Slaný koláč s houbami a kuřecím masem recept
Slané koláče, masové nebo zeleninové jsou oblíbeným a rychle připraveným jídlem. Jako lehká večeře, nebo s přílohou (např.
Ingredience receptu
- 500 g listového těsta
- 8 ks vykostěného kuřecího stehna
- 250 g nakládaných hub
- 200 ml mléka
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 8 plátků prorostlé slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 cibule
- hrst snítek tymiánu
- 1 vejce
- 400 ml kuřecího vývaru
Způsob přípravy
Slané koláče, masové nebo zeleninové jsou oblíbeným a rychle připraveným jídlem. Jako lehká večeře, nebo s přílohou (např. bramborovou kaší) jako chutný oběd. Ve velké pánvi na oleji smažíme asi 7 minut kousky kuřecího masa po obou stranách. Pak maso vyjmeme na talíř a do pánve vložíme slaninu nakrájenou na menší kusy. Smažíme asi 5 minut, přidáme pokrájenou cibuli, houby a tymián a ještě krátce osmahneme. Když cibule zezlátne, přisypeme mouku a krátce na plotně promícháme. Snížíme teplotu a za stálého míchání do pánve přilijeme mléko. Potom přidáme kuřecí maso, vývar dle potřeby a přivedeme k varu.
Vše povaříme asi 30 minut až náplň zhoustne, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Do vymazané velké zapékací mísy nebo pekáče rozprostřeme za pomoci pomoučeného válečku listové těsto. Těsto na okraji pekáče zvedneme a část těsta si připravíme na zakrytí vršku koláče. Do připraveného pekáče s listovým těstem vlijeme hustou náplň z kuřete a hub a přikryjeme plátem těsta. Okraje lehce stiskneme prsty k sobě aby náplň nevytekla a přebytečné těsto odřízneme nožem. Povrch koláče potřeme vejcem a pečeme asi 30 minut. Hotový koláč má světle hnědou zlatavou barvu.