Jak správně nakupovat brambory

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vypadá to jednoduše, ale je tam přece jen několik důležitých detailů, kterých si musíme při kupování brambor všímat.

Víme tedy, že nakupujeme brambory podle toho, jakým způsobem je budeme připravovat.

Známe rozdělení do tří varných skupin:

A - brambory hodící se na salát a pro vaření ve slupce. Jen tak snadno se nerozvaří.


B - brambory trochu měkčí než ty z předchozí skupiny a hodí se pro většinu receptů. Jsou to takové univerzální brambory, hodí se do polévek i k vaření či zapékání.

C - moučné brambory, hodí se na přípravu bramborové kaše, bramborových placek, na hranolky apod.

 

Brambory rozlišujeme i podle období sklizně na :

Nové - pro nás jsou většinou z dovozu, a to od ledna do května. Jsou menší, mají tenkou slupku, která se neloupe.

Rané - ty můžeme mít i z lokální sklizně od května do června. Mají tenkou, snadno oloupatelnou slupku.

Konzumní, neboli pozdní - tyto brambory se sklízí po 30. červnu a hodí se i pro uskladnění. Mají pevnou slupku.

 

Brambory jsou důležitou součástí našeho jídelníčku už od dávných dob. Pokud jsou zdravé a dobře vybrané, připravíme z nich mnoho dobrých a zdravých jídel. Je to nejoblíbenější příloha, ale přinášejí i spoustu možností jak si z brambor připravit celé jídlo. Polévky, kaše, hranolky, saláty, brambory pečené, vařené, zapékané, plněné, smažené…

A proč jsou brambory zdravé? Obsahují přes 70% vody, hodně vitamínu C, vlákninu a řadu minerálních látek, především draslík. To vše naše tělo potřebuje. Takže si je rozhodně dopřávejme. Ale jen ty zdravé.

Při nakupování brambor je třeba zkontrolovat především slupku, barvu a pevnost. Brambory by měly být na omak tvrdé a pevné. Slupka u konzumních brambor je zatažená, u ostatních druhů lehce se loupající. Povrch brambor nesmí být skvrnitý nebo nazelenalý.

Zvlášť nazelenalé brambory jsou pro náš organizmus jedovaté. Pokud jsou brambory uskladněné na světle a začnou mít zelené skvrny, nekupujte je. Máte-li je už doma, je třeba je zlikvidovat a vůbec je nekonzumovat. Varem se sice výrazně sníží obsah jedu v hlízách, ale alkaloidy mohou proniknout až do hloubky brambor, takže i když okrájíte vše zelené, není jistota, že nebude stejně působit na naše trávicí a nervové ústrojí. Může způsobit vážné problémy, průjmy, křeče, nevolnosti a otravu. Takže nazelenalé brambory zlikvidujeme.

 

Je tu jaro, začínají se na trhu objevovat letošní rané brambory a ty, třeba jen tak uvařené, polité rozpuštěným máslem a posypané čerstvou, nasekanou pažitkou nebo tvarohem, nám připraví jedinečný kulinářský zážitek.

A můžeme je připravit na stovky dalších způsobů. Například :

Rozmarýnové brambory z trouby

Rozmarýnové brambory z trouby


Jednoduchý recept, téměř bez práce. Příloha, nebo jen tak, když nemusíte maso.


Zapečené sladké brambory s vodnicí

Zapečené sladké brambory s vodnicí


Pokud jste ještě nezkusili sladké brambory, tak tenhle recept zkuste. Jsou vynikající.


Rychlé bramborové placky

Rychlé bramborové placky


Jednoduché a rychlé jídlo. Když je osmažíte na sádle a přidáte škvarky, budou zase trochu jiné.


Bramborová polévka s vejci

Bramborová polévka s vejci


Je plná vitamínů, protože obsahuje spoustu jarní zeleniny. Voní bylinkami a stačí k ní přidat opečený toast a máte lehkou večeři.


Bramborový koláč se slaninou

Bramborový koláč se slaninou


Jednoduchá a netradiční příloha, nebo s čerstvým zeleninovým salátem lehká letní večeře.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak správně nakupovat brambory, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak správně nakupovat brambory.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, správně, nakupovat, brambory.

Kde najít informace



×