Top recepty, které lze připravit z cuket

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Snadno se upravuje, její chuť je velmi jemná a lze ji velmi snadno dochutit kořením. Cukety patří mezi oblíbenou letní zeleninu a jejich sezóna vrcholí v červenci a srpnu. Zelené, žluté, žíhané, kulaté, podlouhlé… Je jedno jakou variantu cuket zvolíte, v kuchyni tato nenáročná zelenina vždy najde široké uplatnění. 

Proč jíst cukety?

Více než 90% této zeleniny tvoří voda, jde tedy o potravinu s nízkou energetickou hodnotou, a proto se hodí i při dietním stravování. Její vlastnosti ocení i alergici, protože cuketa platí za hypoalergenní potravinu. Kromě vody obsahují cukety také minerální látky draslík, vápník, železo, fosfor i vitamíny C, B6, E... Cuketa má blahodárný účinek i na zažívací systém, konkrétně na střeva, a proto je vhodná i pro pacienty trpící onemocněním tohoto orgánu (např. Crohnovou chorobou). Díky vysokému podílu vody má tato zelenina prospěšný účinek také na ledviny.

Cuketa v kuchyni

Tato zelenina má při vaření a pečení velmi všetranné využití. Dají se z ní připravit polévky, omáčky, pro zjemnění ji lze přidat do masa či moučníků, jíst se dá i syrová, naplněná například sýrovou pomazánkou. Připravit se z ní dají i výživná smoothie nebo těstoviny, které jsou velmi populární zejména při dietním stravování. 

Top recepty

Grilovaná cuketa


Letní sezóna a grilování k sobě prostě patří a na ohni se dá kromě masa skvěle připravit i zelenina. Cukety stačí je nakrájet na tenčí kolečka nebo hranolky a potřít je jemnou vrstvou oleje smíchaného s oblíbenými bylinkami. Na grilu cuketu opékáme 4 - 6 minut z každé strany, pak ji sundáme, osolíme, necháme chvilku odpočinout a podáváme. 

Zapečená cuketa

Zeleninu nakrájíme na tenká kolečka, lehce osolíme, aby pustila přebytečnou tekutinu a po pár minutách ji vrstvíme do zapékací nádoby podobně jak to děláme u francouzských brambor. Plátky cukety prokládáme ochuceným mletým masem a zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Nakonec cukety posypeme sýrem a zapékáme v troubě na 180 °C, přibližně 30 - 35 minut. 

Cuketová polévka

Výtečný a hlavně velmi snadný letní pokrm, to je polévka z cukety. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, krátce osmahneme spolu s cibulí na troše oleje, přidáme bylinky, sůl, česnek, zalijeme vývarem a povaříme do měkka. Nakonec do polévky přimícháme strouhaný parmezán a trochu ho necháme i na ozdobu. Pokrm podáváme s čerstvým pečivem. 

Dušená cuketa

Hodí se jako příloha k masu, ale může ho i nahradit. Cuketu opět nakrájíme na menší kousky, trochu osolíme, osušíme a dusíme na lžičce tuku, v minimálním množství vody. Cuketu dochutíme solí a oblíbeným kořením. 

Cuketová bábovka

Jako přísada do moučníků umí cuketa divy. Koláče a buchty jsou díky ní krásně vláčné a nehrozí, že by například bábovka uvízla v krku. Stačí do těsta přidat hrnek nastrouhané, vymačkané cukety a úspěch je zaručen. 





Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky


Mletému masu dodá cuketa šťavnatost, a proto se skvěle hodí i jako přísada do karbanátků.


Bramborák s cuketou pečený v troubě

Bramborák s cuketou pečený v troubě


I do tradičních bramboráků lze přidat nastrouhanou cuketu. Pečené v troubě jsou o dost zdravější variantou než ty smažené v oleji.


Cuketový nákyp

Cuketový nákyp


Skvělý a lehký oběd nebo večeře, který zasytí, ale nezatíží zažívání.


Italská plněná cuketa

Italská plněná cuketa


Oblíbený italský pokrm, to jsou plněné cukety. Vyzkoušejte tento středomořský recept i vy!


Zelí z cukety

Zelí z cukety


Ideální příloha k masu. Cuketové zelí má jemnou chuť a dodá pokrmu šťávu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top recepty, které lze připravit z cuket, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top y, které lze připravit z cuket.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, které, lze, připravit, cuket.

Kde najít informace



×