na grilu cuketu opékáme 4 - 6 minut z každé strany, pak ji sundáme, osolíme, necháme chvilku odpočinout a podáváme.
Zapečená cuketa
Zeleninu nakrájíme na tenká kolečka, lehce osolíme, aby pustila přebytečnou tekutinu a po pár minutách ji vrstvíme do zapékací nádoby podobně jak to děláme u francouzských brambor. Plátky cukety prokládáme ochuceným mletým masem a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Nakonec cukety posypeme sýrem a zapékáme v troubě na 180 °C, přibližně 30 - 35 minut.
Cuketová polévka
Výtečný a hlavně velmi snadný letní pokrm, to je polévka z cukety. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, krátce osmahneme spolu s cibulí na troše oleje, přidáme bylinky, sůl, česnek, zalijeme vývarem a povaříme do měkka. Nakonec do polévky přimícháme strouhaný parmezán a trochu ho necháme i na ozdobu. Pokrm podáváme s čerstvým pečivem.
Dušená cuketa
Hodí se jako příloha k masu, ale může ho i nahradit. Cuketu opět nakrájíme na menší kousky, trochu osolíme, osušíme a dusíme na lžičce tuku, v minimálním množství vody. Cuketu dochutíme solí a oblíbeným kořením.
Cuketová bábovka
Jako přísada do moučníků umí cuketa divy. Koláče a buchty jsou díky ní krásně vláčné a nehrozí, že by například bábovka uvízla v krku. Stačí do těsta přidat hrnek nastrouhané, vymačkané cukety a úspěch je zaručen.
Cuketové karbanátky
Mletému masu dodá cuketa šťavnatost, a proto se skvěle hodí i jako přísada do karbanátků.
Bramborák s cuketou pečený v troubě
I do tradičních bramboráků lze přidat nastrouhanou cuketu. Pečené v troubě jsou o dost zdravější variantou než ty smažené v oleji.
Italská plněná cuketa
Oblíbený italský pokrm, to jsou plněné cukety. Vyzkoušejte tento středomořský recept i vy!