Vyzkoušejte kopřivovou kůru a detoxikujte svou krev a organismus...
Kopřiva je nenápadná rostlina, kterou mnozí považují za plevel. Věděli jste však, že kopřiva je velmi blahodárný balzám pro náš organismu? Můžete si z ní připravit léčivé výluhy, nebo uvařit například polévku či špenát. Naordinujte si s námi jarní očistnou kopřivovou kůru, poradíme vám jak na to.
Zdraví přímo pod nosem
Mladé kopřivy rostou však všude, lidé je mnohokrát považují za plevel, protože jsou často nevítanými hosty udržovaných zahrad. To je ovšem velká škoda, protože kopřiva má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pokud si naordinujete jarní očistnou kopřivovou kůru, získáte mnoho energie do života, zlepší se vám pleť, krev a mnoho dalších problémů.
Kouzelná léčivka
Kopřiva toho obsahuje opravdu hodně a nejlepší je vydat se na jejich sběr hned z kraje jara až do září, nejlepší je trhat ještě mladé kopřivy, které jsou cca 5 - 10 cm vysoké. Při jejich sběru dbejte na lokaci, kde kopřivy sbíráte, vyhnout byste se měli okolí silnic a parků, kde kálejí psi. Kopřivy obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, síru, draslík, jód, křemík, sodík, vitamíny A,C,B2, K a karotenoidy. Listy kopřivy obsahují flavinoidy, organické kyseliny (glycerolová, glykolová , mravenčí) a také chlorofyl, serotonin, histamin, třísloviny a acetylcholin.
Jeden z nejúžasnějších účinků kopřivy je její schopnost čistit organismus od usazenin kyseliny močové, odvádět žlučové usazeniny z cest žlučovodů a zlepšovat činnost jater, díky čemuž se organismus může zbavit jedovatých látek a posílit žaludek. Kopřiva je skvělá také proti průjmům a infekcím. Kopřivy skvěle zlepšují látkovou výměnu a posilují žaludek. Pokud trpíte kožními problémy jako jsou ekzémy a akné měli byste vyzkoušet popíjet kopřivový čaj po dobu 14 dnů na lačno každé ráno. Čaj se pouze spaří, aby se zachovaly cenné účinné látky. Preventivně se pije denně jeden šálek čaje po celý rok. Skvěle čistí krev a dodá do vašeho těla železo, které je důležité pro tvorbu červených krvinek.
Kopřiva v kuchyni
Tato široce využívána jako léčivá bylina je považována za doplněk stravy mezi kořením a zeleninou. Můžete si z ní připravit lahodný špenát či polévku a skvěle se hodí také jako přísada do nádivky či náplň do těstovin. Přidat ji můžeme do bramboráků, omelet a závinů. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo na čaj. Kopřiva se dá připravit na tisíce způsobů a vaší kreativitě se meze nekladou.

Sirup z kopřiv
Luxusní, osvěžující a zdravý sirup z kopřiv si zamilujete a můžete ho popíjet celé jaro.