Bílý chřest se šunkou a holandskou omáčkou recept
Tato odrůda chřestu patří k nejkvalitnějším. Podávat se dá jako hlavní chod nebo příloha. Připravit z něj však lze i polévku. Tato křehká zelenina je velmi prospěšná zdraví, a proto by na jarním jídelníčku neměla chybět.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg chřestu
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 250 g kvalitní dušené šunky
- menší hrst čerstvé pažitky
- Pro holandskou omáčku:
- 2 žloutky
- 1 polévkové lžíce bílého vína (suššího)
- 150 g rozpuštěného másla
- sůl
- pepř
- troška citronové šťávy
Způsob přípravy
Pro přípravu holandské omáčky si připravíme hrnec s vařící vodou a nad něj položíme kovovou misku nebo menší hrnec, čímž vytvoříme vodní lázeň. Do menší z nádob dáme oddělené žloutky, vlijeme víno a omáčku prošleháváme metličkou tak dlouho, dokud nevznikne krémová konzistence. Poté vypneme sporák a do směsi za stálého míchání postupně přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Stonek chřestu opatrně oloupeme. Pozor přitom dáváme zejména na křehké hlavičky, aby se nezlomily. Dřevnaté konce odkrojíme. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme sůl, cukr, citronovou šťávu a chřest. Snížíme teplotu a výhonky vaříme asi 12 minut.
Na talíř naservírujeme uvařený chřest, na něj poklademe šunku, zalijeme ji omáčkou a posypeme nasekanou čerstvou pažitkou. Pokrm skvěle chutná například v kombinaci s novými bramborami.