Překvapivé zjištění – Češi získávají hodně vitaminu D i z buřtů a slaniny

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Český národ je přizpůsobivý národ. Nezískáváme-li v našich zeměpisných šířkách dostatek vitaminu D ze slunce, bereme si ho z buřtů. Ne, opravdu nejde o vtip a nadsázku, vitamin D lze totiž doplňovat nejrůznějšími způsoby – vedle slunečního záření jsou jeho zdrojem rybí tuk, játra, luštěniny, žloutky, mléko, vitaminy v tabletkách, ale vitamin D můžete doplnit i z hovězího a vepřového masa a z celé řady masných výrobků – vepřového boku, slaniny nebo špekáčků.

Říká, že 15 až 20 minut strávených na sluníčku doplní vitamin D na pár dní dopředu. Ovšem když slunce nesvítí, musíme se o jeho příjem postarat jinak. Proto ho například producenti potravin do svých výrobků přidávají, namátkou do mléka. Pokud nemáte rádi mléčné výrobky, sáhněte po tučných rybách, jako jsou losos, tuňák nebo sardinky. No a pokud vám ani ryba nejede, tak začněte (či pokračujte) v konzumaci vepřového a hovězího masa a výrobků z nich. Tam se sice nachází vitaminu D poměrně málo, ale vzhledem k vysoké spotřebě masa u nás i Státní zdravotní ústav konstatuje, že maso a masné výrobky jsou rozpoznatelným přispěvatelem k celkového přívodu vitaminu D v populaci (http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/vite-ze-i-maso-a-masne-vyrobky-jsou-zdrojem-vitaminu-d-i).

Obsah vitaminu D v mase

Množství vitaminu D v živočišných zdrojích závisí na celé řadě faktorů, z nichž jsou dva hlavní – místo chovu zvířat a podávané krmivo. Dále je to konkrétní část těla zvířete, přičemž platí, že čím tučnější, tím vyšší obsah vitaminu D. Na druhou stranu je potřeba dodat, že tyto potraviny obsahují i vysoký obsah nasycených mastných kyselin a cholesterolu, takže rozhodně zdraví neprospívají.

Dlouhodobý projekt analyzoval v letech 2014–2017 maso a masné výrobky. Z výsledků vyplynuly tyto hodnoty na 100 gramů výrobku. Zkratka μg znamená mikrogram. Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil hranici příjmu vitaminu D pro dospělého jedince na 100 μg na den.


1,73 μg maso slepičí (průměrná tučnost ~ 15,16 %)
1 μg maso vepřové, bok: (průměrná tučnost ~ 26,45 %)
0,96 μg slanina (průměrná tučnost ~ 40,17 %)
0,95 μg salámy trvanlivé tepelně opracované, např. Vysočina, Turistický
salám… (průměrná tučnost ~ 33,22 %)
0,88 μg paštiky – konzervy (průměrná tučnost ~ 23,54 %)
0,77 μg konzervy masné (různé druhy, průměrná tučnost ~ 22,75 %)
0,54 μg klobásy (různé druhy, průměrná tučnost ~ 21,66 %)
0,58 μg špekáčky (průměrná tučnost ~ 29,96 %)
0,52 μg maso vepřové (různé druhy, průměrná tučnost ~ 8,69 %)
méně než 0,5μg – maso hovězí, králičí, kuřecí, uzené, …, šunka vepřová, salám točený, salámy měkké.
Zdroj: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/vitD_maso.pdf

Nejnáruživějšími příjemci vitaminu D z masa jsou muži

Z masa a masných výrobků získáváme mezi 4 a 12 % denní dávky vitaminu D, nevíce muži mezi 15 a 90 lety. Například chlapci 15–17 let doplňují z trvanlivých salámů, vepřového masa, mletého masa a párků 10 % denní dávky. U mužů 18–64 let to už je 11 procent. Naopak dívky a ženy mezi 15 a 64 lety pouze 5 %.
Tyto vysoké hodnoty příjmu vitaminu D jsou podmíněny náruživou konzumací masa v České republice. Podle údajů Českého statistického úřadu průměrný Čech snědl v roce 2016 na 80 kilo masa, což představuje asi o 25 % vyšší číslo, než se obecně doporučuje.

Jiné zdroje vitaminu D

Význam masa v našem jídelníčku má ale důležitější rovinu. Jedná se totiž o zdroj plnohodnotných bílkovin, železa, vitaminu B, zinku, selenu a dalších látek, a tak se rozhodně doporučuje získávat vitamin D i z jiných zdrojů. Během zimních měsíců doplňujte vitamin D také pomocí přípravků koupených v lékárně.

Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Vynikající klasický recept na losos s bylinkovou omáčkou je ideální na doplňění vitaminu D.


Utopenci

Utopenci


I tady překvapivě najdete nějaký vitamin D. I utopenci jsou jeho zdrojem.


Jogurt s ovocem a ořechy

Jogurt s ovocem a ořechy


Perfektní snídani nebo svačinu zastupuje tento recept na jogurt s ovocem a ořechy.


Křupavá slanina na špejli

Křupavá slanina na špejli


Křupavou slaninu na špejli si dopřejte třeba večer ke sklence něčeho dobrého.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Překvapivé zjištění – Češi získávají hodně vitaminu D i z buřtů a slaniny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×