Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kvasnice jsou přísada, bez níž se neobejde téměř žádný pekař. Miliony drobných mikroorganismů pomáhají těstu zvětšovat objem, tedy kynout a dodávají mu aroma i chuť. Vyznáte se v droždí?

Bez cukru to nejde

Proces kvašení byl známý už ve Starověku a jak už tomu u mnohých objevů bývá, mohla za to náhoda. Někdo z Egypťanů tehdy zapomněl placku vyrobenou z mouky a vody na sluníčku. Když se k ní po čase vrátil, zjistil, že chléb časem získal na objemu. Tento způsob kvašení těsta se používal po další stovky let, pak ale přišel průlom.

Za používání kvasnic totiž vděčíme Louisi Pasteurovi, protože francouzský biolog, chemik a lékař učinil v roce 1857 přelomový objev. Všiml si, že kvašení způsobují živé organismy. Konkrétně buňky kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Ty ke svému množení potřebují cukr, jejž přeměňují na alkohol a oxid uhličitý, díky kterému těsto zvětší svůj objem.  

Nejen do buchet, ale i pro zdraví

Kostička kvasnic světle krémové barvy a s typickým aromatem je výtečným pomocníkem pekařů, ale také bohatým zdrojem vitamínů. Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B, které pozitivně působí na nervovou i trávicí soustavu, srdce a příznivé účinky mají i na lidskou pokožku. V droždí navíc nalezneme také aminokyseliny a minerální látky.


Čerstvé nebo sušené

Dříve bylo k dostání pouze droždí čerstvé, dnes máme na výběr i sušenou variantu této potraviny. Droždí instantní i čerstvé fungují na stejném principu, záleží tedy jen na preferencích pekaře, které z nich si vybere.

U živého droždí je třeba kontrolovat zejména datum spotřeby, protože staré kvasinky neodvedou tak dobrou práci a může se stát, že těsto nevykyne. Také způsob zabalení je nutné sledovat. Když je obal poškozený, kvasnice raději nekupujte. Na vzduchu totiž droždí osychá a ztrácí vlastnosti. Kvasnice by se měly skladovat ideálně při teplotě 5°C a dají se i zamrazit. Po vytažení z mrazáku je však třeba potravinu co nejdříve spotřebovat. Pro správné kynutí je navíc dobré, aby měly kvasnice před použitím pokojovou teplotu.

V případě instantního droždí není nutná taková opatrnost. Dobře zabalené a v suchém prostředí vydrží funkční až 24 měsíců. Sušené droždí se přidává přímo do těsta a dobrý výsledek je oproti čerstvým kvasnicím vždy zaručen. Chybí mu však typická vůně čerstvého droždí.

Pomazánka z droždí

Pomazánka z droždí


Aromatická pomazánka, která je hotová za pár minut a ušetří peněženku.


Drožďové noky do polévky

Drožďové noky do polévky


Zavářka do polévky trochu netradičně obohacená o kvasnice.


Langoše ze sušeného droždí

Langoše ze sušeného droždí


Instantní droždí se hodí i pro přípravu kynutého těsta pro langoše. Úspěch zaručen.


Polévka z droždí

Polévka z droždí


Nejen buchty a pomazánky, ale také polévky z droždí jsou oblíbené a chutné.


Rychlé domácí rohlíky ze sušeného droždí

Rychlé domácí rohlíky ze sušeného droždí


I pečivo z instantního droždí chutná skvěle a zaručeně vykyne. Zkuste domácí rohlíky snadno a rychle.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kouzlo jménem pekařské droždí: je libo instantní nebo čerstvé? , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: kouzlo, jménem, pekařské, droždí:, libo, instantní, nebo, čerstvé?.


×