Bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí4 porce

Tato odrůda chřestu patří k nejkvalitnějším. Podávat se dá jako hlavní chod nebo příloha. Připravit z něj však lze i polévku. Tato křehká zelenina je velmi prospěšná zdraví, a proto by na jarním jídelníčku neměla chybět.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 kg chřestu
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 250 g kvalitní dušené šunky
  • menší hrst čerstvé pažitky
  • Pro holandskou omáčku:
  • 2 žloutky
  • 1 polévkové lžíce bílého vína (suššího)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • pepř
  • troška citronové šťávy


Způsob přípravy

Pro přípravu holandské omáčky si připravíme hrnec s vařící vodou a nad něj položíme kovovou misku nebo menší hrnec, čímž vytvoříme vodní lázeň. Do menší z nádob dáme oddělené žloutky, vlijeme víno a omáčku prošleháváme metličkou tak dlouho, dokud nevznikne krémová konzistence. Poté vypneme sporák a do směsi za stálého míchání postupně přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Stonek chřestu opatrně oloupeme. Pozor přitom dáváme zejména na křehké hlavičky, aby se nezlomily. Dřevnaté konce odkrojíme. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme sůl, cukr, citronovou šťávu a chřest. Snížíme teplotu a výhonky vaříme asi 12 minut.

Na talíř naservírujeme uvařený chřest, na něj poklademe šunku, zalijeme ji omáčkou a posypeme nasekanou čerstvou pažitkou. Pokrm skvěle chutná například v kombinaci s novými bramborami.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu bílý chřest šunkou holandskou omáčkou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou


×